Mint a sci-fikben: nézze meg, micsoda nagyítást tud a Canon 250 megapixeles szenzora

Mint a sci-fikben: nézze meg, micsoda nagyítást tud a Canon 250 megapixeles szenzora

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bemutatta a Canon azt a 250 megapixeles kameraszenzort, amely úgy képes több száz méterre ellátni, hogy ha jókorát belenagyítunk a képbe, még mindig igen éles marad a felbontás.

A különböző nyomozós filmekből és sorozatokból, de főleg a jövőben játszódó mozikból már jól ismert jelenet, hogy a főszereplők egy monitor előtt állva elemeznek egy fotó/videófevételt. Ilyenkor általában a kép egy bizonyos részletén fedezik fel az általuk feltett kérdésre a választ, ami aztán a végső megoldáshoz is elvezeti őket. Közös pont, hogy a képbe úgy nagyítanak bele újra és újra, hogy az közben nem veszít a minőségéből.

Bár már eddig is készültek olyan nagy felbontású fényképek, amelyekbe belenagyítva egészen közel hozhattunk magunkhoz egy távoli pontot, ezeket eddig mindig több fotóból szerkesztették össze. A Canon viszont egy olyan szenzorral állt elő, amivel lehetővé válik az extrém zoomolás.

©

A LI8020SA kódnévvel ellátott egység egy 250 megapixeles CMOS szenzort takar, és a tervek szerint a következő hónapokban-években több készülékbe is beszerelik majd. A tervek szerint első körben ipari és biztonsági megfigyelési célokra lesz használható. Utóbbi úgy értendő, hogy térfigyelő kamerákba pakolják majd bele, így könnyebben azonosíthatók lesznek például a rendőrök elől bujkáló bűnözők.

A viszonylag méretes, 29,35 mm x 18,88 mm-es APH-S lapka 19568 x 12588 pixelt képes rögzíteni. A maximális felbontáson 5 képkockát rögzít másodpercenként, de FullHD esetében simán megy a 60 fps is.

[Megépítették a világ legnagyobb felbontású fényképezőgépét]

A Canon az érzékelőhöz készített egy Region of Interest nevű funkciót is, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználó a teljes képből kiválasszon egy részt, amit 8K-s felbontásban rögzít a kamera. Ebben az esetben 24 fps a felvételi sebesség.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások