Meglepő élettartam: húsz évig fogja bírni az akkumulátor!

Meglepő élettartam: húsz évig fogja bírni az akkumulátor!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ennek az eljárásnak a segítségével akár tízezer teljes újratöltést is bírnak majd a telepek, így akár húsz évig is...

Ennek az eljárásnak a segítségével akár tízezer teljes újratöltést is bírnak majd a telepek, így akár húsz évig is használhatunk egy ilyen akkumulátorral rendelkező eszközt, anélkül, hogy cserélnünk kellene a szóban forgó alkatrészt. Ráadásul tízszeresére növekszik az eltárolható energia mennyisége is: ez egy napjainkban átlagos, mondjuk 6 órás üzemidőt biztosító akkumulátor esetében az impozáns 60 órának felel meg, tízezer töltéssel, akár húsz éven keresztül.

Az Eamex technológia még kísérleti fázisban van, a cég szerint azonban nemsokára viszontláthatjuk a speciális elemeket az MP3 lejátszókban, a hordozható gépekben és persze a telefonokban is.

 

A japán cég nincs egyedül a kísérleteivel: a hosszabb élettartamú hordozható áramforrások már a hetvenes évektől népszerű kutatási témának bizonyulnak: a NASA még a holdra szállás idején elkezdett foglalkozni az ún. radióizotóp akkumulátor kifejlesztésével, bár ezek még igen nagyméretű eszközök voltak, és mai szemmel nézve nem voltak túl hatékonyak sem. Ez a kutatás is jól halad: a fejlesztést azóta átvette a légierő, szerintük három-négy éven belül megjelenhetnek a radióizotóp akkumulátorok is. Ezek állítólag harminc évig működnek majd egyhuzamban – eleinte persze valószínűleg csak a hadsereg kap belőlük. Mi pedig addig is megpróbálhatjuk házilag növelni akkumulátoraink élettartamát.

Hozzászólások