A békák bőre segíthet az ellenálló baktériumok legyőzésében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyes békafajok bőrében lévő természetes anyagok segíthetnek létrehozni olyan antibiotikumokat, amelyek legyőzik a gyógyszerrezisztens fertőzéseket, és ezzel milliók életét menthetik meg.

Az Egyesült Arab Emirátusok tudósai szerint különböző békafajok bőrében eddig több mint száz antibiotikumot azonosítottak. A szakemberek az amerikai kémiai társaság éves bostoni találkozóján ismertették kutatásaik eredményeit. Az azonosított anyagok egyike például hasznos lehet az úgynevezett iraki baktérium (acinetobacter baumannii) legyőzésében. A kórokozó - amely az Irakból visszatérő katonák közül sokakat sújt - ellenálló az antibiotikumokkal szemben.

"A békák bőre kiváló forrása az antibiotikum-ágenseknek" - mutatott rá előadásában Michael Conlon, az Abu-dzabi Egyetem biokémikusa. A szakember szerint mindennek az a magyarázata, hogy a békák már 300 millió éve élnek a Földön, vagyis hosszú idő állt rendelkezésükre a patogénektől való védekezés kialakítására. A tudósok már évek óta tudatában vannak, hogy a békák bőre bőséges forrása a baktériumok, vírusok és a gombák elleni kémiai alkotóelemeknek. Az ezek kinyerésére és alkalmazására irányuló kutatásokat azonban hátráltatja, hogy az anyagok egy része mérgező az emberre.

Conlon és kollégái azonban módot találtak a veszélyes anyagok kiiktatására, mégpedig a molekuláris szerkezet megváltoztatásával. A kutatások során az Abu-Dzabiban dolgozó tudósok hatezer békafajt tanulmányoznak, eddig kétszáz faj bőrében azonosítottak hasznos elemeket. Conlon csapata japán, francia és amerikai laboratóriumokkal dolgozik együtt az átfogó kutatásban.