Gépeljen kényelmesen, teljes képernyőn

Gépeljen kényelmesen, teljes képernyőn

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Korábban bemutattunk már két kedvenc alternatív szövegszerkesztőnket, egyiket OS...

Korábban bemutattunk már két kedvenc alternatív szövegszerkesztőnket, egyiket OS X-re, a másikat Windowsra. Mindkettő azoknak szólt, akik számára a szövegszerkesztés elsősorban valóban a szövegek begépeléséről, rendezéséről szól, s ezt szeretnék minél kényelmesebben megoldani. A képek, táblázatok és egyéb kiegészítések használata pedig másodlagos dolognak számít.

Munka teljes képernyőn

A most bemutatásra kerülő windowsos program esetében ez még inkább így van.
A WriteMonkey legnagyobb előnye, hogy a segítségével teljes képernyőn dolgozhatunk, ami kényelmes és praktikus, ha hosszabb szövegeket szeretnénk beírni anélkül, hogy közben elvonná a figyelmünket a munkáról bármi más. Nosztalgiázni sem utolsó vele, alapértelmezésben pont olyan, mintha egy régi DOS-os felületen gépelnénk, s ezt tovább fokozhatjuk, ha bekapcsoljuk a hangját (mondjuk hangban képes utánozni régi írógépet is, illetve letölthetünk további effekteket is hozzá.

A helyi menüből sok plusz lehetőséget elérünk

Miközben a szövegformázás terén elmarad az elterjedt szövegszerkesztőktől (mivel egyszerű szövegformátumot használ, a félkövér, dőlt stb. formázásokat csak jelölni tudja, megjeleníteni nem), addig számos olyan hasznos funkcióval felruházták, amelyek jól jöhetnek az írással “komolyan foglalkozóknak”.
Ilyen például a beépített számláló, amely a beírt szavak, betűk számát mutatja folyamatosan, illetve ha megadjuk, hogy pontosan mennyit szeretnénk írni, akkor azt is nyomon követhetjük vele, hány százalékát írtuk már meg a célul kitűzött mennyiségnek. Írhatunk időre is, ilyenkor a hátralévő időt is folyamatosan mutatja a program.

Akár időre vagy mennyiségre is hajthatunk

Szintén hasznos funkció az automatikus szövegcsere. Ennek segítségével a gyakran beírt hosszabb kifejezéseket vagy a különleges karaktereket helyettesíthetjük rövidítésekkel, amelyeket a program automatikusan átjavít.
Van automatikus mentés és backup-készítési lehetőség is, és természetesen testre szabhatjuk a felületet szín, méretek, elrendezés szempontjából. Használhatunk könyvjelzőket, oldaltöréseket és szinte mindent, amire csak szükségünk lehet a szöveg jól tagolt és könnyen visszakereshető begépeléséhez. Természetesen keresés és csere is van.

A Preferences ablakban mindent testreszabhatunk

A WriteMonkey alapértelmezésben egyszerű szövegfájlba ment, UTF-8 kódolással (ez átállítható), és megnyitni is TXT fájlokat tudunk csak vele.
Ha formázásokat is használtunk a szövegben, lehetőségünk van HTML vagy .doc formátumba exportálni azt, és a Wordben, illetve a böngészőben már láthatók is lesznek a kiemelések.
Ha sokat írunk és segítséget jelent számunkra a teljes képernyős munka, a WriteMonkey abszolút hasznos lehet. Egyetlen szépséghibája, hogy magyar helyesírás-ellenőrző jelenleg nincs hozzá.
Természetesen ha egy szövegszerkesztővel szemben más elvárásokat támasztunk (képek beillesztése, táblázatok használata, látható formázások, több dokumentumformátum stb.), akkor a WriteMonkey egyáltalán nem lesz kedvünkre való. Ebben az esetben az ingyenes választékból az AbiWordöt, vagy a teljes, Microsoft Office kompatibilis irodai csomagként használható OpenOffice.org-ot ajánljuk.

Hozzászólások