MTI Itthon

Ab-elnök: sok a nézeteltérés a testületben

Markánsan eltérő nézetek vannak az alkotmánybíráskodás feladatait, az alapjogokat, illetve egyén és közösség viszonyát illetően a testületen belül - mondta Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke az Akadémia jogtudományi intézetében tartott szakmai fórumon csütörtökön.

MTI Itthon

Brüsszel nyomására kilőtték a bírósági ügyáthelyezést

Törölte a parlament az ügyáthelyezéseket lehetővé tévő rendelkezéseket a bíróságokról szóló és a büntetőeljárási törvényből, valamint a polgári perrendtartásból. Erről a negyedik alkotmánymódosítással összefüggő törvénycsomag elfogadásával döntött az Országgyűlés szerdán.

MTI Itthon

Az ENSZ-nek is szúrja a szemét a magyar alkotmánymódosítás

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa sürgette a magyar kormányt, hogy vonja vissza azokat az alkotmánymódosításokat, amelyeket nemzetközi és regionális emberi jogi testületek széles körben bíráltak, úgy minősítettek, mint amelyek visszalépést jelentenek az emberi jogok védelmében, és aláássák az alkotmányosságot.

MTI Parlament

"A negyedik módosítás hiányosságokat teremt, vagy állandósít" - megjött a Velencei Bizottság jelentése

Elkészült az Európa Tanács alkotmányügyi kérdésekben illetékes szakértői, tanácsadó testületének, a Velencei Bizottságnak az értékelése a magyar alaptörvény negyedik módosításáról. A szervezet szóvivője péntek este juttatta el az MTI-nek a dokumentumot, amelyben a VB üdvözli a kormány néhány lépését, viszont fenntartásai vannak az alaptörvény több előírásával kapcsolatban.

hvg.hu Világ

Orbánék válasza: az EU nem teljesen elégedett

Kielégítőnek találta az Európai Bizottság (EB) a magyar kormány válaszát a adókivetés lehetőségének és az ügyáthelyezésnek a kérdésében, a politikai hirdetések kérdéséről viszont még tárgyalnak – írta bizottsági forrásokra hivatkozva a Népszabadság. A lap információit később az EB szóvivője is megerősítette.

hvg.hu Itthon

Nem lehet eltiltani a régi határozatoktól az alkotmánybírókat

Túl széles jogkört biztosít a törvény az Országos Bírói Hivatal elnökének, hiszen joga van eredménytelennek nyilvánítani azokat a bírói pályázatokat is, amelyeken egyébként lenne alkalmas jelölt – mondta ki az Alkotmánybíróság. A testület ugyanakkor értelmezte azt is, mihez kezdjen a negyedik alaptörvény-módosítással hatályon kívül helyezett régi határozatokkal, és úgy döntött, kellő indoklással továbbra is lehet hivatkozni rájuk.

MTI/hvg.hu Itthon

Sólyom: az Alkotmánybíróság már nem az alaptörvény legfőbb őre

Az alaptörvény legutóbbi, negyedik módosítása megerősít egy olyan állapotot, amelyben a parlament felülvizsgálhatja az Alkotmánybíróság (Ab) alkotmány felett őrködő tevékenységét, az Ab így nem az alaptörvény legfőbb őre többé – vélekedett Sólyom László egy osztrák napilapban pénteken megjelent írásában.

MTI Világ

Júniusban még döntenek a Magyarország elleni monitoring eljárásról

Az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének júniusi ülésén napirendi téma lesz az, hogy elrendeljék-e a Magyarország elleni monitoring eljárást, a parlamenti közgyűlés házbizottsága ugyanis a monitoring bizottsággal szemben ellenzi ilyen eljárás megindítását - közölte csütörtökön az MTI érdeklődésére a strasbourgi székhelyű ET sajtószolgálata.

MTI Világ

A kormány választ küldött a negyedik alkotmánymódosításról

Magyarország válaszolt arra a három adminisztratív levélre, amelyet csaknem egy hónappal ezelőtt küldött Budapestre az Európai Bizottság az alaptörvény negyedik módosításával kapcsolatos vitatott rendelkezések tisztázása érdekében - erősítette meg csütörtökön az Európai Bizottság szóvivője.

nyüzs Nyüzsi

Mesterházy: a legbutább hadoszlop

Hiába magyarázza Mesterházy, hogy Brüsszel csak a magyar kormányt bírálja, nem Magyarországot támadja. Mostantól ő sem a megoldás, hanem a fideszes értelmezési probléma része.

hvg.hu Itthon

Martonyi meghívott külföldi szaktekintélyei: vannak gondok az alkotmánnyal!

A negyedik alkotmánymódosítás több pontja is támadható azok szerint az alkotmányjogászok szerint, akiket a kormány arra kért fel, hogy a Velencei Bizottsággal párhuzamosan, attól függetlenül vizsgálják meg a sokat támadott alkotmánymódosítást – derül ki a Külügyminisztérium honlapjára kitett szakvéleményből.

MTI Itthon

Áder: nem tehettem mást

Áder János köztársasági elnök megfogalmazása szerint az alaptörvény az államfő munkaköri leírása, amelynek értelmében nem volt mérlegelési lehetősége arról, hogy aláírja-e az alkotmány negyedik módosításáról szóló rendelkezést. Az államfővel készült interjúból kiderül, hogy teljesen védhetőnek tartja az alaptörvény módosítását, és az is, hogy miért nem tetszik neki, hogy ha egy elnök "a nemzet lelkiismerete" próbált lenni.

MTI Világ

Orbántól a levele után tetteket vár az EP

Brüsszel egyelőre szakmai, főigazgatói szinten vár választ a leveleiben megfogalmazott aggályokra - mondta el az Európai Bizottság szóvivője, hozzátéve, hogy Orbán Viktor Barroso elnöknek küldött válaszlevele után hatékony cselekvésnek kell következnie.

Zubor Zalán Itthon

A saját egyházába ütközött az anticionista tüntetést szervező Hegedűs

A negyedik alaptörvény-módosításra hivatkozva jelentené fel Ifj. Hegedűs Lórántot egy jogvédő alapítvány. Hegedűst a Zsidó Világkongresszus elleni tüntetés miatt az egyháza is felelősségre vonná és a rendezvény betiltását követeli. A TASZ szerint nem szerencsés, hogy egyházak vagy politikusok utasítgassák a rendőrséget.

MTI Itthon

Répássy: elfogultak a Velencei Bizottság delegáltjai

A negyedik alkotmánymódosításról tárgyalt a Velencei Bizottság delegációjával pénteken Budapesten Répássy Róbert igazságügyi államtitkár, aki szerint a testület tagjai több kérdésben is "elfogultságról tettek tanúbizonyságot".

MTI / hvg.hu Itthon

Népszabadság: újabb imázsháborút indít a kormány

Nemzetközi jogi szakvéleményt készíttet a kormány, válaszul a politikáját, az alkotmányozást és egyes törvényeket bíráló külföldi megnyilvánulásokra – olvasható a csütörtöki Népszabadságban, amely szerint vélhetően találtak egy baráti véleményt megfogalmazó szakembert.

BruxInfo Világ

BruxInfo: magához vonta Barroso a magyar ügyeket

Az Európai Bizottság elnöke magához vonta a magyar alkotmánymódosítással kapcsolatos dossziék ellenőrzését, a magyar ügy ismét olyannyira érzékennyé vált ugyanis politikailag – írja a BruxInfo.

Jáksó László távozott a Sláger FM-től

Jáksó László távozott a Sláger FM-től

Délben bejelentést tesz Orbán Viktor

Délben bejelentést tesz Orbán Viktor

Mit jelent ránk nézve a kijárási korlátozás?

Mit jelent ránk nézve a kijárási korlátozás?

Mi van most a telefonjában? Jön a Super SIM-kártya

Mi van most a telefonjában? Jön a Super SIM-kártya

Az ítélkezés még független, de a bíróságokon már a "fortélyos félelem" igazgat az Amnesty szerint

Az ítélkezés még független, de a bíróságokon már a "fortélyos félelem" igazgat az Amnesty szerint

Gyógyszerhiánytól tartanak az ázsiai karanténok miatt Európában

Gyógyszerhiánytól tartanak az ázsiai karanténok miatt Európában

UV-fénykard és orvos nélküli kórház: a mesterséges intelligencia is segít legyőzni a járványt

UV-fénykard és orvos nélküli kórház: a mesterséges intelligencia is segít legyőzni a járványt

Családi kombi 740 lóerővel, itt az új Audi RS6-R

Családi kombi 740 lóerővel, itt az új Audi RS6-R

A címlapról ajánljuk