Az ausztrálok a tuberkulózis elleni védőoltással mennek neki a koronavírusnak

Az ausztrálok a tuberkulózis elleni védőoltással mennek neki a koronavírusnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kutatók arra kíváncsiak, hogy a vakcina megvédi-e őket a koronavírustól.

Ausztrál kutatók egy csoportja megkezdte a tuberkulózis ellen évtizedek óta használt vakcina széleskörű tesztelését, hogy kiderítsék,

képes-e ez az oltás védeni az egészségügyi személyzetet a koronavírussal szemben.

A BCG-oltást az ausztrál kórházakban dolgozó egészségügyi személyzet mintegy négyezer tagján végzik majd el, hogy megállapítsák, képes-e ez a vakcina enyhíteni a Covid-19 fertőzés tüneteit. A melbourne-i Murdoch intézet kutatói szerint ugyanis a BCGm melyet minden évben több mint 130 millió csecsemőnek adnak be, a szervezet alapvető immunkapacitását is növeli. "Reméljük, bebizonyosodik, hogy a beoltott egészségügyi dolgozók esetében csökkenhet a Covid-19 tüneteinek gyakorisága és súlyossága" – mondta Nigel Curtis, a kutatócsoport vezetője.

Hasonló teszteket készülnek végezni más országokban is, mint például Hollandiában, Németországban és Nagy-Britanniában.

[A felépültek vérével mentenék meg a koronavírusos betegek életét]

A tuberkulózis vagy elterjedt nevén "tbc" olyan idült fertőző betegség, melyet a Mycobacterium tuberkulózis baktérium okoz. A kórokozó nyálcseppek révén (köhögés) jut át egyik emberről a másikra. A BCG oltás a csecsemőket és kisgyermekeket védi meg a mycobaktérium (a TBC kórokozója) által okozott gennyes agyhártyagyulladástól és a miliáris (egész testre kiterjedő) TBC-től.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.