hvg.hu
Élet+Stílus
Hogyan lehet túlélni egy repülőgép-balesetet?
Mielőtt legközelebb repülőre száll, olvassa el ezeket a tanácsokat.
Mint minden évben, az idén is gálaebéddel és a legjobb borokkal ünnepli a magyar borász társadalom az Év Bortermelőjét. A február 7-én esedékes nagy esemény ezúttal sem fog csalódást okozni. Válogatott séfektől, válogatott fogások.
Egy galíciai szőlősgazda volt az élő példa arra, hogy a világ négy őselemét, a Földet, a Tűzet, a Vizet és a Levegőt akár a Borral is ki lehetne egészíteni. A 107 évet megért borász vitalitása a spanyol médiában nagy visszhangot kapott az utóbbi napokban.
Hat magyar szakács versenyez február 18-án azért, hogy k képviselhessék Magyarországot a Bocuse d'Or európai döntőjében.
Túl a kiváló tavalyi nedű kóstolgatásán, főként a borászok, de sokan mások is már a 2016-os év szőlőtermésének esélyeit fontolgatják a változékony januári időjárás függvényében. A mátrai borász, Molnár Gábor optimista, a fagyos napokat követő enyhébb időjárás után is jó borokat remél ebben az esztendőben
Valószínűleg kínai éttermek asztalára szánták a nemcsak gasztronómiai ínyencségnek, de afrodiziákumnak is számító krokodilfarkakat. A fagyasztott vágykeltők már nem érkezhettek meg rendeltetési helyükre.
Ezentúl nem Bicsár Attila lesz az Alabárdos séfje, tizenöt év után megválik az étteremtől, sőt elmegy az országból is. Úgy látja, nem biztosított itthon egy séfnek a biztos nyugdíjaskor.
Pierre Jury, a legmeghatározóbb kanadai gasztronómiai magazin, a Le Droit főszerkesztője elragadtatott cikkben számol be magyarországi útjáról és a magyar gasztronómia csodálatos átalakulásáról.
Vélhetően öngyilkos lett Benoit Violier mesterszakács, akinek svájci éttermét nemrég egy francia rangsorban a legjobbnak találták.
Az utóbbi évek felmérései szerint a magyar borfogyasztók negyede heti rendszerességgel iszik bort. Még hozzá döntően tisztán, és a hazaikat preferálva. A népszerűségi listát Tokaj, Eger és Villány vezeti. De egyre többen kezdik felfedezni az olyan, sokáig kevesebb figyelmet kapott térségeket is, mint például a Mátrai borvidék, amit úgy is emlegetnek, hogy a hely „ahol a hegy és a Nap összeér”.
Van, ahol karnevál, nálunk leginkább farsang. Egy biztos, nem telhet el fánk nélkül. A vidám, télűző mulatozások egyben a nagy evések-ivások időszaka is.Ne is próbálkozzunk ilyenkor a fogyókúrával.
Tavaly két könyv is megjelent a változásokra bőségesen megérett sörpiacon fújdogáló új szelekről. A sörforradalomnak is nevezett jelenség alatt a kisüzemi sörök előretörését és jó néhány újra felfedezett – többnyire tradicionális – sörtípus újbóli megjelenését szoktuk érteni. A Vétek-Rosenstein féle Sörkönyvről már írtunk, most az Alinea Kiadó Kézműves Sörkalauzát vesszük szemügyre.
Hagyományos étterembe csupán a magyarok 17 százaléka jár havonta vagy gyakrabban, gyorsétterembe a megkérdezettek 20 százaléka.
MOME-s hallgatók tervezik a Somlói borvidék vizuális kommunikációját. Hosszútávú fejlesztési projektet indít a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége. Az együttműködés célja a borvidék turisztikai vonzerejének növelése újszerű építészeti megoldások létrehozásával
A franciák gondoltak egyet, s elkészítették a világ legjobb 1000 éttermének a ranglistáját. Érdekesség, hogy az élen álló vendéglátóhelyek sorrendjében egészen más rangsor alakult ki náluk, mint az eddig mértékadónak ismert brit Restaurant Magazine szaklapnál. A magyar gasztronómia elismeréseként az Onyx, a Costes, a Babel Budapest, a Csalogány 26 és a Tanti éttermek is bekerültek az ezres elitbe.
Úgy tűnik, elérte a mid-life crisis a Vylyan főborászát is: Ipacs-Szabó István Siklós-Máriagyűdön saját, másfél hektáros birtokot épített, ahol a maga örömére elsősorban cabernet franc-t termel. Igaz, mostanában már éttermekben és vinotékákban is találkozni az „örömborokkal”.
Szex és New Yok nélkül is a bulik egyik menő itala a poharakban a tequila. Sóval és lime-mal dögösen, vagy egy színes, ütős koktélban, vagy éppenséggel mezítlábasan, a tradíciókat követve csakis önmagában.
A Dining Guide idén 12. alkalommal ítéli oda az év legjobb éttermeinek járó elismeréseket, közöttük a legrangosabbat, a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjat. Idén új bírálati rendszer szerint készült a rangsor, és a végső tízes sorrendet egy két Michelin-csillagos külföldi séf állítja fel.
Lájkol, fészel, romkocsma, szelfi, punnyad, mekizik - mi közük egymáshoz? S hogy kerül ez ide?
A sörkedvelők számára jó hír, hogy az első jelentős fesztiváleseményre nem kell tavaszig várniuk, hanem már februárban végigkóstolhatnak több mint 100 féle sört az Indoor Sörfeszten. Az esemény helyszíne február 19. és 21. között a Gellért Szálló és a Gellért Brasserei.
Nem kell hozzá bakancs, hátizsák, iránytű, s főleg felesleges az úti csomag. A Budapest Cake Túrát a város újhullámos cukrászdái hirdették meg: egymáshoz küldik a vásárlókat. A január 22-én, pénteken induló túra hat állomáshelyén, hat cukrászda desszertjeit lehet megkóstolni, majd a végén mindenki visszatérhet a kedvencébe, ahol vendégül látják egy süteményre.
Frissítés: eloltották a tüzet, de még késések és terelések vannak a vasúti forgalomban.
David Lynch volt a rendszerváltó közép-kelet európai filmfogyasztók vizuális védőoltása a nyugati kultúra befogadásához...
Ha egy harckocsi kétszer is legördülhet a gyártósorról, akkor 600 felújított orvosi rendelőt hányszor lehet sikerként eladni?
Nem csak a száguldozókkal van baj.
Az öttusaszövetség elnökének ezüstérmét is megszépítette Gulyás Michelle aranya.