Bepöccent az Apple, a YouTube, a Facebook és a Spotify: törölték a legnépszerűbb amerikai konteógyáros munkásságát

Bepöccent az Apple, a YouTube, a Facebook és a Spotify: törölték a legnépszerűbb amerikai konteógyáros munkásságát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államokban az összeesküvés-elméleteiről ismert Alex Jones több Facebook-oldalát is törölték Zuckerbergék, az Apple és a Spotify eltávolította a podcastokat a platformjukról, a YouTube pedig törölte a csatornáját.

Európában sokaknak nem csengett ismerősen Alex Jones neve, de az elmúlt hetekben ez megváltozott. Az amerikai férfit leginkább az InfoWars nevű csatornájáról ismerni, ahol rendszerint kendőzetlenül ad hangot véleményének, hol a politikával (és így például Donald Trumppal) kapcsolatban, hol a világot érintő egyéb dolgokról. Gyakran – mondjuk így – figyelmen kívül hagyva mások jogait. Július végén a Facebook 30 napos felfüggesztéssel büntette, miután sokadik figyelmeztetésre sem változtatott stílusán, előtte pedig a YouTube-nál került bajba. Most azonban ennél is szigorúbban csaptak le a konteógyárosra.

Az Apple több száz podcastot törölt az iTunesról és a Podcast alkalmazásából, amelyek Alex Joneshoz vagy az InfoWarshoz kötődtek. A cég indoklása szerint azért, mert nem tolerálják a gyűlöletbeszédet. De lépett a Facebook, a YouTube és a Spotify is.

A Facebook szintén hétfőn törölte az InfoWars oldalt – ők is a gyűlöletbeszédre hivatkozva –, a YouTube-csatornája pedig elérhetetlenné vált. Jones minderre Twitteren reagált, aki szerint a világ legerősebben cenzúrázott csatornája lett az övé.

Mindeközben a Spotify sem tolerálta tovább a konteógyáros munkásságát, hétfőn törölték az adásait tartalmazó lejátszási listákat. Közleményükben azt írták, mivel a The Alex Jones Show folyamatosan megsértette a közösségi irányelveket, kitiltották készítőjét a platformról.

Azt a Mashable vette észre, hogy az InfoWars hivatalos alkalmazása továbbra is elérhető mind az Apple-féle App Store-ban, mind a Google-féle Play áruházban. Igaz, nem túl népszerű: nyilvános adat ez utóbbi helyen látszik, a számláló 10 ezernél valamivel több letöltést mutat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.