Máriás Leonárd - M. László Ferenc Itthon

A főbíró a devizahitelekről: "Ismét döntési helyzetbe kerülhet a Kúria"

Miért nem ütközik a jó erkölcsbe egy devizahiteles szerződés még akkor sem, ha minden terhet, kockázatot az adósra hárít, és minden jogot magának tartott fenn a bank? Mikor tekinthető uzsorásnak egy szerződés? Van-e politikai nyomás a Kúrián, hogyan kezelik a bíróságok a perdömpinget? Visszapasszolták-e a problémát a kormánynak, mit tehet a jogalkotó, miért az Európai Unió Bíróságától várják a megoldást? A nagy vitát gerjesztett jogegységi határozatról Darák Péter főbíró és Wellmann György kollégiumelnök beszélt a hvg.hu-nak.

OS Itthon

Ángyán bátorít, toboroz

"Tisztességes, bátor, a lelkiismeretük szavára hallgató embereket keresünk!" - kezdődik Ángyán József független országgyűlési képviselő közleménye, melyben bátorítja az olyan nyilvánosság elé állásokat, mint amilyen Horváth Andráse, az adóhivatal volt munkatársáé volt.

MTI Itthon

Több pénzt ígérnek az igazságszolgáltatásnak

Több pénzből gazdálkodhat jövőre az igazságszolgáltatás: a bíróságok részére 548 millió forinttal, míg a Kúria számára 70 millió forinttal több forrást biztosít a 2014. évi költségvetés - ígéri a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára.

Stemler Miklós Itthon

Állami segítséggel, a börtönből gyötri adósait egy uzsorás

Bár hivatalosan országos harc zajlik az uzsorások ellen, Baranyában egy jogerősen elítélt férfi a börtönből folytathatja – a hatóságok orra előtt, sőt esetenként a támogatásukkal – üzelmeit. A 8 év börtönre ítélt férfi 12 éven keresztül szabadon „kölcsönözhetett” pénzt, most pedig a rácsok mögül 10 éves „tartózásokat” próbál behajtatni. Az ügyészség és a rendőrség szerint mindez nem bűncselekmény.

hvg.hu/MTI Itthon

Helyben járás

A mai naptól új közigazgatási szinttel gazdagodtunk, létrejöttek a járások. Mert ez a legfontosabb.

hvg.hu Itthon

Nekiment a Fidesz-KDNP családképének az Alkotmánybíróság

Túl szűknek tartja a Fidesz és a KDNP alkotta családfogalmat az Alkotmánybíróság. A testület szerint nem lehet kizárólag a férfi és nő házasságára korlátozni az együttélést meghatározó legfőbb fogalmat, ami a gyakorlatban kizárja többek között az azonos nemű párok esetében az elhunyt utáni öröklést. Az alkotmányellenességet kimondó határozatot egy tavaly megválasztott, Fidesz által jelölt bíró terjesztette elő, miután az ombudsman a testület segítségét kérte az ügyben.

Kovács Áron - M. László Ferenc Itthon

Aki Orbán kedvéért az alapelveit is feladta

Mindig is kereszténydemokratának vallotta magát, de csak 2006-ban lett KDNP-s. Hamarabb csatlakozott a Fideszhez, mint bárki más a jobboldalról, sőt a "polgári" kifejezést is először használta. A hétfőn alkotmánybírónak jelölt Salamon László 1990 óta képviselő, és három alkotmányozásban vett részt, igaz, korábban még sok mindent másként gondolt, mint ma.

Kovács Áron - M. László Ferenc Itthon

Két hónapja maradt az Ab-nek, hogy megküzdjön a Fidesszel

Nagy próbatétel előtt áll az Alkotmánybíróság: a következő hónapokban dönthet a testület két olyan törvényről is, melyet a Fideszben a 2010 óta épített közjogi rendszer alappillérének tartanak. Információink szerint Áder János rövidesen az Ab elé küldi a választási regisztrációt, miközben a testület nekifogott az új alkotmányhoz fűzött átmeneti rendelkezések átvilágításának. A döntésre kihatással lehet, hogy két új tag megválasztásával a Fidesz átszabhatja a testületen belüli erőviszonyokat. A hvg.hu úgy értesült, az egyik nyugdíjba vonuló tag helyére Polt Péter helyettese kerülhet.

MTI Itthon

Tovább folyik az iszapper

A jövé héten az első- és másodrendű vádlott meghallgatásával folytatódik a Veszprémi Törvényszéken indított büntetőper, mely a tavaly Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely vörösiszappal elöntésének okát és a katasztrófa személyi felelőseit keresi.

MTI Itthon

Darák Péter főbíró: Változik a Kúria

A nyitottság és a jövőorientáltság jegyében változik a Kúria; már nem csak egyedi ügyekben született végleges döntések, hanem a leendő jogviták elméleti hátterének tisztázása is fontos feladat, jövőre pedig évkönyvben szeretnék a széles közönségnek is bemutatni munkájukat - mondta Darák Péter, a legfelsőbb bírói fórum elnöke az MTI-nek.

