Hírlevelek
Menü

Olvasási mód:

Betűméret:

Betűstílus:

MT Zrt. Gasztro

Magyarország bemutatkozik Kínában

Magyarországon forgatott a legnagyobb hongkongi televíziós csatorna stábja. A magyar gasztronómiai kínálatról közel kétórás műsor készült, amelyet nemcsak a hongkongi csatorna, hanem az országszerte fogható kantoni televízió nézői is láthatnak.

MTI Plázs

Jégkrémteszt: csak négy kiváló minősítés

Négy termék kapott csak kiváló minősítést, három pedig elégséges osztályzatot érdemelt ki egy fogyasztóvédelmi magazin által megvizsgált tizennyolc jégkrém közül. A diétás jégkrémek közül egy sem kapott kiváló minősítést.

Kovács Gábor Gasztro

Eltérített márkák a sörpiacon

A marketingszótárban a márkaeltérítés azt jelenti, hogy a különféle termékekkel azonosuló fogyasztók átveszik a hatalmat fölötte, és maguk határozzák meg a termék további arculatát, néha negatív irányban változtatva rajta. A hazai sörpiacon ennek ellenkezője zajlik: néha maguk a gyártók "rontanak le" egy jónevű márkát.

Szikora Katalin Gasztro

Kényes, fényes, ízes málna

A legenda szerint kizárólag Kréta szigetén, Ida hegyén termett meg a málna, ezért nem csoda, ha nagy becsben tartották az ókori görögök a nyár e „közönséges” gyümölcsét. A középkorban kolostorkertekben nevelték a málnabokrokat, csak később terjedt el a világi gyümölcsösökben.

Gőgh Csilla Gasztro

Leroy-ék kertje

A Városmajorban tavaly nyitott Leroy Garden stílusában, hangulatában megegyezik a már jól ismert, divatos lánc bármely éttermével. A különbség annyi, ami a belvároshoz vagy a plázákhoz képest elvárható a budai zöldövezetben. Tágasabb a terasz, és az étlapon is találunk a szokottaktól eltérő, „gardenesebb” fogásokat.

Lőrincz Zsolt Gasztro

A finom lapulevél: rebarbara

Vöröses szára, hatalmas levele akár dísznövénnyé is előléptethetné a számunkra inkább gasztronómiai szempontból érdekes rebarbarát, amelynek nem a gyökerét vagy a levelét, hanem a levélnyelét fogyasztjuk. A piacokon, zöldségeseknél arról ismerjük fel a friss rebarbarát, ha a levélnyél roppanós és lédús. Ne tároljuk sokáig, elég gyorsan megfonnyad.

Gasztro

Sörözés Horvátországban: mit igyunk?

A Horvátországba utazó magyar turistáknak biztos nem kell betárazniuk egy láda sört a kocsiba. Mindenhol az itthon megszokott minőséget kapják, a hazaihoz hasonló áron. A tengerparti nyaralás pedig kivált alkalmas a helybeli sörök beható tanulmányozására. Eláruljuk: szerintünk a Staro Cesko a király.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Mediterráneum az Alpokban

Dél-Tirol, Itália északi szeglete kevéssé ismert a magyar turisták körében. Az I. világháború végéig, 1919-ig Tirolhoz, azaz Ausztriához tartozott, azóta Olaszország része. Így nem csoda, ha a vidék ma legalább annyira osztrák, mint amennyire olasz.

Gőgh Csilla Gasztro

Fehér Mennyország, borsos belépővel

A belsőépítészet kedvelői és a gourmand-ok is elégedetten távozhatnak a nemrégiben nyílt White Heaven étteremből, bár a "mennyei" élvezeteket itt igencsak borsosan mérik. Földi halandónak alig megfizethető áron kóstolhatjuk a "mennyben" a fogásokat a Szent István bazilika szomszédságában.

Szikora Katalin Gasztro

Hagymát hagymával

Formájában, ízében, színében hihetetlenül gazdag és változatos - hagyma mind, és mindegyik más. Ehető nyersen vagy sütve, főzve, töltve, savanyúságnak elkészítve, de leginkább ételeinket fűszerezzük, ízesítjük vele. Bakos Tóth Zoltán, a Lidó Casino éttermének fiatal séfje jobbnál jobb változatokat ötöl ki, de ő maga legjobban nyárson sütve szereti.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Borsika: bécsi rozmaring, hurkafű, babfűszer

A finom, borsos illatú, aromás fűszernövényről már a 16. századi fűvészkönyvek is említést tesznek. A Közép-, Dél- és Délkelet-Európában őshonos borsikát Magyarországon, római örökségként a kolostori barátok kezdték termeszteni. Sokféle népies neve ismert: hívják bécsi rozmaringnak, borsfűnek, borsos szatorjának, csombornak és hurkafűnek, németül babfűszernek.

