És akkor Bajnai azt mondta: ő tényleg hazamegy

És akkor Bajnai azt mondta: ő tényleg hazamegy

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
M. László Ferenc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több mint két napon át izzasztották egymást a felek, amíg összerakták a közös ellenzéki listát. Az Együtt úgy próbált harmadik miniszterelnök-jelöltet keríteni, hogy Bajnai Gordon tudta, ennek több szempontból sincs esélye, házon belül végül mégis castingoltak. Ahogy azzal is egyedül maradt, hogy Gyurcsány nem kerülhet fel a listára. Végül kicsin múlott, hogy nem szállt ki a maga kezdeményezte összefogásból.

Kukába kell dobni az augusztus végi megállapodást, ráadásul az akkor még kihagyott Gyurcsány pártját is be kell vonni az ellenzéki együttműködésbe – nagyjából december közepére mind az MSZP-ben, mind az Együtt-PM-ben erre a következtetésre jutottak. A tárgyalásokon részt vevő források szerint csak az volt a kérdés, ki teszi meg az első lépést, és a két párt közül be meri-e vállalni valamelyik, hogy legalább szóba hozza Gyurcsány Ferenc lehagyását a közös listáról.

Egyhetes egyeztetési folyamat után kedden mutatták be az országgyűlési választások közös MSZP-s, Együtt-PM-es, DK-s és MLP-s listáját az ellenzéki pártok vezetői. A két nagyobbik szervezet teljesen újraírta az augusztus 29-i megállapodását, és miközben évekig azt hirdették, hogy meg akarják haladni Gyurcsány miniszterelnökségének 2004 és 2009 közötti korszakát, végül kapituláltak a volt miniszterelnök szervezete előtt. Sőt, az utolsó előtti pillanatban felpakolták negyedikként a listára az SZDSZ 2009-ben megbukott elnökét, Fodor Gábort is, továbbá hozzájárultak, hogy a másik volt liberális pártelnök, Kuncze Gábor elindulhasson egyéniben.

A több mint 50 órányi tárgyalásra visszatekintve, forrásaink úgy vélik, vajmi kevés esélye volt annak, hogy Gyurcsányt kihagyják. De arra sem volt túl nagy lehetőség, hogy ne Mesterházy Attila legyen a miniszterelnök-jelölt. Legfeljebb az Együtt politikusai sérelmezik utólag, hogy az MSZP még csak számba sem vett alternatívákat. Bár a hvg.hu-nak nyilatkozó tárgyalófelek szerint végig kényszerpályán mozogtak, a tárgyalás fordulatokban gazdag volt.

Mesterházy megmentése

Még ha szűk körben, de megtörtént az is, amitől a leginkább tartottak: volt miniszterelnök-jelölti casting. Az egyeztetésekre rálátó MSZP-s forrás szerint a tárgyalások elején az Együtt tárgyalói felvetették: meg lehetne fontolni, hogy egy harmadik kormányfőjelöltet indítsanak. Bajnai Gordon a maga ambícióiról az első nap, hétfőn mondott le nyilvánosan az ATV műsorában – az Együtt ezzel kezdeményezte a tárgyalások újranyitását.

Szerelem az nincs
©

Szocialista forrásunk szerint a javaslat lényege az volt, hogy az MSZP-é a jelölés joga, de lehetőleg ne Mesterházyt ajánlják. Ekkor a szocialisták azon kezdtek el morfondírozni, mi lesz, ha beindul a nyilvánosság előtt egy olyan – számos nevet elhasználó botrányos – folyamat, mint ami Gyurcsány 2009-es lemondása után zajlott. Az egyik MSZP-s forrásunk azt mondta, már tavaly tavasszal tartottak attól, hogy a Mesterházy és Bajnai között folyó vetélkedés egy ilyen castingba fog torkollani 2013 őszére, végül pedig az értelmiségi hátországa segítségével az Együtt fogja megtalálni azt a nevet, amire a szocialisták nem mondhatnak nemet. Ezért még azok az MSZP-sek is felsorakoztak Mesterházy mögött, akik nem a pártelnök feltétlen hívei.

