Változtathat a Windows-frissítés menete, évente csak egy nagy csomag jöhet

Változtathat a Windows-frissítés menete, évente csak egy nagy csomag jöhet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miután a Microsoft rátért az egyetlen Windows-elnevezésre, a Windows 10-re, évente két nagy frissítést adott ki hozzá. Ez a stratégia azonban 2021-től megváltozhat.

Hamar elsajátíthattuk a Microsoft Windows 10 update stratégiáját: tavasszal és ősszel frissítik a rendszert. A tavaszi frissítés során az RTM (release to manufacturing, azaz a sokszorosításra kész verzió) márciusban, a nyilvános kiadás áprilisban vagy májusban érkezik, ősszel pedig az RTM szeptemberre, a nyilvános kiadás októberre vagy novemberre datálódik.

Mindez jól is hangzik, azonban egyfajta csapdahelyzetet teremtett a Microsoftnak, a két frissítés között ugyanis nem volt elegendő idő valamennyi fejlesztés alapos tesztelésére, így az update-ek után nem egyszer probléma jelentkezett. Tavaly azután más megközelítésre váltottak a redmondiak, és az őszi frissítést kisebb szervizcsomagszerű kiadássá alakították, ami tulajdonképpen csak a hibajavításokat és apróbb fejlesztéseket tartalmazott. Úgy is mondhatnánk, hogy az őszi kiadás a tavaszi update finomítása lett.

Mindez azonban újra megváltozhat jövőre, a Windows 10X megjelenésével – írja a Windows Central. A rendszer bejelentésével együtt a Microsoft megváltoztatná a Windows 10 teljes verziójára vonatkozó frissítési stratégiáját is. A tavaszi frissítés lenne a Windows 10X-é, míg az őszi a Windows 10 szolgáltatásfrissítésévé válna.

Windows 10X emulátorral
©

Ezzel a stratégiával jól járnának a felhasználók, a Microsoftnak ugyanis bőven lenne ideje a Windows 10 frissítésére koncentrálni, minden fejlesztést alaposan tesztelni. Minderre persze még ne vegyünk mérget, ugyanis a Windows 10X még nincsen teljesen kész, s bár nemrégiben az a hír röppent fel, hogy 2021 tavaszára készen lesz, már ez a dátum is jóval későbbi, mint ami az eredeti tervekben szerepelt, szóval még bármi megtörténhet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások