szerző:
hvg.hu

Ötvenmilliárd forint fölött jár a kártérítés, amelyet az állam fizethet az utalványos piac átalakítása miatt; beszólt a kormány a ferihegyi repülőtér üzemeltetőjének; Magyar Nemzet néven jelenik meg a Magyar Idők. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

23 milliárd forintot, valamint kamatokat fizethet a magyar állam a Sodexónak az utalványos piac átalakítása miatt. A cég azért perelte be az államot, mert még 2012-ben kizárólag az állami hátterű Erzsébet-utalvány és a Széchenyi-pihenőkártya adóterhét szabták meg kedvező kulccsal, a többi béren kívüli juttatásét pedig 51 százalékra emelték, ez pedig szerintük (és az EU Bírósága szerint is) hátrányos megkülönböztetés. A kormány már be is jelentette, hogy fellebbeznek.

A bíróság azt is figyelembe vette a döntésekor, hogy a piacot 2012 előtt uraló cégek, a Sodexo, a Cheque Déjeuner és az akkor még Ticket Restaurant néven szereplő Edenred kiszorultak a magyar piacról. A két másik cég már korábban kártérítést kapott, a Sodexo mostani győzelme azt jelenti, hogy jócskán 50 milliárd forint felett lehet a végösszeg, amit kifizettetnek kártérítésként, ha a kormány fellebbezései nem lesznek sikeresek.

Mit lépjen a kormány?

Páros lábbal szállt bele a ferihegyi repteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.-be a Miniszterelnökség budapesti fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára. Miután a repülőtéren 6,5 milliárd forintos fejlesztési programot jelentettek be, Schneller Domonkos egy levélben bádogvárost, karámot, koszt emlegetett, és azt, hogy nincs oka elhinni, hogy megvalósítják az ígéreteket.

©

Megpróbáltunk utánajárni, mi lehet a meglepően kemény beszólás oka. Lehetséges, hogy a reptér kiépítendő vasúti kapcsolata miatt van vita a kormány és a Budapest Airport között, de az is elképzelhető, hogy valakinek nem tetszik, hogy egy stratégiai cég még nem az államé. Vagy egyszerűen tényleg a kosz és a csikkek zavarják a kormányt.

Ön melyik verzióra tippel?

Hat békési településen tavaly nyár óta működik az ingyen ebédet osztó népkonyha. Többet is szeretett volna a bűncselekményekkel meggyanúsított Simonka György parlamenti képviselő indítani, de a helyi polgármesterek nem álltak kötélnek. Tótkomlóson viszont azóta is működik a népkonyha, de a helyi képviselők, pártállástól függetlenül, szinte kezdettől fogva gyanakvással fogadták.

©

Mindenkinek kellemetlen egy olyan szolgáltatást piszkálni, amely könnyebbé teheti a valóban nehéz körülmények között élők mindennapjait. Csakhogy sokak szerint túl sok normatívát igényelnek a népkonyhák, nem a valós fogyasztás után. Hogy ez tényleg így van-e, azt nem egyszerű kideríteni, mindenesetre mióta csak taj-számért adják ki az ebédet, sokkal kevesebben esznek ott.

Mi lehet a megoldás?

A hét képe: Donald Tusk és Theresa May az újabb Brexit-tárgyalás után. Arcuk tükrözi a helyzetet.

©

Tíz hónappal a bezárása után, a G-nap negyedik évfordulóján újra megjelent a Magyar Nemzet – így is lehet értelmezni azt, hogy a lap keddtől ismét ott van az újságárusoknál. Vagy úgy is: először jelent meg Magyar Nemzet néven a Magyar Idők. Az időzítés szimbolikusan is jelzi, hogy a NER totális győzelmet aratott Simicska Lajos fölött.

©

Megnéztük, mennyiben lett más a helyzet az országban attól, hogy az elmúlt négy évben lecserélték az oligarchákat. Az egykori Simicska-cégek jelentős része mostanra Mészáros Lőrinc közelébe került, a médiabirodalom koncentrációja most akkora, amilyenről Simicska csak álmodni mert. Ami pedig a csúcsoligarchák gazdagságát illeti: Mészáros vagyona ma több mint ötszöröse annak, mint amennyi Simicskáé volt a csúcson.

Mi lesz négy év múlva ilyenkor Mészáros Lőrinccel?

Az nem újdonság, hogy a várható élettartam kimondottan alacsony Magyarországon, de most az Eurostat azt vizsgálta meg, mennyi időt tölt egészségben egy magyar. Ez az eredmény is lehangoló.

Arra jutottak ugyanis a statisztikusok, hogy a magyar nők átlagosan 60,2 egészségben eltöltött évre számíthatnak, de még így is jobban jártak, mint a férfiak, akiknél 59,5 év az átlag. Vagyis úgy is nézhetjük a számokat: az átlagos magyar egyetlen egészségben eltöltött nyugdíjas évben sem reménykedhet.

Ön mit remél, lesznek még nyugdíjasként egészséges évei?

Hatott az Audi-sztrájk példája több más cégnél is. A Tescónál a bérszámfejtők szüntették be a munkát – aztán a megyei kormányhivatal ellenőrei is megjelentek az irodaközpontban, hogy megnézzék, mindenki megkapja-e a fizetését. A miskolci SEG Automotivnál a figyelmeztető sztrájkig jutottak el.

A hatvani Bosch-gyárban más a helyzet: ott a szakszervezet azzal büszkélkedik, hogy a cégvezetés majdnem minden kérésükre igent mondott, annyira el akarják kerülni a munka leállását. Érthető is ez valahol: már kiderült, hogy egy gyár számára nagyjából bármilyen megoldás jobb a sztrájknál, az Audinál például tízezernél is több autó nem készült el a győriek akciója miatt.

Lesz még sikere más sztrájkoknak is?

Halált előidéző gondatlan közveszély okozás miatt rendelt el nyomozást a nyergesújfalui azbesztgyár ügyében a rendőrség. A büntetőeljárás nem kártérítésről szól, hanem arról, hogy az elhalálozások és betegségek kialakulásának személyi felelősét a rendőrség kinyomozza és a bíróság a büntetőjogi felelősségét megállapítsa és megbüntesse.

Az egykori selypi cementgyár
©

A héten döntést hozott a Kúria egy másik, azbesztszennyezéssel összefüggő haláleset miatt. A Fővárosi Törvényszéknek egy újabb elsőfokú perben kell körüljárnia, mindent megtett-e az állam annak érdekében, hogy a selypi cementgyár működése miatt egy ottani férfi ne kapjon halálos azbesztmérgezést. A Kúria ítélete szerint fennáll az államnak, mint tulajdonosnak a kártérítési felelőssége a gyár szomszédságában lakók „szükségtelen zavarása” miatt.

Kaphatnak a történet végén kártérítést az áldozatok családjai?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
„A szülőágyról egyenesen a menopauzába érkeztem”

„A szülőágyról egyenesen a menopauzába érkeztem”

Erős és egészséges a berlini állatkert jegesmedvebocsa, itt a videó

Erős és egészséges a berlini állatkert jegesmedvebocsa, itt a videó

Szigorítják a belépést a parlamentbe

Szigorítják a belépést a parlamentbe

Kirepült egy balesetező autóból egy fiatal lány

Kirepült egy balesetező autóból egy fiatal lány

Megvan az első magyar GDPR-büntetés

Megvan az első magyar GDPR-büntetés

Bernie Sanders indulhat a 2020-as amerikai elnökválasztáson

Bernie Sanders indulhat a 2020-as amerikai elnökválasztáson