Gyimesi Zsuzsa Gasztro

Meleg ellen hideget

Ilyen tájt nem kevesen vannak, akik enyhe émelygéssel néznek szét a konyhában, s legfőbb ellenségüknek a tűzhelyet tekintik. Ám hiába a füllesztő meleg, az embert hajtja valami atavisztikus ösztön: enni, sőt etetni kell. Valami hideget.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Józsi bácsi, a spanyolok kedvenc aperitifje

Tío Pepe, azaz magyarul Józsi bácsi fogalom a spanyol borívók körében. Ez egy nagyon száraz, könnyű és nemes fehérbor, amit jól behűtve aperitifként szoktak fogyasztani. Kedveltségét egy véletlennek köszönheti. A 19. század közepén egy borkereskedő, Manuel González nagy sikerrel exportálta Angliába sűrű, sötét, édes, enyhén dióízű borát.

Szikora Katalin Gasztro

Nyári nyalánkságok cseresznyéből, meggyből

A cseresznye és a meggy mélyvörösre érett, roppanós szemeit a legjobb frissen, nyersen lakmározni. Megfelelnek minden kívánalomnak, amit a korszerű táplálkozás támaszt a gyümölcsökkel szemben. Rostjaik gyengédek, tápértékük magas.

Lőrincz Zsolt Gasztro

A bikafaroktól a birsalmasajtig

Andalúzia az Ibériai-félsziget, és egyben egész Európa legdélibb része, sokan Spanyolország kvintesszenciájának tartják. Itt rendeztek először bikaviadalt, itt lobbant lángra a flamenco tüze, és itt flörtölt Bizet Carmenje a tizedessel. Akik már jártak erre, tudják, hogy Andalúzia nem csak látványosságokban, hanem ínyencségekben is rendkívül gazdag.

Gőgh Csilla Gasztro

Tényleg Klassz ez a hely!

Kinek jutna eszébe bárpultot építeni papundekli boros dobozokból egy, az elegáns Andrássy úton levő üzletben? Hát, egy boros étterem tulajdonosainak, akik valami eredetivel akarnak kirukkolni. A Bortársaság korábbi Vörös és Fehér nevű étterme teljesen átalakult…

Lőrincz Zsolt Gasztro

Oregáno, kakukkfű, avagy amit akartok

Itt a nyár, végre itt a vakáció! Sokan utaznak külföldre, honfitársaink egy része minden bizonnyal a napfényes Görögországot választja úticéljául. Egy ország igazi megismeréséhez pedig sokak szerint az ember gyomrán keresztül vezet az út. Lássuk tehát, mi is rotyog a görög fazekakban, mi kerül a helyi tavernákban az asztalra.

MTI Plázs

Gombagyűjtés: mire érdemes odafigyelni?

A tartós kánikula és a hirtelen záporok nyomán a szokásosnál több gyilkosgalóca terem az erdőkben, ezért a begyűjtött gombát most még inkább célszerű szakértőkkel ellenőriztetni, mielőtt étel készülne belőle.

hvg.hu Gasztro

Expedíciós kóstoló a Góbi-sivatagból

A Szilasfood-Lucullus Góbi-expedíció tagjai túl vannak tervezett ezer kilométeres távuk egyharmadán. Útjuk a Keselyűk völgyén át – ahol az óriási sziklák között vastag jégpáncél tette próbára a lovasokat – Bayanzagba, a világ leggazdagabb dinoszauruszcsont-lelőhelyére, majd Khongoriin Els-be, az „égigérő” dűnék vidékére vezetett.

1
226 227 228 229 230
234
Rogán: Nem kell félni az újfajta online ügyintézéstől, az adatok már most is megvannak az államnál

Rogán: Nem kell félni az újfajta online ügyintézéstől, az adatok már most is megvannak az államnál

Bodrogi Gyula és Vass Angéla között szóba sem került a közös gyerek

Bodrogi Gyula és Vass Angéla között szóba sem került a közös gyerek

Korda Györggyel és Balázs Klárival küzd a rendőrség az online csalók ellen

Korda Györggyel és Balázs Klárival küzd a rendőrség az online csalók ellen

„Ez az első olyan lemezanyag, aminek az írása közben józan voltam” – Analog Balaton-interjú

„Ez az első olyan lemezanyag, aminek az írása közben józan voltam” – Analog Balaton-interjú

A Kúria elnöke tagadja, hogy véleménye miatt függesztett fel egy tanácselnököt

A Kúria elnöke tagadja, hogy véleménye miatt függesztett fel egy tanácselnököt

2024 legjobb találmányai: öregedés elleni szérum és menőbb zuhany

2024 legjobb találmányai: öregedés elleni szérum és menőbb zuhany

Joe Biden elnöki kegyelemben részesítette saját fiát

Joe Biden elnöki kegyelemben részesítette saját fiát

Megtorpantak a hőszivattyú-eladások Európában

Megtorpantak a hőszivattyú-eladások Európában

Elbontják a Westend szökőkútját

Elbontják a Westend szökőkútját

A címlapról ajánljuk