Az ENSZ szerint rosszak a környezetvédelmi kilátások

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világszervezet környezetvédelmi programjának (UNEP) Globális Környezetvédelmi Előrejelzése (GEO-4) szerint a bolygót fenyegető problémák súlyosabbak, mint korábban becsülték.

Az El Nino jelenség is a klímaváltozás
számlájára írható
© NASA
Az Ars Tecnica nevű weboldal értesülése szerint a négyszáz vezető tudós által összeállított GEO-4-jelentés szerint a légköri szén-dioxid szintje jóval gyorsabban emelkedik, mint korábban feltételezték, s ez azzal járhat, hogy az átlagos középhőmérséklet is tovább emelkedik majd. A tanulmány szerint az emberiség jóval intenzívebben használja fel a rendelkezésére álló nyersanyagokat és energiaforrásokat, mint ahogy megtehetné.

A jelentés kitér rá, hogy volt néhány sikeresnek tekinthető kezdeményezés, mint például a Montreal Protocol, amelynek segítségével sikerült megállítani az ózonpajzs elvékonyodását. Emellett azonban olyan problémákkal kell az emberiségnek szembenéznie, mint a túlhalászás, a melegedő tengerek miatt pusztuló korallzátonyok – és a biológiai sokszínűség emiatt bekövetkező csökkenése. A jelentés szerint 1961 óta megháromszorozódott a tengerekből származó élelmiszerek fogyasztása, s számos halfajtát olyan mértékben lehalásztak, hogy már soha nem fog helyreállni a természetes számuk a világ tengereiben.

Az óceánok azonban nem az egyetlen problémát jelentik: az édesvízkészletekkel is komoly gond van, többek között mert rengeteg a szennyezés: a világ egyik vezető haláloka a szennyezett, fertőzött víz. A GEO-4 szerint a világ édesvíz-felhasználásának 70 százaléka öntözésre megy, ám az egyre gyarapodó népesség élelmezési igényeinek kielégítése érdekében ezt a mennyiséget az előttünk álló öt évtizedben meg kell majd duplázni. Nem beszélve a különböző ipari szennyezőanyagokról – a nehézfémektől a szerves vegyületekig –, amelyek szennyezik a bioszférát, ezáltal a táplálékunkat is. A jelentés szerint amíg ezek a problémák aránytalanul sújtják a bolygó szegényebb régióit, a fejlett országok sem menekülhetnek a gondok elől.

Az emberiség jelenleg egyharmaddal több erőforrást használ fel annál, mint amit a bolygó kínál, s mindezt úgy, hogy a Föld teljes lakosságának csupán hatoda él fejlett, iparosodott országokban. Kína és India lakosságát a dinamikus fejlődés ellenére fizikai képtelenség ugyanazokkal a szolgáltatásokkal és javakkal ellátni, mint az USA és Európa polgárait.

Hasonlattal élve: a Föld lakossága jelen pillanatban épp az utolsó filléreket hívja le bankkártyája hitelkeretéből, s rövidesen problémái lesznek a törlesztőrészletekkel. Hacsak nem valósul meg záros határidőn belül a globális összefogás a fenti problémák orvoslására, a GEO-4 szerint hamarosan elérjük azt a pontot, amikor már nem lehet majd helyreállítani az emberiség által okozott károkat. Az összefogásra pedig vajmi kevés esély van, ráadásul az előrejelzések szerint 2050-re a bolygó lakosságának létszáma eléri a 9 milliárdot.