aTunes – olyan mint az iTunes, de nem teljesen…

aTunes – olyan mint az iTunes, de nem teljesen…

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ennek több oka is lehet –  valószínűleg az Apple szakembereinek nem sikerült olyan...

Ennek több oka is lehet –  valószínűleg az Apple szakembereinek nem sikerült olyan jól a Windows-ra portolás, mint az eredeti iTunes, de az is lehet, hogy a Windows a hibás. Vagy csak nem volt megfelelő a csillagok együttállása, amikor a Windows-os iTunes készült. Akármi is legyen az ok, a tény az tény: az OSX-en futó lejátszó remek, szuper, soha nem fagy, gyors, kényelmes, megbízható – és még sorolhatnánk. Elleneben a Windows-os verzió lassú, fagyogat, érdekes anomáliákat tud produkálni (egyszer egész egyszerűen eltűnt pár zeneszámom a library-ból), és igen hatásosan eszi a memóriát/processzoridőt.

Az aTunes fejlesztői valószínűleg ugyanígy éreznek – ezért is született meg ez a remek, teljesen ingyenes iTunes „klón”. Érdekesség, hogy az aTunes teljes egészében JAVA nyelven íródott, tehát platform-független: ha akarjuk, futtathatjuk Linuxon, bármilyen Windows-on, és persze OSX-en is (ha csak poénból is…).

A szoftver külseje persze nem utánozza le egy az egyben az iTunes-t (jogi problémákat elkerülendő), a felület azonban nagyon jól sikerült,  megkockáztatom, hogy sok helyen kényelmesebb és átláthatóbb mint az eredeti. Első ránézésre, a sok fül- és lista miatt az aTunes bonyolultabbnak tűnhet, mint az OSX-es, „amerikai felhasználó-barát” (értsd. 6 éves kortól és 50-es IQ-tól felfelé bárki elbodogul vele… az OSX védjegye ez a stílus) felülete.

Pár perces használat után azonban máris érezni fogjuk, hogy alaposan átgondolt UI ez, minden a helyén van, és jóval több ellenőrzést biztosít a dolgok felett, mint az iTunes. Zenéinket ugyanúgy egy óriási „libary”-ba rendezhetjük, mint az iTunes esetében, borítókkal, kommentekkel, ID-tag-ekkel, stb. A támogatott formátumok: mp3, ogg, wma, wav, flac, mp4, m4a, ra, rm, cue, sőt van egy karaoke funkció is. A lejátszó „motorja” Windows rendszereken Mplayer (ami szuper stabil és gyors!), Linux/Unix alapú rendszereken xine.

Természetesen nem hiányoznak az online rádiók sem (beépített Last.fm támogatással), podcastok, könyvjelzők, lejátszólisták és CD írás/rippelés funkciók sem. 

Az aTunes felülete ráadásul Magyar nyelven is elérhető, ha nem vagyunk elégedettek az iTunes-el, akkor mindenképpen megéri kipróbálni. Letöltés.

Hozzászólások