A Fidesz hátradőlve figyeli a baloldal vidéki marakodását

A Fidesz hátradőlve figyeli a baloldal vidéki marakodását

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nemcsak Budapesten veszekednek a baloldali pártok: több olyan megyeszékhelyen sem tudtak közös nevezőre jutni, ahol a Fidesz szénája rosszul áll. Van, ahol a kiugrott MSZP akadályozhatja meg a polgármesterváltást, viszont Szekszárdon kicsin múlt, hogy a Fidesz kihívója mögött olyan egység jöjjön létre, mely az MSZP-től a Jobbikig húzódik.

Szekszárd és Székesfehérvár – két olyan város, ahol az önkormányzati választás előtt az országos politikai erőviszonyok szempontjából meglepő eredményt hozott a jelöltállítás. Míg Tolna megye központjában, a 2006 óta fideszes fellegvárnak számító Szekszárdon a Jobbiktól az MSZP-ig minden ellenzéki szervezet egy volt kormánypártit támogat, a 12 éven át a szocialisták által irányított – és az MSZP-s számítások szerint most visszahódítható – Székesfehérvár azon városok közé tartozik, ahol a legtöbb jelölt indul és a baloldal is megosztott.

A köztársasági elnök október 12-re írta ki a helyhatósági választások időpontját, a jelöltállítási folyamat, az aláírásgyűjtés hétfőn délután zárul, de Budapesten és a nagyobb települések zömében az országos hálózattal rendelkező pártok már leadták az ajánlási íveiket. Ebben a Fidesz járt az élen, péntek délig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a párt 518 polgármester-jelöltjét vette nyilvántartásba, egy jelentős részük már augusztusban összegyűjtötte és leadta az aláírásokat.

A Szocialista Pártban arra számítanak pártbeli forrásaink szerint, hogy a 2010-es nagyon rossz eredményhez képest idén legalább 7 megyeszékhelyen nyerni tudnak. Forrásaink azért fogalmaznak feltételes módban, mert a pártközpontban tartanak attól, hogy néhány városban a baloldali pártok közti viták, vagy az MSZP-n belüli feszültségek miatt végül mégis képes lesz győzni a fideszes jelölt.

„Ledér hölgyek” és a „romabűnözés”

„A második helyi közvélemény-kutatásunk is azt mutatja, hogy Pásztor Albert jól áll, most már a népszerűségén túl az ismertsége is nagymértékben javult, tehát a kampány során olyanokhoz is eljutottunk, akik korábban nem tudták, hogy kicsoda a jelöltünk” – mondta a kampány szervezésében szerepet vállaló MSZP-s forrás. Ugyanakkor fontosnak tartotta hozzátenni: a felmérés még Pásztor botrányának kirobbanása előtt készült.

Pásztor Albert - kalandos előéletű jelölt
©

Az MSZP polgármesterjelöltje csütörtökön mondta el a hvg.hu-nak, "le akarják járatni ellenfelei", egy olyan képet készülnek nyilvánosságra hozni róla, amely egy legénybúcsún készült, és melyen félmeztelenül, „ledér hölgyek” – a miskolci fideszesek szerint prostituáltak – társaságában látható. Pásztor azt állította, hogy a buliról és a fényképekről a felesége már régen tud, őt „nem lehet megzsarolni”.

Az eszakhirnok.com július elején hozta nyilvánosságra, hogy a szocialisták az előzetes tervekkel ellentétben nem Simon Gábort, hanem Miskolc volt rendőrfőnökét indítják a fideszes polgármesterrel, Kriza Ákossal szemben. Az MSZP-ben azóta sem cáfolják, Simont azért nem indították, mert el akarták kerülni, hogy vetélytársaik kijátsszák a névrokonság-kártyát: a másik szocialista Simon Gábort márciusban vették őrizetbe, mert azzal gyanúsították, hogy hamisított útlevéllel nyitott Ausztriában bankszámlát, melyen 250 millió forintnyi összeget helyezett el (a pénz eredete is tisztázatlan).

Pásztor jelölése viszont komoly feszültségeket gerjesztett az MSZP-n belül és a baloldali pártok között is. Az Együtt-PM budapesti vezetősége még a jelölésről szóló hír napján bejelentette: nem állnak be Pásztor mögé. A volt rendőrkapitány ugyanis még 2009-ben egy sajtótájékoztatón azt találta mondani: „azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a közterületi rablások elkövetői cigány emberek”. Ezen akkor több baloldali kormányzati vezető kiakadt, többek között Gyurcsány gusztustalannak nevezte, és Pásztor távozását követelték.

