szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Milliárdokat fizet a Microsoft, hogy elsikálják a magyarországi korrupciós ügyét; még nincs szabály az augusztusra ígért éjjeli repülési tilalomról; elindult az újabb roham az albérletekért. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Összesen 7,3 milliárd forintnak megfelelő dollárt fizet a Microsoft, hogy elsikálják magyarországi korrupciós ügyét. Egy vizsgálat ugyanis, amelybe az FBI-t és az amerikai tőzsdefelügyeletet is bevonták, arra jutott: a Microsoft vezetése kenőpénzekkel vette rá az államot, hogy az ő szoftvereiket használják. Az ügyletért a cég kedvezményes árakat könyvelt el, ám az állami szervek valójában magasabb áron jutottak hozzá a programok licencéhez, a különbözetet pedig „korrupt célokra használták fel”.

A Microsoft Magyarország vezetői által aláírt vallomás két eseten mutatja be, hogyan bundáztak meg állami beszerzéseket. A két példában körbejárt vásárlásokat az állami intézmények keretszerződésein belül bonyolították, így azt nem egyszerű megmondani, mely intézményekről van szó, ezt már a magyar ügyészség feladata volna kideríteni.

Szerettünk volna utánajárni, hogy a Liszt Ferenc repülőtér és a légitársaságok vezetői hogyan készülnek az augusztus 1-jétől ígért éjszakai repülési tilalomra. Kicsit azért meglepődtünk: egyelőre csak annyiról tájékoztatott a Budapest Airport, hogy a szükséges szabályok módosítása folyamatban van, folyamatos a szakmai egyeztetés.

©

Azt pedig már a Wizz Airtől tudtuk meg, hogy ha életbe lép is valamilyen korlátozás, Budapestet elkerülve az agglomeráció felől így is le lehetne szállni. Vagyis esélyesnek tűnik az a megoldás, hogy a zajterhelést rázúdítják a Budapesttől délkeletre élőkre. Már ha olyan irányból fúj a szél, amely mellett le lehet szállni az agglomeráció felől érkezve – ha ugyanis nem, akkor kénytelenek lesznek a Budapest feletti leszállási útirányt választani ezután is.

Kihirdették a felvételi ponthatárokat, ez pedig azt is jelenti, hogy újra elindult a roham a lakásokért. Az albérletárak az egekben járnak, igaz, a téma szakértői szerint ez Európa-szerte probléma. A kollégiumokba eközben nagyjából háromszoros a túljelentkezés.

©

Körbenéztünk mi is, mi a helyzet Budapest és a nagyobb városok albérletpiacán, a Bankmonitor pedig azt számolgatta, mi az okosabb döntés egy friss egyetemista családja számára, lakást bérelni, vagy venni egyet. Az ingatlanpiacon dolgozó cégek pedig, ahogy a békéltető testület is, újra és újra összeszedték, mi mindenre érdemes figyelniük azoknak, akik most először próbálnak lakást kibérelni.

A hét képe: csak elméletileg tudott volna annyi ember elszállítani a zugligeti libegő, mint ahány jegyet a BKV eladott a Libegők Éjszakájára.

Boris Johnson lett Nagy-Britannia új miniszterelnöke. A parlamenti bemutatkozó beszédében azt ígérte: lehet egy új megállapodás a Brexit-folyamatról, de azt szeretné, hogy az ír-északír határellenőrzés kérdését későbbi tárgyalásokon rendezzék. Nem meglepő, hogy Michel Barnier, az EU Brexit-főtárgyalója nagyon hamar válaszolt neki: nem lehet szó ilyesmiről.

©

Johnson azzal is megfenyegette az EU-t, hogy ha a megállapodás nélküli Brexit lenne a végeredmény, akkor a kormánya nem teljesítené az EU-val szemben még fennálló, 39 milliárd fontra, azaz 14 300 milliárd forintra becsült brit pénzügyi kötelezettségét.

Érdekes kapcsolatra bukkantunk a Rogán Cecíliához köthető sportesemények támogatásai után kutakodva. Kiderült ugyanis, hogy a Fitbalance Aréna Tavasz és a Fitbalance Kids nevű rendezvényeket az a Magno Studio Kft. szervezte, amely az Átlátszó szerint milliárdokat szakított a Rogán Antal vezette minisztérium propagandaköltéseiből.

A cégről semmit nem tudni, csupán annyit, hogy vezetője és tulajdonosa, Horváth László három év alatt a nulláról 14 milliárd forintra tornázta fel a Facebook-oldallal és saját honlappal nem rendelkező vállalkozás bevételeit. Meg is néztük, mi a magyar gazdasági élet egyik legtitokzatosabb szereplőjének bejelentett lakcíme, hátha tudunk beszélni vele. Nos, a békásmegyeri panellakásban senki nem jött ki a csöngetésünkre.

321 millió forintot költött 2018-ban, első tényleges működési évében a Gül baba türbéjét üzemeltető állami alapítvány – derül ki a szervezet beszámolójából. A kiadások fedezetéül a magyar államtól kapott támogatás szolgált. A kormány a 2019-es költségvetésben 700 millió forintot tervezett be az alapítványnak, a 2020-asban valamivel kevesebbet, 650 milliót.

©

Az alapítvány képviseletére jogosult személy és kuratóriumának elnöke az Orbán Viktor miniszterelnökkel és Erdogan török elnökkel is kiváló viszonyt ápoló Adnan Polat. A török oligarcha kiterjedt céghálót tart fenn Magyarországon, a türbe a szívéhez közel álló, személyes projektje, tekinthetjük akár magyarországi birodalma államilag finanszírozott ékkövének.

Sikerrel fogtak össze a kislődi földtulajdonosok a térségben vadászati jogot szerző Hód Vadásztársasággal szemben, pedig annak vadászmestere Semjén Zsolttal jár vadra lőni. Hétfő reggel nyolctól kedd hajnal ötig tartott a szavazás a Veszprém megyei vadászterületért.

A kislődieknek az a kifogásuk, hogy két éve szerintük gyaníthatóan jogsértőn szerezte meg a többséget és a vadászati jogot egy ugyan Veszprémben, de hódmezővásárhelyi elnökkel bejegyzett vadásztársaság. A pert jogerősen is megnyerték azzal, hogy újra össze kell hívni a közgyűlést, és újra szavazni is kell arról, hogy ki viszi a puskát a Csehbánya, Szentgál, Városlőd és Kislőd körüli területeken.


Érdekli a gazdaság? Még több cikket talál Facebook-oldalunkon:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!