hvg.hu
Élet+Stílus
Hogyan lehet túlélni egy repülőgép-balesetet?
Mielőtt legközelebb repülőre száll, olvassa el ezeket a tanácsokat.
Az utóbbi időben nagy a pezsgés a fővárosban street food fronton, ennek egyik hozománya, hogy újraértelmeződött a pesti kolbász fogalma. Miközben például a Töltő, a Butifarring, a Kolbice e témában új élményeket nyújt, a Séf utcája, a Belvárosi Disznótoros vagy a Mészár Steak Kitchen feleleveníti a hagyományos disznótoros ízeit. Bejártunk néhány kolbászost, és végigkóstoltuk a kínálatot. Nekünk nagyon bejött.
Kilencgenerációs farmer család sarja Jaap Korteweg, a “The Vegetarian Butcher” azaz a Vegetáriánus Hentes nevű nagysikerű vállalkozás alapítója. Mi van? Hogy lesz valaki vega hentes, aki a holland felföldeken, állatok között nőtt fel?
David Bowie és Alan Rickman beírta magát a halhatatlanok közé, de valószínűleg egyikük sem gondolta, hogy söröscímke lesz belőlük. Pedig ez történt.
A Bocuse d’Or magyarországi selejtezőjéből továbbjutott hat versenyző megkezdte felkészülését a február 18-án megrendezendő döntőre, amelyen eldől, ki képviseli majd hazánkat májusban az európai mezőnyben. A január 15-én tartott eligazításon megismerhették a versenyszabályzatot, megkapták a szükséges alapfelszerelést. A napokban az is kiderült, hogy a budapesti európai döntőn Magyarország a második napon versenyez.
Azt persze nem tudni, hogy valójában hányan készítették el a múlt év legsikeresebb receptjeit, de hogy mennyien voltak rá kíváncsiak, azt igen. A listát 265 ezres oldalletöltéssel egy csirkemell recept vezeti, ráadásul második éve tartja az elsőségét.
A mai városi piacok,vásárcsarnokok áruválasztéka sajnos egyre kevésbé különbözik egy szupermarketétől. Amiért mégis jobban szeretünk piacozni, az elsősorban a személyesség. Az a kapcsolat, amit a törzsvásárló soha nem kaphat meg az állandóan változó személyzetű, eladók helyett leterhelt, ingerült árupakolókkal felszerelt áruházakban. A magunk részéről azt tapasztaltuk, hogy a hagyományos árus-vevő bizalmi viszony leginkább a savanyúságosoknál érhető tetten.
A britek már megnézhették Donal Skehan új gasztrosorozatának első részét, ami egy teljes órát szentel a budapesti gasztronómiának és a magyar ételeknek.
A somlói családi pincészetek idén először tartanak téli borfesztivált, amelyen Vince-napi hagyományőrző programokkal, helyi borversennyel és a 2015-ös évjárat legjobb fehérboraival várják az érdeklődőket hazánk legkisebb történelmi borvidékére.
Hollywood legnagyobb sztárjai idén is pezsgővel koccintottak a díjátadón. A gála során összesen 1 500 minipalackot, 125 karton Grand Vintage 2004 és Moët Rosé Impérial champagne-t szolgáltak fel magnum palackból. Mellesleg elfogyott 500 pezsgőkoktél is.
Meglehet, hogy 2016-ban a szaké lesz a drinkbárok sztárja. Budapest pedig a térség kiemelt szakéközpontjává válik. Legalábbis így látják a japán rizstermelők és -feldolgozók, akik tavaly illetékes mezőgazdasági tárcájuk támogatásával kétszer is küldöttséget delegáltak kis hazánkba a 2500 éves ital népszerűsítésére.
Nem kell tovább izgulni, kiderült, mi jelképezi leginkább a magyar ember számára a Torkos Csütörtököt. A bajusz. Lehetőleg paprikából. Huncut, hetyke szakácsosan.
Szombaton örök nyugalomra helyezik a Motörhead legendás frontemberét, akinek halála után világméretű petíció indult, hogy kedvenc italát, a Jack&Coke-ot „Lemmy”-nek nevezzék el.
A tokiói Tsukijin halpiacon megtartották az év első, hagyományos halárverését. Ezúttal 34,1 millió forintos leütési árnak megfelelő jenért kelt el a legdrágább kékúszójú tonhal.
Újabb magyar gasztronómiai vállalkozásról írnak a lapok külföldön: a New York-i és San Franciscó-i lángososok és az ausztrál dödöllés után itt a floridai kürtős kalácsos.
A mocsi a japánok kedvenc újévi édessége, ami rendre halálos áldozatokat szed ilyenkor.
Az újévi gyógysörök legurítása és jótékony hatása után egy kis visszatekintés 2015-re, ami a „sör éve” címre is pályázhatna. De hogy még legyen hova fejlődni, maradjunk inkább abban, ez volt a konszolidáció esztendeje a sörszcénában.
Vajon tart már ott a sokat emlegetett hazai pezsgőforradalom, hogy egyre többen tudatosan válasszanak, és ne csak rutinból döntsenek vagy vakon találgassanak, milyen pezsgővel koccintsanak szilveszter éjjel (is)? Nemrég közel negyven hazai, tradicionális pezsgőt kóstoltunk. A furmintok végeztek az élen.
Gazdagság, boldogság és szerencse vár az újesztendőben azokra, akik szilveszterkor az éjféli óraütések ütemére 12 szem szőlőt megesznek.
Mondhatnánk szebben is gasztro „vájtnyelvűeknek“: tapenade. De a lényeg úgyis az marad, hogy könnyen, gyorsan elkészíthető, tunkolható és kenhető.
Malacsütéssel, forraltborral és vodkával búcsúztathatjuk az évet december 29-30-31-én a Városligeti Vajdahunyadvárban. A fesztiválvendég: Orooszország.
Frissítés: eloltották a tüzet, de még késések és terelések vannak a vasúti forgalomban.
David Lynch volt a rendszerváltó közép-kelet európai filmfogyasztók vizuális védőoltása a nyugati kultúra befogadásához...
Ha egy harckocsi kétszer is legördülhet a gyártósorról, akkor 600 felújított orvosi rendelőt hányszor lehet sikerként eladni?
Nem csak a száguldozókkal van baj.
Az öttusaszövetség elnökének ezüstérmét is megszépítette Gulyás Michelle aranya.