A pártközponttal ellentétes véleményen volt viszont az Együtt helyi szervezete: a párt miskolci választókerületi elnöke ugyanis még augusztus végén is védelmébe vette Pásztort, mire az Együtt vezetése azonnali hatállyal leváltotta. Igaz, azóta sem állítottak ellenjelöltet az MSZP-vel szemben. A polgármesterjelölt a szocialistáknál is felzaklatta a kedélyeket: Fedor Vilmos volt szocialista alpolgármester az MSZP-ből lépett ki augusztus közepén, miután felesége, Rózsa Edit bejelentette, hogy Pásztor Alberttel szemben elindul a polgármesterségért. A szocialista párt közölte, Fedor nem tájékoztatta őket felesége szándékairól, ezért fegyelmi eljárást indítanak ellene, Fedor azonban inkább kilépett a pártból. Időközben a Munkáspárt jelöltje is összeszedte az aláírásokat, csütörtökön a NVI rá is ütötte a pecsétjét Kovács István indulására.

Románozás és zsidózás

A cigányozást mindig is a leghangosabban elutasító Demokratikus Koalíció ugyanakkor kiállt Pásztor mellett, sőt hívei egy budapesti tüntetésen megütötték az ellentmondásra táblával figyelmeztető civil aktivistát, Gulyás Mártont. Hiába volt minden tiltakozás, Gyurcsány nem változtatott a szándékán, sőt Eörsi Mátyás, az SZDSZ volt, a DK jelenlegi politikusa az ATV-ben júliusban már arról beszélt „statisztikai értelemben” igenis van „romabűnözés” – tehát egy olyan kifejezéssel élt, melyet eddig csak a Jobbik használt.

Kriza Ákos - a háttérben már bontanak
©

De nemcsak a „cigánykérdés” került be a miskolci kampányba, és az sem csak ellenzéki oldalon (a fideszes városvezetés a DVTK stadionjának fejlesztése jegyében kezdeményezte a környéken élő, zömében roma lakosság kitelepítését), hanem Krizát is kikezdték nagyváradi születése miatt, vetélytársai gyakran „lerománozzák”. (A feszült hangulatú miskolci kampányról készült riportunkat itt olvashatja.)

Ugyanakkor a hvg.hu-nak egy, a jelöltállítás folyamatára rálátó fideszes forrás azt mondta, sokáig kérdéses volt a pártban, hogy Krizát indítsák-e, ám azzal zárták rövidre az ügyet, hogy Miskolcon nem tudnak időben más jelöltet keríteni. Forrásunk szerint az utóbbi években a polgármester számos döntésével kiverte a biztosítékot a párt vezetésében, sőt egy ideig még kommunikációs tanácsadót is kapott maga mellé a központi stábból, ám Kriza és csapata még az ő tanácsait sem fogadta meg.

A „cigány-” és a „román-” mellett feltűnt a „zsidó szál” is. Mivel a volt borsodi elnöknek, Szegedi Csanádnak távoznia kellett a Jobbikból, mert 2012-ben nyilvánosságra került zsidó származása, a pártban eleinte megütközést keltett, hogy a polgármesterjelöltjük, Jakab Péter szintén zsidó felmenőkkel rendelkezik. Ezt ő maga hozta nyilvánosságra július elején, hogy elébe menjen a kampánybeli vitáknak. A párt vezetése viszont kiállt mellette – akkor jobbikos politikusok azt mondták, a borsodi káderhiány miatt nem volt más választása Vona Gábornak –, Jakab pedig azóta folyamatosan támadja a zsidó szervezeteket, illetve az őt egy auschwitzi látogatásra invitáló Szegedit, a Jobbik pedig feltekerte a cigányellenes kampányát a városban.

Rossz emlékek

Salgótarján, Érd, Jászberény – ezt a három várost gyakran emlegették az MSZP-ben az elmúlt években. A párt mindhárom településen jelentős befolyással rendelkezett, de belső ellentétek miatt az első kettőt 2006-ban, Jászberényt pedig 2010-ben elvesztették. Az 1994 után bevehetetlennek tekintett Salgótarjánban például azért bukták 2006-ban a választásokat, mert az MSZP-vel vitába keveredett korábbi polgármester és alpolgármester végül függetlenként elindult a szocialista Dóra Ottóval szemben.

