Űrszemét miatt volt kénytelen manőverezni a Nemzetközi Űrállomás

Űrszemét miatt volt kénytelen manőverezni a Nemzetközi Űrállomás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az űrhajósok a Szojuz űrkapszulában vészelték át a pályamódosítást.

Űrtörmelék miatt manőverezésre kényszerült a Nemzetközi Űrállomás (ISS) - tudatta kedden az amerikai űrhivatal.

A NASA számításai szerint az ismeretlen eredetű űrszemét a manőver nélkül is kilométerekre elkerülte volna az űrállomást, de elővigyázatosságból mégis úgy döntöttek, hogy módosítják az objektum Föld körüli pályáját. Az állomás két orosz és egy amerikai űrhajósból álló legénységének - szintén elővigyázatosságból - át kellett mennie a Szojuz űrkapszulába, hogy vészhelyzet esetén elhagyhassák a létesítményt.

"Manőver befejezve. Az űrhajósok kijöhettek menedékükből" - tudatta a Twiterren a NASA vezetője, Jim Bridenstine.

Az ISS jelenleg 421 kilométeres magasságban kering 27 500 kilométeres óránkénti sebességgel. Az elmúlt 20 évben a NASA 25 ilyen kényszerű pályamódosító manőverről számolt be.

Legutóbb júliusban kellett kis időre pályát módosítania az ISS-nek, akkor 900 méterrel vitték magasabbra a Nemzetközi Űrállomást a tudósok, hogy az egység elkerüljön egy balesetet.

Az űrszemét régóta komoly probléma az űrkutatás számára. Japán május végén állította fel a műholdvédelmi rendszerét, hogy megvédje az egységeit a meteoroktól és az űrszeméttől. Hogy utóbbiból milyen sok van, azt jól mutatja, hogy egy-két tonnányi hullik vissza a Földre – naponta.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások