Hírlevelek
Menü

Olvasási mód:

Betűméret:

Betűstílus:

Gasztro

Kvargli kavalkád

A pilseni sör és a karlsbadi keserűlikőr után Csehország talán harmadik legismertebb élelmiszeripari exportcikke az Olmützi kvargli. Pedig nem is ott készítik.

Kovács Gábor Gasztro

Ha Belgium, akkor "Hirtelen halál"

Ahol hatalmas, aranyló árpatáblák festik a tájat, ott a sörök országa: Belgium. Talán a szomszédos francia szőlőültetvények, a jó borok közelségének, tán a burgundiak néhány száz évvel ezelőtti uralmának köszönhetően a belgák ösztönösen értik és élvezik mindkét nedűt. A sörnek nem csupán a megbecsülést, hanem a más népeknél csak a bornak kijáró szertartásokat is megadják.

Gasztro

A szezon királynője: a spárga

A legnagyobb tápértékű zöldség a spárganövény fiatal hajtása, amit sípnak hívnak. A francia spárgasíp színe ibolyaszínű, de az íze ugyanolyan, mint a fehéré. A zöld spárga úgy „születik”, hogy a növény kibújik a földfelszín alól, és a napfény hatására színt vált. Áprilistól júniusig tart a szezonja. Az ötletes spárgarétes zöldspárga mártással és spárga pesztóval receptet Ványi László mesterszakácstól tudhatunk meg.

MTI Gasztro

Lord Sandwich halálának 215 éves évfordulója

Hétfőn, április 30-án lesz kétszáztizenöt éve, hogy meghalt Lord John Montagu Sandwich angol politikus, a szendvics "feltalálója". A brit főrend nevét egy étkezési szokása tette hallhatatlanná, pedig politikai karrierje sem mondható jelentéktelennek.

Gőgh Csilla Gasztro

Dolce Vita Tokajon

A magyar borok vitathatatlan sikert értek el a 3. VinAgora Botrytis & Sweet Selection nemzetközi borversenyen, hiszen a TOP 10-es listára öt hazai bor került fel.

Gőgh Csilla Gasztro

Mindenki lehet borkóstoló V. - Miről ismerszik meg a jó pezsgő?

A pezsgőt a legnemesebb italként szokták emlegetni. Ha jól belegondolunk, csak különleges alkalmakkor isszuk, s szinte biztos, hogy a legtöbbünknél vár egy üveg a megfelelő alkalomra. Azt azonban kevesen tudják, hogy mitől Champagne, pezsgő, habzóbor, vagy gyöngyöző bor egy nedű.

hvg.hu Gasztro

Az Első Pesti Borrandevú

A tavalyi két, nagy sikerű fesztivál után az idén márciusban a Falk-Art-tal nyitották a szezont a galériások. Legutóbb április 12-én a Pintér Galériában került sor az Első Pesti Borrandevúra.

Gyimesi Zsuzsa Gasztro

Lustamenü: Tavaszjáró gulyás

Piros betű ugyan nem jelzi a naptárban, de április 24. mindig is jeles ünnep volt a magyar néphitben. Ilyenkor, azaz Szent György napján csuda dolgok történnek.

Gasztro

Az osztrákok kampányt kezdenek a bécsi szeletért

A bécsi vendéglátásban és szállodaiparban várható változásokról beszéltek azok a szakemberek, akik az április 15-18. között megrendezett szakkiállítás, az Alles für den Gast egyik konferenciájának előadói voltak.

MTI Világ

Az osztrákok bronzérmesek sörivásban

Az osztrákok nemzetközi összehasonlításban továbbra is a harmadik helyen állnak sörivásban a németek és a csehek mögött: fejenként évente 108-109 liter árpalét eresztenek le a torkukon.

MTI Gasztro

Sajtparádé és pincérverseny

Száz nemes sajt közül válogathatnak a vendégek az egyik belvárosi ötcsillagos szállodában. A most zajló francia kulináris és kulturális programoknak keretében a sajtparádé mellett jótékony célú pincérversenyen mérik össze tudásúkat a legjobbak.

Kovács Gábor Gasztro

Dublin, a szomjas torkok városa

Az egykor melankolikus írek ma már felszabadultan tudnak örülni és ünnepelni, és minden alkalmat meg is ragadnak erre. Írországban a bárok és a pubok a társadalmi élet szerves részei: az országban eladott sörök 80 százalékát a kocsmákban nyelik el a szomjas torkok, melyekből csak Dublinban több mint nyolcszáz található.

MTI Gasztro

Paprikás csirke az égben

Őrült ötletek kivitelezésének csak a képzelet szab határt. Egy éve Túróczi Gábor a Lucullus Baráti Társaság alelnöke az Északi-sarkon paprikás csirkét főzött, most ennek megünneplésére készül: április 22-én vasárnap újra elkészítik az ételt, ám most 50 méter magasan.

Gőgh Csilla Gasztro

Mentaterasz inkognitóban

A hajdani Paksi halászcsárda alapos átalakuláson ment keresztül, mire tavaly decemberben megnyílhatott Mentaterasz néven az utóda. A névadás okára nem sikerült rájönnünk, talán a menta frisseségét akarják mintául venni a komplexum tulajdonosai.

Gőgh Csilla Gasztro

A „balhés” rum - tippek, receptek a mestermixertől

Kevesen ismerik a koktélok alapanyagait képező, úgynevezett bázis italok kialakulását, eredetét és összetevőit. Ilyen a rum is, amelynek meglehetősen erős hatására utal az idők folyamán ráragadt rambouillon név, ami nem mást, mint botrányt, zűrt, vagyis balhét jelent.

hvg.hu Gasztro

Böllérnaptól a fakanál forgatásig

Legyen az pálinkafesztivál, sólet expressz, díszmagyarba öltözött étteremajánló, túrófesztivál esetleg fakanálforgató főzőverseny, a lényeg, hogy mindegyiknek a fő mogzatórugója a gasztronómia. A következőkben tartalmas programokat ajánlunk korhatár nélkül nem csak gasztróguruknak.

hvg.hu Gasztro

A kék színt egészségesnek gondolják a fogyasztók

Egy neves színszakértő bevonásával végzett felmérés azt derítette ki, hogy az egészségtudatos európaiak a kék csomagolású élelmiszereket választják - függetlenül attól, mi van a csomagolásban.

Gőgh Csilla Gasztro

Mindenkiből lehet borkostoló IV. - Technikák és praktikák

Már azt is nagy misztérium övezi, hogy mikor kell leszedni a szőlőszemeket, hogy a legjobb minőségű bort készítsék el belőle. A szőlőszüret után még az eljárás és az érlelés mikéntjéről is dönteni kell. A borászoknak, azaz a borkészítő mestereknek megérzéseik, szaktudásuk és tapasztalataik alapján kell cselekedniük. Hogy milyen eredménnyel, az csak később derül ki, amikor a bor elkészült.

Zelenszkij a Trumppal való tárgyalásáról: Könnyen lehet, hogy történelmi jelentőségűvé válik majd

Zelenszkij a Trumppal való tárgyalásáról: Könnyen lehet, hogy történelmi jelentőségűvé válik majd

Kisebb amerikai atomerőművek Magyarországra telepítéséről tárgyalt a kormány az USA-ban

Kisebb amerikai atomerőművek Magyarországra telepítéséről tárgyalt a kormány az USA-ban

Nagy Márton bejelentette: a DM, a Rossmann és a Müller sem ússza meg az árrésstopot

Nagy Márton bejelentette: a DM, a Rossmann és a Müller sem ússza meg az árrésstopot

Mi a titka a Liverpool történelmi bajnoki címének?

Mi a titka a Liverpool történelmi bajnoki címének?

Nehéz lesz becsapni: arcvizsgálatot vet be a Discord az életkor ellenőrzésére

Nehéz lesz becsapni: arcvizsgálatot vet be a Discord az életkor ellenőrzésére

11-re nőtt a vancouveri gázolás halottainak száma

11-re nőtt a vancouveri gázolás halottainak száma

Ismét tüzet nyitottak egymásra indiai és pakisztáni katonák

Ismét tüzet nyitottak egymásra indiai és pakisztáni katonák

És akkor Trump megmondta, Putyin mekkora szívességet tett Ukrajnának

És akkor Trump megmondta, Putyin mekkora szívességet tett Ukrajnának

Sokkal hamarabb keletkezhetett víz az univerzumban, mint eddig hittük

Sokkal hamarabb keletkezhetett víz az univerzumban, mint eddig hittük

A címlapról ajánljuk