Milyen állásból lesz hamarabb Macbook Pro?

Milyen állásból lesz hamarabb Macbook Pro?

Utolsó frissítés:

Balogh Csaba Szerző:

Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

A KSH legfrissebb adatai alapján számolva egy Kovács Statisztika nevű átlagembernek több mint 5 hónap kell ahhoz, hogy be tudjon szerezni egyet az Apple legújabb, legdrágább gépéből. Persze csak akkor, ha másra nem költ fizetéséből.

729 990 forint. Legalább ennyit kell kifizetnie annak, akinek olyannyira megtetszett az Apple hétfőn bemutatott, Retina kijelzővel szerelt új Macbook Pro gépe, hogy be is szeretne szerezni belőle egyet. A KSH által legutóbb mért, 141 800 forintos magyar nettó átlagkeresetből 5,14 hónapnyi kellene ahhoz, hogy összejöjjön a gép ára – feltételezve persze, hogy a gyűjtögetési idő alatt semmi másra nem kell költeni.

Az 5,14 csak az országos átlag, területekre lebontva más a helyzet: míg a Dél-Alföldön 6,47 hónap, azaz több mint fél év szükséges a pénz előteremtéséhez, addig a fővárosban 4 havi munkával már megvan az összeg.
A vágy legújabb tárgya
©
Szakterületenként lebontva is nagy a szórás. Leghosszabb ideig a szociális ellátás területén tanulóknak és dolgozóknak tarthatna, nekik 9,4 hónapnyi nettó átlagkeresetüket kellene félretenniük. A mezőgazdaságban elhelyezkedve 7,1 hónapot kell dolgozni a legolcsóbb, Retina kijelzős Macbook Pro megszerzéséhez, a kereskedelemben 5,3 hónap, IT vagy kommunikációs diplomával pedig mindössze 2,6 hónap alatt jön össze a 729 990 forint, pénzügyi szakterületen szerzett papír (és mellé egy jó állás) segítségével pedig 2,4 hónapnyi ágazati átlagfizetést kell gyűjtögetni.

Az Apple új gépének egyik leggyorsabb beszerzési módja, ha valaki bejut a kormányba, melynek tagjai éves szinten 18-20 millió forintot kerestek tavaly, azaz havonta két retinás Macbook Pro-t is tudtak volna venni.
Hozzászólások