Cser-Palkovics - hátradőlve várja az eredményt?
©

Ennek megismétlődésétől tartanak most Székesfehérvár és Miskolc esetében. Azzal a különbséggel, hogy most nem megtartaniuk kell a két várost, hanem komoly esélyük lenne a visszahódításukra. Ám ahogy Miskolcon, úgy Székesfehérváron is nagy vitákat váltott ki a jelölési folyamat, csak a Fejér megyei településen nem az Együtt, hanem a DK különutassága okoz fejfájást a szocialistáknak.

„Az utolsó percig egyezkedni fogunk, abban reménykedünk, hogy Gyurcsányék végül beadják a derekukat és visszaléptetik a jelöltjüket” – mondta az MSZP egyik vezető politikusa a hvg.hu-nak. Bár augusztus elején Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője arról beszélt, nem zárható ki, hogy az Együtthöz hasonlóan végül ők is beállnak az MSZP-s Márton Roland mögé, az NVI hamarabb vette nyilvántartásba a DK-s Csabai Bélát, mint a szocialisták jelöltjét. Pedig az MSZP és az Együtt öt egyéni körzetet ajánlott fel a DK-nak, valamint a közös lista második helyét. Ezt a DK-ban mostanáig nem fogadták el, ugyanis helyi MSZP-s forrásunk szerint ragaszkodtak hozzá, hogy 11 helyen indíthassank jelöltet, és még az sem zavarta őket, hogy az MSZP-Együtt „rájuk indított” volna saját jelölteket.

1998 és 2010 között Warvasovszky Tihamér pártonkívüliként, az MSZP támogatásával vezette a várost. 2006-ban a Fidesz nem is mert önálló jelöltet indítani, inkább beállt egy függetlenként induló helyi vállalkozó mögé, pedig akkor az őszödi beszéd kiszivárgása miatt nagyon rosszul álltak a szocialisták népszerűségi mutatói. Warvasovszky 50 százalékos győzelmet aratott, az MSZP pedig megcsípett 10 képviselői helyet. Négy év múlva fordult a kocka: Warvasovszky összeveszett a szocialistákkal, majd a Fidesz megkínálta az Állami Számvevőszék alelnöki posztjával, így a fideszes Cser-Palkovics András könnyedén bevette a városházát, az MSZP pedig be kellett érje 2 képviselői hellyel az önkormányzatban.

Keller László 2005-ben még szocialistaként
©

A salgótarjáni malőr megismétlődésétől tarthatnak a szocialisták Törökbálinton is. Itt a Medgyessy-kabinet volt közpénzügyi államtitkára, Keller László adta le az ajánlásait először, és lett polgármesterjelölt. De függetlenként, mert tavaly kilépett az MSZP-ből, miután az akkori elnök, Mesterházy Attila kritikusan nyilatkozott egykori államtitkári tevékenységéről.

Kellernek az utóbbi években több konfliktusa is volt a szocialistákkal: azt követően, hogy folyamatosan támadta a párt volt váci polgármesterét, kizárták, ám 2012-ben az etikai bizottság arra jutott, kizárása szabálytalan volt. Áprilisban független jelöltként el is indult Pest megye 2. számú választókerületében, de csak 1,4 ezer szavazatot kapott (a fideszes Csenger-Zalán Zsolt 28 ezret). A szocialisták péntek délután adták le jelöltjük, Szentmiklósi-Tóth Tamás ajánlásait, de Törökbálinton komoly versengés indul majd: hat jelölt akarja bevenni a városházát.

Ráadásul Keller eredetileg számított a baloldal támogatására, és nem is állított egyéni képviselőjelölteket. Információink szerint jelezte a baloldali pártok felé, hogy az ő képviselőikre akar majd támaszkodni győzelme esetén az önkormányzatban. Információink szerint a DK hajlott volna az egyezségre: Gyurcsány pártja ugyanis nem csatlakozott a Szentmiklósi-Tóthot indító MSZP-Együtt szövetséghez, szórólapokon támogatják Kellert.

Ahol Gyurcsányék dacoskodnak

A DK különutassága gondot okozott Győrben és Pécsen is. Miközben Törökbálinton Kellert támogatják, ebben a két városban azt kifogásolták, hogy az „MSZP nem újult meg elégé az elmúlt 4 évben”.

