Kitört a botrány az új arccserélgetős app miatt, amely ki tudja, mihez használja még fel a képeket

Kitört a botrány az új arccserélgetős app miatt, amely ki tudja, mihez használja még fel a képeket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Gyorsan a letöltési listák élére ugrott Kínában a Zao nevű alkalmazás, amivel kicserélhetők egy-egy filmjelenet szereplői. Ehhez egy fotót kell feltölteni, de hogy azután mi történik vele, már nem ismert.

Napok óta lázban tartja a kínai közösséget egy ingyenes iOS-es alkalmazás. A Zao egy, a deepfake-videókéhoz hasonló technológiával rendelkező app, ami képes kicserélni a felvételeken látott szereplők arcát. Ehhez mozifilmek jeleneteit is felhasználja. Itt például Leonardo Dicaprio átalakulása látható:

A Zao nagy előnye, hogy használata nem igényel semmilyen grafikai tudást. Csupán egy fotót kell feltölteni az alkalmazásba, ami ezután a beépített videókban látható színészek arcára illeszti azt – írja a The Verge. A lap szerint ezt pár másodperc alatt elvégzi az app, és sokféle jelenettel elboldogul:

A feltöltött fotók után több felhasználó kíváncsi lett, hogy az app mit csinál a képekkel, többek pedig azt nehezményezték, hogy a felhasználási feltételek elfogadásával a program fejlesztője (egy Momo Inc. nevű szervezet) visszavonhatatlan és teljes körű joghoz jut. Mindez azért gond, mert a fejlesztők bármilyen célra felhasználhatják a képeket.

Hasonló gond támadt korábban a FaceApp nevű öregítős alkalmazással, ami miatt több kiberbiztonsági szakember is figyelmeztetést adott ki. Nem értették ugyanis, hogy az appnak miért van szüksége a feltöltött képen kívüli fotókra is, és mit csinál utána velük. (A program a felhőben manipulálja a képeket.)

A Zaónál is ez okozott felháborodást. A fejlesztők eleve sokára kezdtek foglalkozni a visszajelzésekkel (rengeteg negatív komment érkezett az app adatlapjára), de végül belátták: módosítani kell a felhasználási feltételeket. Egyúttal azt ígérték, hogy a képeket csakis a Zao frissítéséhez, új funkcióihoz használják fel, a fotókat pedig a felhasználók is törölhetik majd a rendszerből. De hogy azok el is tűnnek-e onnan,

azt már persze nehezebb lesz ellenőrizni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások