Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"df97d3bc-5095-4a68-abc7-62110d11be84","c_author":"Tiszai Balázs","category":"360","description":"Hiába zárta el az USA a legfejlettebb technológiáktól a kínai mérnököket, így sem sikerült megfojtania a távol-keleti nagyhatalom mesterségesintelligencia-iparát. A DeepSeek-sztori eddigi legfőbb tanulsága, hogy az eddig képzelthez képest sokkal olcsóbban is össze lehet hozni csúcsközeli teljesítményt. De hogy sikerült ez Kínának? És mit jelent ez a globális MI-iparnak?","shortLead":"Hiába zárta el az USA a legfejlettebb technológiáktól a kínai mérnököket, így sem sikerült megfojtania a távol-keleti...","id":"20250129_DeepSeek-olcso-kinai-mesterseges-intelligencia-MI-AI-OpenAI-ChatGPT-Nvidia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/df97d3bc-5095-4a68-abc7-62110d11be84.jpg","index":0,"item":"afa90c09-a738-4149-bf4d-a2acae973338","keywords":null,"link":"/360/20250129_DeepSeek-olcso-kinai-mesterseges-intelligencia-MI-AI-OpenAI-ChatGPT-Nvidia","timestamp":"2025. január. 29. 11:00","title":"Az űrversenyhez hasonló pofára esés a DeepSeek sikere: szankcionált, olcsó kínai MI töri össze az amerikaiak álmait","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cb3e7f77-72ab-4ebb-84ae-e67b3594c84d","c_author":"MTI","category":"cegauto","description":"A hét végén árverezik el Stuttgartban. ","shortLead":"A hét végén árverezik el Stuttgartban. ","id":"20250129_Rekordaron-kelhet-el-Fangio-es-Moss-Forma-1-es-Mercedese","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cb3e7f77-72ab-4ebb-84ae-e67b3594c84d.jpg","index":0,"item":"412133df-ac38-4c77-b553-c7e8c5e5734d","keywords":null,"link":"/cegauto/20250129_Rekordaron-kelhet-el-Fangio-es-Moss-Forma-1-es-Mercedese","timestamp":"2025. január. 29. 07:48","title":"20 milliárd forintért kelhet el Fangio és Moss Forma–1-es Mercedese","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"44ad0ab0-2a3a-4540-ab1e-70cc97480c98","c_author":"Balizs Benedek","category":"sport","description":"A nagyok kiharcolták a továbbjutást az utolsó fordulóban.","shortLead":"A nagyok kiharcolták a továbbjutást az utolsó fordulóban.","id":"20250129_bajnokok-ligaja-liverpool-barcelona-manchester-city-real-madrid-psg-alapszakasz-vegeredmeny-labdarugas-foci-szoboszlai-dominik","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/44ad0ab0-2a3a-4540-ab1e-70cc97480c98.jpg","index":0,"item":"22eebb73-c6f8-4e91-93d4-60ca46e17c27","keywords":null,"link":"/sport/20250129_bajnokok-ligaja-liverpool-barcelona-manchester-city-real-madrid-psg-alapszakasz-vegeredmeny-labdarugas-foci-szoboszlai-dominik","timestamp":"2025. január. 30. 00:05","title":"A Liverpool az élen zárt, a City hátrányból fordított és továbbjutott – megvan a BL alapszakaszának végeredménye","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"fbcc3f53-3366-48f3-b242-c0e9fac3f618","c_author":"Serdült Viktória","category":"itthon","description":"A részletekről később fog dönteni a Magyar Bírói Egyesület. ","shortLead":"A részletekről később fog dönteni a Magyar Bírói Egyesület. ","id":"20250129_Tuntetest-szerveznek-a-magyar-birok-hogy-megvedjek-a-fuggetlenseguket","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fbcc3f53-3366-48f3-b242-c0e9fac3f618.jpg","index":0,"item":"280feeff-f9b5-40c8-a989-2749b31871af","keywords":null,"link":"/itthon/20250129_Tuntetest-szerveznek-a-magyar-birok-hogy-megvedjek-a-fuggetlenseguket","timestamp":"2025. január. 29. 18:26","title":"Tüntetést szerveznek a magyar bírók, hogy megvédjék a függetlenségüket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9c35377b-3a8a-45ff-81c5-e1c219c000f6","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"vilag","description":"Azért indítottak eljárás Meloni ellen, mert hazaszállították Tripoli rendőrparancsnokát, a Nemzetközi Büntetőbíróság letartóztatási parancsa ellenére.","shortLead":"Azért indítottak eljárás Meloni ellen, mert hazaszállították Tripoli rendőrparancsnokát, a Nemzetközi Büntetőbíróság...","id":"20250128_ugyeszi-vizsgalat-giorgia-meloni","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9c35377b-3a8a-45ff-81c5-e1c219c000f6.jpg","index":0,"item":"f819266a-b9c6-45e3-b9c0-b2cf6166cf14","keywords":null,"link":"/vilag/20250128_ugyeszi-vizsgalat-giorgia-meloni","timestamp":"2025. január. 28. 20:43","title":"Ügyészi vizsgálat indult Giorgia Meloni ellen, ő erre baloldalizott egyet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"97402d50-2de2-4fd4-b859-110fa6739696","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A világ leghíresebb festménye külön galériát kap, ahová viszont nem lesz érvényes a Louvre többi részére váltott belépő.","shortLead":"A világ leghíresebb festménye külön galériát kap, ahová viszont nem lesz érvényes a Louvre többi részére váltott belépő.","id":"20250128_louvre-atalakulas-mona-lisa-macron-bejelentes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/97402d50-2de2-4fd4-b859-110fa6739696.jpg","index":0,"item":"27c3877b-4ad6-4867-bd25-fa78dfc4ac42","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250128_louvre-atalakulas-mona-lisa-macron-bejelentes","timestamp":"2025. január. 28. 19:59","title":"Hamarosan külön belépőjegyet kell váltania, aki meg akarja tekinteni a Mona Lisát","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a988f357-d95a-4679-8ebf-0908aa0cabfd","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Ilyen autókat vár a többség a Fiattól. ","shortLead":"Ilyen autókat vár a többség a Fiattól. ","id":"20250130_Igazi-retrokedvencet-ujitana-meg-a-Fiat-a-Panda-4x4-et","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a988f357-d95a-4679-8ebf-0908aa0cabfd.jpg","index":0,"item":"fede2b44-8305-4921-89d1-1cf4b86afdef","keywords":null,"link":"/cegauto/20250130_Igazi-retrokedvencet-ujitana-meg-a-Fiat-a-Panda-4x4-et","timestamp":"2025. január. 30. 08:12","title":"Jöhet a Fiat Grande Panda 4x4, az olasz falvak új királya","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2bbc8ed2-3220-474a-b11b-e38341da28cc","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"itthon","description":"László Attila az ügyben kifejtett kormányzati kommunikációt szerecsenmosdatásnak minősítette.","shortLead":"László Attila az ügyben kifejtett kormányzati kommunikációt szerecsenmosdatásnak minősítette.","id":"20250129_feljelentes-pilis-fergek-ivoviz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2bbc8ed2-3220-474a-b11b-e38341da28cc.jpg","index":0,"item":"d23cd791-dbf7-41eb-beda-333da7454a58","keywords":null,"link":"/itthon/20250129_feljelentes-pilis-fergek-ivoviz","timestamp":"2025. január. 29. 09:25","title":"„Elfogadhatatlan a kormányzati kommunikáció” – feljelentést tett a pilisi polgármester az ivóvízben talált férgek miatt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Az egyik legnagyobb magyarországi üzletláncba már második éve szállítja be a biozellert, de a legjobb budapesti Michelin-csillagos éttermek is ragaszkodnak a zöldségéhez. Páhin jártunk, ahol Pecznyik Béla, a Pecznyik Tanya Ökofarm tulajdonosa, környezetgazdálkodási agrármérnök, növényorvos avatta be a hvg.hu-t a zellertermesztés rejtelmeibe.
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Magyarországon korábban főleg ipari felhasználásra termeltek zellert, az elmúlt 8-10 év azonban komoly fordulatot hozott: a zöldség népszerűsége annyira megnőtt, hogy a termelők már nem is tudják kielégíteni hazai igényeket: Lengyelországból, Hollandiából, Olasz-, és Spanyolországból is importálunk - mondja Pecznyik Béla.
Pecznyik Béla
Reviczky Zsolt
Mi fán terem?
Most induló sorozatunkban olyan zöldségeket és gyümölcsöket mutatunk be, amelyek bár kevésbé ismertek, a táplálkozási szakemberek mégis gyakran hangsúlyozzák, hogy fogyasszuk őket rendszeresen. A helyben termesztett és szezonális növények fogyasztásával a környezetért is sokat tehetünk.
A gazdálkodó egyike azoknak, akik nagyobb mennyiségben biozellert termesztenek Magyarországon. Mindössze 2-3 ilyen gazdaság van, amelyek az összes termőterület kevesebb mint 1 százalékát teszik ki.
Pecznyikék sem ezzel foglalkoztak korábban: a Pecznyik Tanya Ökofarmon korábban búzát és kukoricát vetettek, majd amikor generációváltás során Pecznyik Béla átvette édesapjától a gazdaságot, újításként a fűszerpaprikát is bevette a termelésbe. Ezután tértek át a biozöldségekre, ezek közül is először a sárgarépával indultak el, hiszen ebből fogy a legnagyobb mennyiség hazánkban. A biozellerrel négy éve próbálkoztak meg, ma már egy hektáron termelik.
Magyarországon összesen 400-430 hektáron termelnek zellert, ebből 30-40 hektáron hajtatott gumós zellert, amit a levelével együtt adnak el a piacon. A gumós zellertermesztés három területre koncentrálódik hazánkban:
A szabadföldi zellert a legnagyobb mennyiségben Alsónémedi, Bugyi és Ócsa környékén termesztik.
A fóliás hajtatott zellert a hazai zöldségtermesztés „Mekkájában”, Csongrád-Csanád megyében - Balástya, Kistelek, Zsombó, Forráskút, Zákányszék térségében - állítják elő. Ugyanitt kisebb területen szabadföldi zellert is termesztenek.
A harmadik régió Székesfehérvár környéke, innen ipari feldolgozásra termelnek. Ipari felhasználásra fagyasztott zöldségkockát készítenek, vagy fagyasztott mixekbe teszik, illetve zellerporként használják fel a növényt.
Szárzellert minimálisan termesztenek, ezt Csongrád-Csanád megye bizonyos részein hajtatják, a boltban kapható szárzellereket nagyrészt külföldről hozzák be.
Reviczky Zsolt
Miből lesz a gumó?
A zellert palántáról termesztik: a magot először el kell vetni egy tápkockába, ebből palántát nevelni, ezt lehet kitenni a területre. A zeller magja nagyon apró, ezért a hazai termesztők gyakran pillírozott magot használnak. Ennél a vetőmag-előállító egy bevonatot von a mag köré, amit már tud kezelni a vetőautomata gép, ezt főként Hollandiából vagy Belgiumból importálják.
Pecznyik Béla
Február elején fátyolfóliás takarással már fóliaházakba lehet ültetni a palántát, ezt minden esetben leveles zellernek adják el. Szabadföldre később, április 20-tól május 15-ig ültetnek. A legkorábban május közepén szedhető, minden esetben kézzel: fém pengével alávágnak, elvágják a gyökerét, megemelik és kihúzzák. Ezután a gumóról levágják a gyökerét, és megmossák.
Reviczky Zsolt
Bár lehetséges géppel is a betakarítás, egy-egy nyűvő rendszerű betakarító gép 30 millió forintos beruházást jelent. Ráadásul, ha leszárad a növény lombja, akkor a gép nem tudja megfogni azt, így mindenképpen marad a kézi szedés.
2017. július 31-én - makói gazdáknál - elkezdtek dolgozni a Dewulf függesztett egysoros sárgarépa- és gyökérzöldség betakarító gépek.Beüzemelésük után - mely...
A piacon a leveles zellerrel május első napjaitól találkozhatunk, a gumóst téli hűtőházakban tárolják be, ezeket egész évben láthatjuk a szupermarketek polcain.