MTI Itthon

Bánáti: hiányoznak a nyugodt kodifikáció előfeltételei

Szükség van új büntetőeljárási törvényre (Be.), de megalkotása csak szakmailag megalapozott kodifikáció után, az új büntető törvénykönyv (Btk.) jövő nyári hatálybalépését követő tapasztalatok ismeretében lehet időszerű - mondta Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, büntetőjogász az MTI-nek.

MTI Itthon

LMP: A belügyminiszter csak a bajokat növeli

Az LMP szerint a BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Osztályának megszüntetése és a Nemzeti Nyomozó Iroda Készenléti Rendőrségbe való beolvasztása teljes képtelenség. A belügyminiszter ezzel az ott dolgozókat teszi kiszolgáltatottá, miközben a rendőrségi korrupcióra és a szervezett bűnözésre nem nyújt megoldást.

Ivanyos Judit - Zubor Zalán Itthon

Csatáry az SS-t is megdöbbentő módszerekkel irányította a gettót

A német katonákat is meglepő kegyetlenséggel irányította Csatáry László a zsidók deportálását a kassai úgynevezett „első” zónából, amely a magyarországi holokauszt nyitányának tekinthető. A tanúvallomások szerint a rendőrparancsnok korbáccsal verte a foglyokat, a nőket megalázó motozásoknak vetette alá és lövetett a menekülőkre. Kassán járva a gettó és a szinte teljesen elpusztult zsidó közösség nyomait kerestük.

Molnár Fruzsina Itthon

Pintér keménykedése még nem riasztja a bűnözőket

Bár rendpárti ígéretekkel került hivatalba a második Orbán-kormány, és az elmúlt két évben többször szigorította a Büntető törvénykönyvet, ez egyelőre nem látszik a bűnözési adatokon, melyek jelentős mértékben növekedtek. A számok esetenként félrevezetők, csalókák, de a lopások és a betörések száma mégis emelkedett. Utánajártunk az okoknak.

Faigl Zoltán Itthon

Bűnözők karjaiban köthetnek ki az eltűnt lányok

Évről évre nő az eltűnt gyerekek, fiatalok száma Magyarországon. Bár nagy többségük pár nap alatt előkerül, egyre gyakrabban és egyre többen válnak bűncselekmény áldozataivá. Szakemberek szerint az embercsempészek már nemcsak tranzitországnak tekintik hazánkat, Magyarországról egyre több lányt hurcolnak külföldre és kényszerítenek prostitúcióra.

Faigl Zoltán Itthon

Az ügyészek markában van a bűnbánó magyar maffiózók sorsa

Míg Amerikában gyorsítja, Magyarországon kifejezetten bonyolulttá teszi a büntetőeljárások lefolytatást a vádalku eszköze. A vádlott, az ügyész és a bíró közötti paktummal mindenki jól járhatna, igaz, idehaza sem a sértett, sőt még a bíró sem tudhat róla, hogy az ügyvéd és az ügyész miben egyezett ki, mert az alku államtitoknak minősül. Ezért a jogászok egy része erkölcstelennek tartja a „bűnbánó” bűnözőkkel való alkudozást.

1 2 3 4 5 6 7
60
Egy új gyorsteszt a légúti betegségek akár 40 kórokozóját is kimutatja

Egy új gyorsteszt a légúti betegségek akár 40 kórokozóját is kimutatja

Mi történik, ha otthonától 1500 km-rel tesznek le egy hangyát?

Mi történik, ha otthonától 1500 km-rel tesznek le egy hangyát?

Az év első játékát nem lesz nehéz elfelejteni

Az év első játékát nem lesz nehéz elfelejteni

A gyereket a szülők teszik idegesítővé. Hogyan lépjünk ki az ördögi körből?

A gyereket a szülők teszik idegesítővé. Hogyan lépjünk ki az ördögi körből?

Horrorbaleset a Váci úton – gyorsulási verseny vezethetett kis híján tragédiához

Horrorbaleset a Váci úton – gyorsulási verseny vezethetett kis híján tragédiához

Nagyapjuk légfegyverével lőtte meg testvérét egy 15 éves lány

Nagyapjuk légfegyverével lőtte meg testvérét egy 15 éves lány

Katalin hercegné hipnoszüléssel hozta világra a gyerekeit

Katalin hercegné hipnoszüléssel hozta világra a gyerekeit

Orbán Viktor beadta a derekát Varga Mihálynak, de legalább jön a zöld államadósság

Orbán Viktor beadta a derekát Varga Mihálynak, de legalább jön a zöld államadósság

Kisfiukkal menekültek a tűz elől, lakhatatlanná vált a család otthona

Kisfiukkal menekültek a tűz elől, lakhatatlanná vált a család otthona

Nem működik a Chrome-bővítménye? Lehet, hogy kémkedett ön után

Nem működik a Chrome-bővítménye? Lehet, hogy kémkedett ön után

Megvan Macron jelöltje a párizsi polgármesteri posztra

Megvan Macron jelöltje a párizsi polgármesteri posztra

A címlapról ajánljuk