Az MSZP ellenállását és Mesterházyhoz ragaszkodását látva, az Együtt tárgyalói a második nap délutánján időt kértek, és elvonultak a nagyobbik párt Jókai utcai székházából azzal, hogy este hétig visszatérnek. Ám több mint két órát késtek. Mint az Együtt-PM-es forrásunk elárulta, ekkor vitáztak arról, hogy mondhat-e igent Bajnai Mesterházy listavezetői helyére.

Az Együtt-PM-es forrás szerint náluk a casting veszélyeivel leginkább Bajnai volt tisztában (2009-ben végül ő volt a folyamat nyertese – a szerk.), ezért mindenképpen felhatalmazást akart az elnökségétől, hogy kifejezetten Mesterházy jelöléséről tárgyalhasson. Az Együtt-PM több szervezetből tevődik össze, többen élesen kritizálták az elmúlt években a szocialistákat. A Milla még a múlt héten is azt szorgalmazta, próbálják meg a tárgyalások alatt kijátszani a 3. kormányfőjelölt kártyáját, szondázva a szocialistákat, hogy Bajnai visszalépése után mit szólnak hozzá. Tehát a szervezet vezetőjének előbb házon belül kellett a vitát lezárnia.

Papírcetliken castingoltak

„Gordon több ismert emberrel beszélgetett. Bár többségük nem vállalta, láttuk, hogy van a fejében egy harmadik név, ám nem hitt abban, hogy ez sikerre vihető” – értékelte a helyzetet stábjának egyik tagja, aki viszont neveket nem akart mondani.

Az Internacionálét énekelhette az MSZP színpadán
©

Bajnai tehát arra kérte még a tárgyalások előtti nap, január 5-én az Együtt vezetését, mindenki írjon fel egy cetlire olyan nevet, aki harmadik jelöltként szóba jöhet. Ezeket begyűjtötték, forrásunk szerint Bajnai végigfutotta a listát, de fel sem olvasta, mert látta, hogy a felmerülő személyek között nincs olyan, aki ne mondott volna már neki nemet, vagy olyan, akivel végig lehet csinálni a kampányt és biztos kézzel kormányozna. Forrásaink szerint erről éjszakába nyúló vita volt, Bajnai pedig - attól tartva, hogy a casting továbbgyűrűzik, és nevek szivárognak ki - még azt sem engedte, hogy az elnökség tagjai megmutassák egymásnak a cetlijüket. Ez a cetlis megoldás is segített – egy stábtag szerint – meggyőzni az Együtt vezetőségét: el kell fogadni Mesterházyt, amit végül a január 7-i esti tárgyaláson tudomásul is vettek.

„Az augusztusban bejelentett külön listás megállapodás egy torzó volt. Azért, mert úgy tárgyaltunk hetekig jelöltekről, választókerületekről, programról, hogy a legfőbb kérdést, a miniszterelnök-jelölést nem tudtuk lezárni, toltuk magunk előtt. Most megfogadtuk, hogy ezzel kezdünk, ezt kell először lezárni” – magyarázta a tárgyalásokra rálátó szocialista forrásunk, ők mihez ragaszkodtak. Ezért január 6-án még arra is figyelmeztették az Együttet, nem a szeptemberi megállapodáshoz, 75–31-es leosztáshoz kell visszatérni, hanem minden egyéb pártot a startvonalhoz kéne invitálni, és minden helyet újraosztani.

A Gyurcsány-projekt: mission impossible

„Három éve arra készülők, hogy az 2014-es kampány az új, megfiatalított MSZP-ről fog szólni. Erre megint előjöttek a meghaladni kívánt korszak szimbolikus figurái” – panaszkodott a pártot a kampányban irányító testület (ovb) egyik tagja. Forrásunk ezzel az érzéssel nincs egyedül: a tárgyalásokon részt vevő öt politikussal beszélgetve azt tapasztaltuk, a DK-sokat leszámítva senki sem boldog a szövetségtől, különösen Gyurcsány, Fodor listás helyétől, illetve Kuncze indulásától borultak ki. A PM-es politikusok kedden arról beszéltek a hvg.hu-nak, unikumozva tudták csak elviselni a lista bejelentését. A DK-nál viszont nagy az öröm, pezsgőt bontottak.

