szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Váratlanul csökkentette az alapkamatot az MNB, de azzal is felhívta magára a figyelmet a jegybank, hogy egyedüliként továbbra is növekedést vár 2020-ra. Változhatnak a kata szerinti adózás szabályai, segítséget kérnek a strandok, közel kétmilliárd eurót eltüntetett a Wirecard. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Nem várt döntést hozott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa: 0,75 százalékosra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Az elmúlt több, mint négy évben 0,9 százalékos volt az alapkamat. A jegybanki indoklás szerint a cél az, hogy laza monetáris politikával pörgessék a gazdaságot, jöjjünk ki minél hamarabb a válságból. Virág Barnabás, az MNB újonnan kinevezett alelnöke azt is belengette, hogy júliusban újabb 0,15 százalékos kamatvágás jöhet.

A kamatcsökkentés szinte automatikusan gyengébb forintot jelent, és az árfolyam valóban úgy kezdett mozogni, ahogy az ilyen helyzetben várható. A bejelentés utáni nyolc percben 348-ről 350-re mozdult a forint/euró árfolyam, és ott stabilizálódott. Az ezt követő napokban tovább gyengült, egészen a pénteki 355-ös szintig.

©

Vannak fogyasztási hitelek, amelyek olcsóbbak lesznek az alapkamat csökkentése után. A lakáshitelt törlesztők nagy része elsőre nem sokat fog megérezni a kamatcsökkentésből, a többség ugyanis 5 vagy 10 évre, vagy még hosszabb időre fix törlesztőrészletet fizet. Hosszabb távon azonban már lesznek hatásai a döntésnek a lakáspiacon is. A jegybank egyhetes betéti eszköze kamatának csökkentése ugyanis lefelé fogja húzni a BUBOR-t, amihez a változó kamatú ingatlanhitelek nagy része kötött.

A kamatdöntés mellett az MNB elkészítette a növekedési prognózisát is: szerintük idén 0,3-2,0 százalékkal nőhet a magyar GDP. Ez már nem olyan hiperoptimista forgatókönyv, mint az eddigi 2-3 százalékos növekedési előrejelzésük, de még mindig a leginkább derűlátó. Igaz, a második negyedévre jelentős, 7 százalékos visszaesést várnak.

Mások nem látják ennyire fényesnek a jövőt. A GKI Gazdaságkutató elvetette az eddigi optimistább forgatókönyvét, most már úgy számol, hogy 5-7 százalékos visszaesés lehet, ha nem jön a járvány második hulláma. A Moody's hitelminősítő szerint idén 4,8 százalékos lehet a recesszió, jövőre 4 százalékos a növekedés, de az ország hitelbesorolása stabil maradt.

Március végén, április első három hetében 16-18 százalékos lehetett a magyar gazdaság visszaesése az előző évhez képest - számolt a Pénzügyminisztérium. A második negyedév még tart, tehát várni kell az erről az időszakról szóló GDP-adatokra, de addig is, a minisztérium már elkészített egy becslést.

©

Az IMF globális szintű előrejelzést adott ki. Úgy számoltak: idén 4,9 százalékkal csökkenhet a világ gazdasági teljesítménye, 2021 végén pedig 0,2 százalékkal leszünk a 2019 végi szint fölött. A részletes számokból az is kiderül, hogy a fejlett országokban lehet nagyobb a visszaesés, a kevésbé gazdagok könnyebben megúszhatják a járványt.

Kellemetlen meglepetéssel kezdte a budapesti nyaralását az a két turista, akik egy neten lefoglalt szállásra megérkezve az I. kerület ellenőreivel találkozott. Kiderült, hogy egy önkormányzati lakást adtak ki a bérlők. Alig pár nap különbséggel egy másik bérlakásnál is ugyanilyen ellenőrzést tartott az önkormányzat, azt az ingatlant szintén illegálisan adtak ki turistáknak az Airbnb-n keresztül.

Az önkormányzat kérdésünkre azt közölte: havonta összesen 32 118 forintot kaptak a bérlőtől, akivel ez után azonnal felbontották a szerződést. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a Várnegyed legfelkapottabb részein átlagosan naponta 25 ezer forint körüli bevételt tudnak elérni a bérbeadók egy rövid távra kiadó apartmannal, vagyis egy-két nap alatt visszajött a bérleti díj.

A hét képe: a Nyugati pályaudvar átépítése

©

Elsőre furcsának tűnhet, hogy a magyar strandok számára nem a járvány jelenti az egyetlen igazán nagy bajt, de jobban belegondolva logikus: sokkal nagyobb gond az, hogy az újranyitás óta alig volt strandolásra alkalmas idő. Több kisebb fürdő inkább ki sem nyitott, ahol pedig újranyitottak, ott a forgalom a töredéke a korábbinak.

A magyarországi fürdők vezetői abban reménykednek, hogy a szokásosnál többen akarnak idén belföldön nyaralni. A nagyjából 100 napos strandszezon első harmadát elbukták, ezt szinte lehetetlen lesz visszapótolni, akármilyen idő is lesz július-augusztusban.

Változik jövőre a kata szerinti adózás szabálya: 40 százalék adót kell fizetni az ugyanazon felek között, évi 3 millió forintot meghaladó számlák után. A kormány tervét bejelentő Gulyás Gergely ezt azzal indokolta, hogy így szeretnék felszámolni a munkaviszonynak álcázott foglalkoztatást és csökkenteni a cégek közötti versenyhátrányt.

Azt a javaslat kritikusai is elismerik, hogy a kormány terve a legsúlyosabb visszaéléseket kezelné. Csakhogy nem tudni, hogyan fogják kezelni a kapcsolt vállalkozások által számlázott összegeket, valamint az adómérték elinflálódását, és nem indul-e be körbeszámlázás.

©

Nem ez volt azonban a hét legmeglepőbb törvényjavaslata: Kósa Lajos a semmiből húzta elő a Fidesz egy régi álmát, amely az italgyártó multikat regulázná meg. Egészen pontosan úgy, hogy teljes mértékben megtiltaná a kizárólagos forgalmazást előírő megállapodásokat a vendéglátóhelyek és a nagy gyártók között.

Bár a törvényjavaslatban szerepel az üdítőital és az ásványvíz is, az igazán érdekes a sörpiac átalakítása lehet, itt ugyanis a kisüzemi főzdék helyzetbe hozása a cél. Ezzel a kormány a múltban is próbálkozott már, néha igen furcsa eszközökkel: a csíkszentsimoni Csíki Sört például úgy, hogy az ellene védjegybitorlás miatt pert indító Heinekennek be akarta tiltani a címkéjét a rajta levő vörös csillag miatt, a Pécsi Sörfőzdét pedig úgy, hogy felemelte a kisüzemi főzdéknek járó adókedvezmény felső határát.

Fizetésképtelenséget jelentett a Wirecard. Németország legnagyobb online fizetési szolgáltatója nem mindennapi módon omlott össze: a könyvvizsgálója nem volt hajlandó aláírni az éves beszámolót, mert nem talált 1,9 milliárd eurót a cég mérlegében.

Azóta kiderült, hogy ez a pénz nem egyszerűen nincs meg, hanem valószínűleg soha nem is létezett. A vállalat vezérigazgatója lemondott, és előzetes letartóztatásba helyezték, csak ötmillió euró óvadék ellenében szabadulhatott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!