Oszkó: vannak racionális elemei az új kormány adóterveinek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az új kormány ismert adóelképzelései között lát racionális elemet a leköszönő pénzügyminiszter, és olyan lépéseket is, amelyek az általuk elkezdetteket folytatják – derül ki a Napi Gazdaság pénteki számában megjelent interjúból.

Oszkó Péter szerint a kisadók megszüntetése teljesen racionális. De – mint mondta – az eddig elhangzottak között vannak olyan elemek is, amelyek politikai jellegűnek, jelképesnek tűnnek, ilyennek nevezte a szuperbruttó kivezetését.

Oszkó Péter szerint az idén apró lépések tehetők. Emlékeztetett arra, hogy tavaly februárban a Reformszövetség koherens adóprogramot állított össze. Eszerint egy egykulcsos vagy ahhoz hasonló adórendszer lenne ideális, alacsony kulcsokkal, kisebb járulékteherrel, a kisadók kiirtásával és lehetőleg az iparűzési adó kivezetésével. Kérdés, ezt milyen ütemben lehet véghez vinni, hogy "ne álljon fejre" a költségvetés és az ország. "A Reformszövetség ennek megvalósítására három évet mondott, ebből az első évet mi megcsináltuk, vagyis két év alatt el lehetne érni".

A leköszönő pénzügyminiszter úgy látja, hogy amit az adott körülmények között lehetett, azt véghezvitte a kormány, a strukturális átalakítások egy része azonban a következő kormányra marad – olvasható az interjúban.