Biztos helye van a parlamentben
©

Az MSZP elnöke és Bajnai múlt hét csütörtökön, január 9-én találkozott először a külföldről hazatért Gyurcsánnyal a DK-s politikus, Oláh Lajos óbudai lakásában. Itt előbb értesítették arról, hogy pár nap alatt mire jutottak, meghallgatták Gyurcsány felvetéseit – többek között Bokros Lajos és Kuncze bevonásáról –, beszéltek a választókerületi helyek szétosztásáról, majd Bajnai volt az, aki közölte: szeretnék, ha a volt kormányfő nem lenne rajta a listán. DK-s és Együtt-es forrásunk szerint Mesterházy ekkor csendben maradt.

Több Együtt 2014-es politikus is panaszkodva mondta a hvg.hu-nak: nem értik, hogy az MSZP miért nem tett legalább egy kísérletet arra, hogy megakadályozza Gyurcsány felkerülését a listára. Bár Mesterházynak több hónapnyi erőfeszítésébe került 2011-ben kiszorítani a volt miniszterelnök a pártból, ráadásul a tavaly október 23-i ünnepen Gyurcsány hívei belefojtották a szót, most DK-s és Együtt-es források szerint a pártelnök nem erőltette a dolgot, végig békülékeny volt.

„Amikor a DK-ban felvetettem, hogy legalább tárgyalhassak erről, azt mondta a többség, hogy a fejemet veszik” – ezzel magyarázta az Origónak adott interjújában Gyurcsány, miért ragaszkodott a tárgyalásokon ahhoz, hogy felkerüljön a listára. „Feri korábban azt nyilatkozta a tévében, ha ő az akadálya az összefogásnak, akkor hátrébb vonul. Ha Attila ezt a mondatát ’lehívja’, és ezzel támogatja Gordont, más lett volna a tárgyalási helyzet” – panaszkodott egy Együtt–PM-es forrás. Szerinte a szocialisták vezető testületéből tapogatóztak náluk, azt kérve, legyenek erősek a Gyurcsány-ügyben, ám ezt több MSZP-s vezető cáfolta a hvg.hu-nak.

Bajnai csapata viszont úgy tárgyalt, hogy már az egyeztetések bejelentésekor jelezték, a DK-t is be akarják vonni az ellenzéki együttműködésbe – más szervezeteket viszont nem. Bár egy, a volt kormányfő stábjához tartozó forrás szerint Bajnai kifejezetten megtiltotta a kollégáinak, hogy menet közben szivárogtassanak Gyurcsányról a sajtónak, azt utólag elismerte, cél volt, hogy a DK-t bevonják, de Gyurcsány ne szerepeljen a lista elején. „Első perctől számoltunk azzal, hogy Ferinek mozgósító hatása lesz a jobboldalon, de Bajnaiék egy dolgot nem értettek meg: ha kinyitod az ajtót a Demokratikus Koalíciónak, Gyurcsányra már nem csaphatod rá” – mondta a tárgyalásokra rálátó MSZP-s forrás. Szerinte a pártjában attól tartottak, ha Gyurcsányt kihagyják, minden nap tart egy olyan akciót, mint október 23-án, tovább rombolva az ellenzék választási esélyeit. „Mission impossible, ezért Attila nem is vállalta fel a küzdelmet” – magyarázta egy másik szocialista forrás. „Ha valaki feldobná, hogy feltesznek a választási listára, de mondjak le az elnökömről, én is nemet mondanék. Megértem a DK-sokat” – hangsúlyozta a szocialista ovb egyik tagja.

„Mintha az Internacionálét énekelné”

Csütörtök után szombaton is megpróbálkozott azzal Bajnai, hogy Gyurcsányt lebeszélje a listáról – mesélte egy magas rangú DK-s forrás. Ám ekkor már a 2009-ben lemondott miniszterelnök úgy látta, nemcsak a DK, de a baloldali és liberális értelmiség támogatását is élvezi, ráadásul körvonalazódott egy megállapodás az MSZP és a DK között, amiből pont Bajnai maradt volna ki – aki az egészet kezdeményezte. Így vasárnapra eldőlt: Gyurcsány lesz a harmadik a közös választási névjegyzéken.