Hollandiában egy méter magas lombja van a zellernek
A szép zeller szabályos, gömb alakú és felfelé csúcsosodik. Ha nem egyenletes a vízellátása, eldeformálódhat, vagy berepedhet az oldalán, azonban ezek csak szépséghibák, a zeller ettől még ugyanolyan finom maradhat - mondja Pecznyik Béla.
Reviczky Zsolt
A termesztés szempontjából kulcskérdés a klíma: hiszen a növénynek nagy gyökérzete és óriási lombja van, sok vizet vesz fel és sokat is párologtat. A hűvös, párás időjárást kedveli, átlagosan 20-25 fok az optimális számára, ez extrém meleget és a magas UV-sugárzást nem bírja. Pecznyik Béla szerint
a magyar klíma tíz évvel ezelőtt még alkalmas volt a zellertermesztésre, de ma már a globális felmelegedés miatt nem az.
Hollandiában és Lengyelországban a zellerek majd kicsattanak az egészségtől: itt hatalmas, 1 méter magas lombozatú és egészséges levelű zellereket látni, hiszen a zeller az itteni hűvösebb és csapadékosabb időt kedveli - teszi hozzá a növényorvos, aki szerint a zeller egy szeszélyes, érzékeny növény, aminek nem egyszerű a természete. A zeller a gyökérzöldségek közül az egyik legnehezebben megtermelhető, ha az összes kertészeti növényt nézzük, szinte csak a szamóca érzékenyebb nála.
Reviczky Zsolt
Kulcskérdés a zellertermesztés során, hogy a lombozatát minél egészségesebben tartsuk, ez sokszor lehetetlen kihívás: a szabadföldi zellernél a sárcseppekkel felverődnek a levelére, a kórokozók így kerülnek a lombozatra. A zeller főleg extrém hőhullámok után érzékeny a levélbetegségekre.
Pecznyik Béla
Ráadásul rothadást is okozhat a nem megfelelő tárolás, és az, ha a termelő nem tartja be a vetésforgót, hiszen önmaga után 4 évente szabadna csak ugyanabba a földbe ültetni a növényt.
Egy ilyen növénynél különösen nagy feladat a biogazdálkodás. Pecznyikék a kártevők ellen a vetésforgó betartásával, atka ellen olajtartalmú készítménnyel védekeznek, vagy neem fa kivonattal, ezek természetes eredetű rovarölőszer hatóanyagot tartalmaznak. Extrém esetben bevethető a természetes eredetű piretrin. Bár felszívódó hatású gombaölő szereket nem, de kontakt hatású réz hatóanyagot a kórokozók ellen használhatnak a biogazdaságban is.
Pecznyik Béla extrém kihívással nézett szembe, amikor bio gazdaságban kezdett zellert termeszteni, ezért egy különleges módszerrel próbálkozik: egyedülálló módon Magyarországon fóliás takarással termeszti a zellert, amit csepegtetőszalaggal öntöz. Nem használ nitrogénműtrágyát, így lassabban növekszik a növény, koncentráltabb a szöveti szilárdsága, így válik ízletesebbé és zamatosabbá, ezért mára nem csak az egyik hazai üzletláncba szállít be, de a legjobb budapesti Michelin-csillagos éttermek is agaszkodnak a zelleréhez.
Pecznyik Béla
Reviczky Zsolt
Zöldségcsipsz
Hozzávalók:
2 fej cékla
2 közepes édesburgonya
1 közepes zeller
400 ml napraforgóolaj a sütéshez
½ tk. só
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A cékla és az édesburgonya végeit levágjuk, de nem hámozzuk meg őket. A zeller külső, fás részeit levágjuk, és zöldséghámozóval is megtisztítjuk. Minél vékonyabb, kb. 1-2 mm vastagságú szeletekre vágjuk őket. A zöldségszeleteket több részletben, mélyebb serpenyőben forró olajban átsütjük és papírtörlőre szedjük. Ne legyen zsúfolt a serpenyő, hogy a szeletek egyenletesen süljenek. Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőrácsra rakosgatjuk, és 200 fokos sütőben 7 perc alatt roppanósra sütjük. A sütőből kivéve sózzuk a csipszet.
