szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Súlyos vereséget szenvedett Theresa May, és bizonytalan, mi lesz a Brexit-tárgyalásokon; egyre több hazai városban halasztják a felújításokat, annyival nőttek az árak; jogállamisági feltételekhez köthetik az uniós támogatásokat. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

A brit parlamenti demokrácia legsúlyosabb vereségét szenvedte el Theresa May: a Brexit-megállapodást 230 vokssal szavazta le az alsóház. A miniszterelnök egy nappal később ugyan megnyerte a bizalmi szavazást, így a posztján marad, de azt, hogy a Brexittel mi lesz, megtippelni sem igazán lehet, mi is inkább a fogadóirodák oddsai alapján mutattuk be az esélyeket. May így hétfőig készítheti el az új Brexit-javaslatát. Hogy mekkora a fejetlenség, azon is látszik, hogy a szavazás után egészen váratlanul erősödni kezdett a font.

Theresa May
©

Az EU tárgyalói is kíváncsian várják, mivel rukkolnak elő a britek. Annyi kiderült, hogy nem tesz az unió újabb ajánlatot, de a saját polgáraikat folyamatosan nyugtatják az EU vezetői. A Nagy-Britanniában élő magyarok pedig, akiket arról kérdeztünk, hogy élik meg a helyzetet, leginkább az elhúzódó gazdasági válságtól félnek. Az, hogy elhagyják az országot, többekben is felvetődött, de a fő opció nem Magyarország. Egy nyugodt ember biztosan van a szigeten: David Cameron, a népszavazást kiíró volt miniszterelnök, akit a BBC kapott el, amint kocogni indult. Annyit mondott, nem sajnálja, hogy kiírta a népszavazást, csak azt, hogy annyi nehézséget okoztak a tárgyalások.

Mivel lephetnének meg minket a britek?

Sorra dobja vissza a kormány a megyei jogú városok támogatási kérelmeit, annyira magasak az építőipari árak. Ez pedig azzal jár, hogy le kell fújni vagy el kell halasztani közbeszerzéseket. Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester a Facebookon fakadt ki: azt írta, „van munkaerőhiány, van kapacitáshiány, van alapanyaghiány, de az akkor sincs rendben, hogy ekkora értékű fejlesztéseknél a közbeszerzési eljárásokban csak 1-2 ajánlattevő legyen”.

De nem csak Székesfehérváron van baj. Veszprém polgármestere például azzal magyarázta a csúszásokat, hogy az építőipar nem készült fel annyi pénz elköltésére, mint amennyit a Modern Városok Programban adott a kormány, Szekszárdon elhalasztották a könyvtár és levéltár építését, a nyíregyházi sóstói szálloda munkái is elhúzódnak. Gulyás Gergely pedig úgy számolt: 30-50 százalékkal emelkedtek az árak az építőiparban.

A nyíregyházi sóstói szálloda 2018. február 7-én
©

Mi lesz a következő, amire rácsodálkoznak a fideszesek?

Jogállamisági feltételekhez kötnék az uniós támogatásokat 2021-től – erről szavazott az Európai Parlament. A Fidesz képviselői leszavazták az ötletet, de az Európai Néppárton belül is kisebbségben maradtak. Günther Oettinger, az uniós költségvetés kialakításáért felelős uniós biztos korábban arról beszélt, hogy a szankció, súlyos jogsértés esetén, akár a források száz százalékának elvonását is lehetővé teszi - nem a kedvezményezettől, hanem az államtól.

Ahhoz, hogy életbe lépjen a szabály, azt még az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia. Csakhogy a költségvetéssel ellentétben nem egyhangú szavazás szükséges ehhez, elegendő minősített többség. Ez pedig azt jelenti, hogy ha Magyarország blokkolni kívánja, akkor ehhez szövetségeseket kell keresnie.

Lesz ebből valami?

A hét képe: így nézhet ki a ferihegyi repülőtér 2024-ben.

©

Felmentette a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár posztjáról Aszódi Attilát az államfő. A döntés azonnali hatályú volt, értesüléseink szerint Süli János Paks-ügyi miniszter kérte.

Úgy tudjuk: valószínű, hogy nem lesz boszorkányüldözés, és a kormány nem csinál bűnbakot a tudományos pályához visszatérő Aszódiból, amiért csúszik a beruházás. Aszódi sosem állította, hogy az új blokkok egészen biztosan üzembe állnak 2026-ban. Ennek ellenére az orosz hitel törlesztését az elérhető nyilvános dokumentumok szerint akkor mindenképpen el kell kezdeni.

Mi lesz a paksi beruházás sorsa?

Március 14-én tartja meg országos sztrájkját a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete és a hozzá csatlakozó érdekképviseletek, legalábbis ha a kormány addig nem reagál a követeléseikre. Erre elég nagy az esély: azoknak a szakszervezeteknek, amelyek erre a hétre kértek választ a kormánytól, Varga Mihály annyit üzent, tárgyaljanak a munkaadók képviselőivel inkább. A győri Audi-gyárban pénteken tartottak egy kétórás figyelmeztető sztrájkot, de ennek az oka a tavaly ősz óta húzódó bértárgyalás sikertelensége volt, nem a túlóratörvény.

Nagy kérdés, mennyire lehet hatékony egy sztrájk. A munkabeszüntetést még 1990 és 2010 között sem különösebben erőltették a munkavállalók, 2010-ben azonban az Országgyűlés a közszolgáltatások alapszintű teljesítését rendelte el a sztrájkok idejére, ezzel szinte ellehetetlenítve a sztrájkokat.

Lesz eredménye a sztrájkoknak?

Külföldről szeretne friss pénzt és befektetési lehetőségeket szerezni Mészáros Lőrinc, hogy tovább hizlalja a cégbirodalmát. Magyarország leggazdagabb embere Londonban mutatta be cégeit, a tőzsdei szuperholdingot európai szinten is látható vállalattá tenné.

Mészárosék külföldi megítélése szempontjából kulcskérdés a hova és hogyan tovább. Vajon el tudják-e hitetni a befektetőkkel, hogy versenykörülmények között, korrupciómentes övezetben is képesek fejlődni? Erről Karagich István, a Blochamps tanácsadó cég vezetője azt mondta: „Diktátorok pénzét is elfogadják a világban, erkölcsi aggály nélkül. Miért is ne üzletelnének egy nyilvános, európai székhelyű cégcsoporttal?”

Mi lesz ebből?

Túlórázni akarnak egy bicskei cég dolgozói – erről adott ki közleményt a vállalat üzemi tanácsa. A Magyarmet Kft. munkavállalói „elutasítják a rabszolga szó használatát, a törvény nem kötelezi őket a túlóra vállalására” – írja az üzemi tanács vezetője a kiáltványban.

Az üzemi tanács vezetője olyan dolgozótól is tud, aki tavaly ősztől már nem túlórázhatott, mert kimerült a korábbi munkaidőkeretén belül a maximum túlóra lehetősége. Az érdekvédő szerint a cégnél óriási a túlóraigény, mert a vállalkozásnak nagyon sok a megrendelése.

És ön, szeretne túlórázni?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szakképzésben és a felnőttképzésben tanulók is igényelhetnek majd diákhitelt

A szakképzésben és a felnőttképzésben tanulók is igényelhetnek majd diákhitelt

Klasszikus filmtrükköt is tudni fog az Apple különleges szemüvege

Klasszikus filmtrükköt is tudni fog az Apple különleges szemüvege

Duma Aktuál: Ha csak pár órát playstationöztél, ne vezess repülőt!

Duma Aktuál: Ha csak pár órát playstationöztél, ne vezess repülőt!