Ám míg a nyugati várost az MSZP-ben is nyerhetetlennek tartják, a baranyai székhelyet „nyerhető” kategóriába sorolták a Jókai utcában is. Mint arról a hvg.hu beszámolt, a DK nyáron kikötötte: a közös ellenzéki jelöltek között ne legyenek olyanok, akik az elmúlt 20 évben fontos önkormányzati posztot töltöttek be a városban – pedig a párt helyi vezetője, Kunszt Márta korábban Pécs alpolgármestere és az MSZP városi elnöke volt.

Kunszt augusztus 19-én – forrásaink szerint a pártközpont nyomására – végül bejelentette: a korábbi tervekkel szemben a DK nem állít saját polgármesterjelöltet, hanem szavazóit a két baloldali párt által támogatott civil jelölt, Kovács Ágnes támogatására ösztönzi.

Tétényit leírták, Hadházyt felírták

Négy év háborúskodás után egyetlen lépésébe került a Fidesznek, hogy megtörje a vele szemben létrejött esztergomi, MSZP-től Jobbikig ívelő egységet: elengedték a korábbi polgármester, 2010-től városi képviselő, Meggyes Tamás kezét. Ő nemcsak politikai tevékenysége miatt vált kínossá a pártnak: januárban jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanújával idézte be az ügyészség. A párt nemcsak Meggyest szorította háttérbe, hanem az összes korábbi egyéni képviselővel közölte: nem indulhatnak újra októberben.

Tétényi Éva - szétszéledt a nyája
©

A Fidesz most Romanek Etelkát, az Esztergomi Járási Hivatal helyettes vezetőjét indítja Esztergomban. Míg 2010-ben a Jobbik és az MSZP beállt Tétényi Éva építész mögé, aki közel kétharmados győzelmet aratott Meggyes felett, most mindkét párt önálló polgármesterjelölttel rukkolt elő. A Jobbik Stámusz Andreának már összes is gyűjtötte az aláírásokat, az MSZP pedig még januárban jelezte, hogy Gál Tamást – egy 32 éves esztergomi közgazdászt – indítja. Ő péntek délután még nem adta le az ajánlásait, ahogy a polgármester Tétényi sem. „Tétényivel magyarázható” – így válaszolt a hvg.hu kérdésére egy névtelenséget kérő helyi MSZP-s, hogy miért bomlott meg a polgármester mögötti 2010-es egység. Szerinte a polgármester kiszámíthatatlan taktikázása, a „sikertelen négy év”, illetve „a közös ellenség”, Meggyes közéletből való visszavonulása miatt szűnt meg a civilek és pártok összefogása a városban.

Ám a történelem egy másik városban ismétli önmagát: az LMP-től az MSZP-ig ívelő „összefogás” jött létre Szekszárdon a fideszes városvezetés menesztése érdekében. Hadházy Ákos még a Jobbikot is megkereste, hogy támogassa a polgármester-jelölti programját, ám a radikális párt elutasította a közeledését, arra hivatkozva, hogy a szocialistákkal összefogó volt fideszes most „oda piszkít, ahonnan evett”.

Hadházy Ákos - az LMP nagyágyúja
©

Hadházy tavaly lépett ki a Fideszből, melynek városi képviselője volt. Az állatorvos azért támadta a polgármestert, mert Horváth István politikai szempontból véleményezte a trafikpályázaton indulókat. A pályáztatás visszáságait a hvg.hu-nak adott interjújában leleplező Hadházy élesen bírálta a baloldalt is, majd belépett az LMP-be, a párt pedig indította az április 6-i választáson. A nyár folyamán – bár közleményeikben kritizálták az LMP „különutasságát” – az MSZP, a DK és az Együtt úgy döntött, nem indít önálló jelöltet Szekszárdon, inkább Hadházyt támogatják.

A fideszes Horváth nem indul újra, a párt a jelenlegi gazdasági alpolgármestert, Ács Rezsőt jelölte. Horváth marad a parlamentben, ugyanis a trafikmutyi – a kiszivárgott hangfelvételek ellenére – nem kezdte ki a népszerűségét: április 6-án 42 százalékkal lett első. Az LMP színeiben induló Hadházy tavasszal csak a negyedik lett 11 százalékkal. Ennek ellenére a Hír Tv értesülései szerint az LMP-ben úgy látják, ez az a város, ahol a pártnak van esélye megszerezni a polgármesteri címet, ezért külön stáb foglalkozik Szekszárddal.

Hozzászólások