Ha otthoni zellernevelésre kaptunk kedvet, így kezdhetünk hozzá: magot vehetünk a gazdaboltban, ezeket egy tejfölös pohárban tőzegben elvethetjük, majd nevelhetünk belőle palántát. Fontos, hogy a palántanevelés során tartósan ne legyen magas hőmérséklet. A palánta nevelési ideje 8 hét, legjobb, ha március 10. és május 15 között tesszük ki a szabadba. Nagyon érzékeny a zellerpalánta, eleinte nehezen indul be a növekedése, majd robbanásszerűen fejlődik, ezért mindenképpen nagy cserepet válasszunk, máskülönben széttörheti a növény gyökérzete. Fajtától függetlenül 110-130 nap a tenyészideje.
Zellerkrémleves
Hozzávalók:
2 ek olaj
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
700 g zeller
1 burgonya
só, bors
szerecsendió
250 ml tejszín
150 g füstölt sajt
4 szelet feketeerdő sonka
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát megpirítjuk az olajon, majd rádobjuk a zúzott fokhagymát. A gumós zellert és a krumplit meghámozzuk és felkockázzuk. Pár percig pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, majd sózzuk, borsozzuk, és ráreszeljük a szerecsendiót is. Ha a zeller puhára főtt, akkor belereszeljük a sajtot, felöntjük a tejszínnel, és az egészet botmixerrel összezúzzuk. Ha túl sűrűnek találjuk, adhatunk hozzá még vizet. A sonkákat két sütőpapír közé tesszük, majd 2 tepsi alja közé “szorítjuk”, és 190 fokos sütőben 12 perc alatt megsütjük.
A zellernek a gyökérzöldség félék közül magasan a legerősebb a gyökérzete: egy 2kg-os növénynek legalább 40 cm mélyre lemegy a gyökérzete és fél méter átmérőjű körben fut, ami rengeteg hatóanyagot vesz fel a talajból, így a zeller ásványi anyag tartalma magas.
2 db közepes méretű zellergumó (megmosva, de nem megpucolva)
1 tk só
1 dl olaj
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 170 fokra. Az egész zellergumóknak levágjuk az alját, hogy egyenesen álljanak, majd egy sütőpapírba bélelt tepsibe állítjuk őket. A zellereket meglocsoljuk az olajjal, majd finoman beledörzsöljük minden oldalról a sót. Két és fél, három órán keresztül sütjük, amíg a zeller teljesen megpuhul, fél óránként megöntözve a kisülő olajával.
Ha elkészül gerezdre vágva, vagy szeletekben kis olajon átpirítva fogyaszthatjuk, érdemes fűszeres mártással megöntözni.
A gumós zeller illóolajokat, ásványi anyagokat (magnézium, foszfor, vas, kálium, molibdén és magnézium), A- B- C- és E-vitaminokat tartalmaz. Bár a zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztjuk, a növénynek mind a gumóját, mind a felső zöld részét hasznosíthatjuk, például a gumót pürésíthetjük, kirántva, vagy levesként is fogyaszthatjuk. A zöldséglevest ízesíthetünk a levelével.
Allergén növény, bőrkiütést okozhat, aki allergiás rá, akár a zeller levelével érintkezve égési sérülést szenvedhet el.
Sült zellerhasáb
Hozzávalók:
2 db zellergumó
2-3 ek olívaolaj
só, bors
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A zellert alaposan megpucoljuk, majd egy éles késsel 3-5 cm hosszú és fél cm vastag hasábokat vágunk belőle. Egy lábasban bő, sós vízbe felrakjuk őket forrni. Ha felforrt, utána még 7-8 percet főzzük alacsonyabb lángon, majd leszűrjük a hasábokat. Egy tepsire borítjuk az egészet, összeforgatjuk jó alaposan az olajjal, sóval, borssal, majd betesszük az előmelegített sütőbe és 35 perc alatt ropogósra sütjük őket. A sütési idő felénél érdemes átforgatni a zellerhasábokat, hogy minden oldaluk szép pirosra süljön.