 

„Olyan érzés Gordonnak ezen a listán szerepelni, mint amikor az Internacionálét énekelték a szocialisták színpadán pár évvel ezelőtt” – mesélte egy E14-es forrás. Információink szerint most hétfőn Bajnai telefonon jelezte a másik két párt vezetőjének: lehet, hogy ő nem lesz rajta a listán. Ezt követően viszont az Együttben elnökségi ülést tartott, ahol – úgy tudjuk – Bajnai magára maradt, még a millás politikusok is azzal győzködték, vállalja a második helyet, hiszen nélküle semmi értelme nincs az összefogásnak. Így kedden már ő is kiállt a listáról szóló sajtótájékoztatóra, igaz, a közös szereplését az ATV-ben Mesterházyval, Gyurcsánnyal és Fodorral lemondta. (Arról, hogy Fodor Gábor hogyan került fel az utolsó percben a listára, itt olvashat részletesebben.)

Ki nyer holnap?

Nincs teljes egyetértés a felek között abban sem, miért kellett újraírni a tavaly augusztusi megállapodást, és megérte-e a szereplőknek (a DK-n kívül is) azt újraszabni. Szocialista és DK-s forrásaink közül többen úgy látják, az Együtt azért lépett, mert – részben Gyurcsány pártjának erősödése miatt – annyira csökkent a népszerűsége, hogy már a parlamentbe jutás volt a tét.

Az X Gyurcsány lett
©

Ezt az Együtt–PM-ben határozottan tagadják. „Az igaz, hogy a DK felzárkózott a küszöb környékére, de egy kivétellel minden kutatás jelentős különbséget mért a mi javunkra. Mondom, bejutottunk volna egyedül is, nem ezért kezdeményezett Bajnai Gordon” – nyilatkozta Szigetvári Viktor, a szervezet egyik kampányfőnöke a csütörtöki Heti Válasznak. Két Együtt 2014-es forrás is azt állította a hvg.hu-nak, december közepére világossá vált számukra, hogy az augusztusi külön listás megállapodást nem lehet elmagyarázni, kifele valóban úgy tűnik – részben Gyurcsány akciói miatt –, hogy az ellenzék pártjai egymással vannak elfoglalva, nem a szavazókkal. Mint a hvg.hu december elején megírta: ha nem is a pártvezetésben, de az MSZP egyes fórumain is felvetődött, olyan választási stratégiát kell kidolgozni, hogy legalább a Fidesz újabb kétharmada megakadályozható legyen.

„Mivel az összefogást eleve mi kezdeményeztük, a megoldás kulcsa Gordonnál volt” – fogalmazott a stáb egyik tagja. „November óta éreztük, hogy puhul az Együtt álláspontja, készültünk rá, hogy jön a fordulat” – mondta egy vezető DK-s politikus. Karácsony tájékán dőlt el az Együtten belül, hogy ők fogják kezdeményezni a stratégiaváltást – ezen forrásaink szerint még a két ünnep között is dolgoztak. Gyurcsány az Origónak azt mondta, még a tárgyalások előtt beszélt mindkét pártelnökkel, és számára világos lett: Bajnainak van stratégiája, Mesterházy pedig nyitott az összefogás kibővítésére. Végül január 4-én jelezte Bajnai az MSZP elnökének, hogy rövidesen nagy bejelentésre készül, a terv a közös lista.

A listás helyeket és a választókerületi felosztást végül úgy osztották fel, hogy az elmúlt 3-4 hónap közvélemény-kutatásait vették figyelembe, így főleg az Együtt engedett át helyeket a DK-nak. Mint egy Együtt–PM-es forrásunk ecsetelte: arra törekedtek, hogy az első 55-ben annyi helyet szerezzenek, amivel elég nagy frakciót alakíthatnak, a DK pedig arra törekedett, hogy több nyerhető körzetet vigyen el, és Budapesten is legyenek jelöltjei. Bár hivatalosan minden ellenzéki politikusuk győzelemre gyúr, háttérbeszélgetéseken elismerik, ezzel a megállapodással felkészültek az ellenzéki szerepre is.

Hozzászólások