szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Kiszűrheti a vízből a veszélyes nehézfémeket a tealevél, így aki teázik, kevesebbet vihet be a szervezetébe ezekből – mutat rá egy friss kutatás.

A teázás jótékony hatásairól már korábban is lehetett olvasni, és most egy újabb kutatás jutott pozitív megállapításokra a teával kapcsolatban. Kiderült ugyanis, hogy természetes víztisztító hatása lehet.

A Northwestern Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a tealevelek képesek bizonyos veszélyes nehézfémek, így az ólom és a kadmium elnyelésére – így azok nem juthatnak be az emberi szervezetbe. A megállapításokat az ACS Food Science & Technology tudományos folyóiratban publikálták.

A dolog hátterében az állhat, hogy a nehézfémionok – melyek a nehézfémek elektromos töltésű atomjai – megtapadnak a tealevelek felszínén. Hogy ezt megvizsgálhassák, a kutatók megmérték az egyes nehézfémek szintjét a meleg italokban – különböző teafajtákkal, filterekkel és áztatási módszerekkel. Figyelték az áztatás idejét is.

Kiderült: az idő fontos. Ha tovább áztatják a teát, több nehézfémet lehet kiszűrni a vízből. Ha egy egész éjszakán át ázik a tea, csaknem az összes nehézfém kiszűrhető a vízből, magyarázza Benjamin Shindel, a tanulmány első szerzője.

Igyon, mert az jó: kiderült valami igazán pozitív a kávéról és más koffeines italokról

Ha szokott kávét vagy teát inni napi rendszerességgel, kapott egy jó hírt: egy friss tanulmány eredményei alapján ugyanis ezáltal csökkent is önnél többféle daganat kialakulásának a kockázata.

Fontos megállapítás továbbá, hogy a tealevelek felszínének mérete is számít; minél nagyobb, annál nagyobb felületen köthetnek meg ezek a fémionok, s végső soron annál több nehézfém köthető meg.

Kiderült még, hogy a teafilterek is fontosak a szennyeződések elnyelésében. A pamut és nejlon filterek nyelték el a legkevesebbet, a növényi alapú (celluóz) filterek már jelentős mennyiséget tudtak megkötni. A nejlonnal ráadásul eleve probléma van a mikroműanyag-kibocsátás miatt.

Mint a Gizmodo összegez, a kutatók szerint egy csészényi tea (a teafilter 3-5 percig történő áztatásával) az ólom nagyjából 15 százalékát tudja kiszűrni, még akkor is, ha már mérgező szintű nehézfém van benne. Azt ugyanakkor hangsúlyozzák a szakemberek, hogy a tea nem jelentene megoldást egy ivóvíz-válságra, de a jövőben fontos szerepe lehet a teának a vízszűrés kutatásában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!