Különleges szögből fotózta le a Földet a napfogyatkozás közben egy kínai műhold

Különleges szögből fotózta le a Földet a napfogyatkozás közben egy kínai műhold

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

A szerdai napfogyatkozás közben készített képet a Földről a Hold körül keringő kínai Lungcsiang-2 nevű mikroműhold.

A Harbin Műszaki Intézet által megalkotott mikroműhold a Hold körül kering, eközben készített képeket a Földről a szerdai napfogyatkozás alatt. A 47 kilogramm súlyú eszközt 2018. május 21-én küldték fel az űrbe a Csüecsiao kommunikációs műholddal együtt.

A mikroműholdon egy 20 grammos minikamera készít rövid időközönként képeket. Automata expozícióval működik, a kamera látómezejének minden esetben a Hold egy meghatározott területét kell érzékelnie ahhoz, hogy az exponáljon.

A teljes napfogyatkozáskor a műhold éppen a Hold távolabbi oldala felett repült. Így azelőtt és azután, hogy a Hold kitakarta a Földet, megfelelőek voltak a körülmények ahhoz, hogy a kamera képet készítsen a Földről, melyen látható, amint a bolygóra rávetül a Hold árnyéka.

A sötét területekről teljes napfogyatkozás, a szürkés területekről részleges napfogyatkozás volt megfigyelhető. A mikroműhold négy felvételt készített, melyeket még szerdán visszaküldött a Földre.

A Lungcsiang-2 missziója július végén ér véget. Ezután a mikroműhold irányítottan a Holdnak csapódik, nehogy űrszemét legyen belőle, hiszen abból így is rengeteg van fent.

Ha a napfogyatkozásról is megnézne egy különleges fotót, ezt ajánljuk a figyelmébe. A képet egy argentin pilóta készítette repülője pilótafülkéből.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások