szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A 2010-es évek eleje óta elképesztő módon megugrott az országban a püréparadicsom termesztése, a nagy részét itthon is dolgozzák fel.

Csaknem hétszeresére emelkedett az ipari paradicsom hazai termőterülete az elmúlt években; az évtized elején még a megszűnés szélén álló ágazatban ma már biztos piaca van a terménynek, ugyanis a teljes mennyiséget hazai feldolgozóüzemek vásárolják fel – írta a Magyar Idők kedden.

Míg a 2012-es, mélypontnak számító évben alig 210 hektáron foglalkoztak a zöldség termesztésével a gazdálkodók, tavaly már elérte az 1400 hektárt a termőterület, a betakarított mennyiség pedig a 2010-2012-es 16 ezerről 120-125 ezer tonnára ugrott.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) elnöke a lapnak azt mondta, a pozitív tendencia egyértelműen a piaci kereslettel és az elmúlt évek feldolgozóipari fejlesztéseivel hozható összefüggésbe.

Az Univer tavaly átadott beruházásának eredményeképpen 70 ezer tonnáról 125 ezerre nőtt a feldolgozott paradicsom mennyisége.

Fél évvel meghosszabbított kamatstop: akár közel 20 százalékot is spórolhatunk

Fél évvel meghosszabbított kamatstop: akár közel 20 százalékot is spórolhatunk

Megszűnik a budafoki fideszes képviselő 1,1 millió forintos tanácsadói szerződése

Megszűnik a budafoki fideszes képviselő 1,1 millió forintos tanácsadói szerződése

12 millió éves krokodil maradványait találták meg egy perui sivatagban

12 millió éves krokodil maradványait találták meg egy perui sivatagban

Kutatók szerint át kellene gondolni a 2026-os foci-vb-t, mert egyes helyszíneken 50 fok lesz

Kutatók szerint át kellene gondolni a 2026-os foci-vb-t, mert egyes helyszíneken 50 fok lesz