
hvg.hu
Gasztro
Spárgafesztivál: nemzetközi ételkülönlegességek
Ez a hét az idén nyolcadszorra megrendezett Spárgafesztivál jegyében zajlik a horvátországi Lovranban.
hvg.hu
Gasztro
Öt ezüstöt nyertek a magyar borok Párizsban
Az idén 15. alkalommal rendezték meg a francia fővárosban a világ egyik legtekintélyesebb nemzetközi borversenyét, a Vinalies Internationales-t.
hvg.hu
Gasztro
Ismét napirenden a magyar pálinka
Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága egyhangúlag elfogadta azokat a módosító javaslatokat, amelyeket az öt parlamenti párt terjesztett be a pálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló törvényjavaslattal kapcsolatban.
Szikora Katalin
Gasztro
Heti ajánlatunk Bereznay Tamás séftől: a pacal
A pacalt illetően nem lehet semleges álláspontot képviselni. Az ember vagy szereti, vagy utálja. Esetleg megszeretheti, ha részt vesz egy olyan bemutatón, amit április 2-án tartottak egy budapesti étteremben.
hvg.hu
Gasztro
Az év nedűivel mulattak a borászok
A Magyar Borok Bálját három évvel ezelőtt rendezték meg először a Pannónia Női Borrend kezdeményezésére. Az idén március utolsó hét végéjén mulattak a borbarátok az Igazságügyi Palota épületében.
Gasztro
Tésztaszerda: féláron magyar és nemzetközi ínyencségek
A Torkos Csütörtök és a Mozdulj Péntek után itt a Tésztaszerda.
Vétek György
Gasztro
Cider: se sör, se bor
Magyarország akár cider-nagyhatalom is lehetne, hiszen almánk aztán bőven van. A cider ennek ellenére itthon szinte teljesen ismeretlen volt idáig. Viszont mióta a magyar lelkesen járja az EU-t, egyre többen fedezik fel a helytelenül almasörnek nevezett nedűt. Nem az, hiszen a szén-dioxidon és némi alkoholon kívül nincs benne semmi olyasmi, ami a sörben megtalálható, és ráadásul nem is gabonából készül.
Gőgh Csilla
Gasztro
Gyorsétterem koktéllal
Pár hónapja, hogy Mexikó megjelent a pesti Teréz körúton. Az Arriba Taqueria egy olyan gyorsétterem, ahonnan az embernek nincs kedve gyorsan távozni. Egy igazi Margarita koktél vagy egy üveg kukorica sör a vacsora mellé, s már el is röpül az este.
hvg.hu
Gasztro
A Michelin ajánlja
Megjelent a világszerte mértékadó Michelin kalauz legújabb kiadványa, a Main Cities of Europe 2008.
hvg.hu
Gasztro
A Város Bora és a Város Pálinkája
A budapesti Tavaszi Borfesztiválon kiállító borászok és a pálinkafőzdék termékei közül idén is kiválasztották három kategóriában a Város Borát és a Város Pálinkáját .
Gyimesi Zsuzsa
Gasztro
Benn a bárány, itt a húsvét!
Ha mostanság bekukkantanánk az öreg kontinens konyháira, nem érne minket különösebb meglepetés. Bizonyos húsvéti ételek szinte mindenhol az asztalra kerülnek. A kalács, sonka, tojás szentháromsága mellett a legkedveltebb fogások bárányból készülnek.
Gyimesi Zsuzsa
Gasztro
Tojás: az élet jelképe
Az ünnepi ételszentelés hagyománya sok helyütt ma is él. Vasárnap délelőtt kosárral érkeznek az ünnepi misére a hívők. A sonkát, bárányt, kalácsot, bort és a tojást viszik megszenteltetni. Ezeket az ételeket veszik először magukhoz – hús vét - a hosszú böjtölés után. Az áldozati eledelek legrégebbike a tojás, ami az élet, az újjászületés jelképe.
Gyimesi Zsuzsa
Gasztro
Reneszánsz örökség a bonbon
A sorozatgyártásban készülő nyuszi- és bárányfigurákkal, tojásokkal egy lapon sem szabad említeni az apró csokoládés finomságot. Mert a bonbon az egy más világ.
hvg.hu
Gasztro
Egyre kevesebb csoki nyuszit és sonkát veszünk?
Tavaly ilyenkor kevesebb fogyott a húsvéti sonkákból és csokoládéfigurákból, mint az azt megelőző években – derül ki a GfK Hungária ConsumerScan adataiból. 2007-ben a húsvéti szezontermékeknek több mint harmada a hipermarketekből került az ünnepi asztalra, emellett nőtt a diszkontok térhódítása.
HVG
Itthon
A HVG húsvéti bortesztje: sztárborászok buktája
Vajon az a vásárló, aki nem pusztán az ár alapján válogat a borpultokon, hanem az ismert borászok nedűiért mélyebben a pénztárcájába nyúl, mit kap a pénzéért cserébe? – erre a kérdésre is kereste a választ a HVG húsvéti bortesztje.
hvg.hu
Gasztro
Tavaszi Borfesztivál
Az idén húsvétkor rendezik meg a budapesti Tavaszi Borfesztivált a Városháza Parkban. A fesztivál több mint évtizedes történetében először nem a hagyományos áprilisi időponban kerül sor az eseményre, amelyet 22-én 10 órakor Hagyó Miklós és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettesek nyitnak meg.
hvg.hu
Gasztro
Prágába került a régió első Michelin csillaga
Gazdára talált az első Michelin csillag a posztkommunista Kelet-Közép-Európában is. Egy csillaggal tüntette ki a Guide Michelin a Four Seasons prágai szállodájának Allegro éttermét.
hvg.hu
Gasztro
A magyar városlakók kávéfogyasztási szokásairól
A Valdo Café cég felmérése a magyar fogyasztók és a kávé jelenlegi viszonyát próbálta feltérképezni.
hvg.hu
Gasztro
Sonkafesztivál Bábolnán
Néhány helyen ma is él még a szokás, hogy húsvétkor a sonkát és a bort a templomba viszik szenteltetni.
A címlapról ajánljuk

Orbán és Babis példája: a különbség drámai – nemzetközi lapszemle
Magyarország az európai adófizetőkkel tol ki, ha nem szavazza meg az Oroszország elleni szankciók meghosszabbítását – erről a Financial Times ír. A Guardian pedig arról, hogy miért van értelme tüntetni Donald Trump ellen.
Dobszay János
Elment Ferenc – a pápa, aki lezárt egy korszakot és valami újat hozott
A maga közvetlenségével bármilyen helyzetben képes volt megragadni az emberek figyelmét, pápaságára mégis rányomta a bélyegét, hogy az egyház traumájából eredt.
Az emberek pápája: Ferenc 12 éve a Vatikánban – képgaléria
A róla készült fotók nemcsak a pápai hivatal méltóságát tükrözik, hanem az emberi léptéket is, amellyel az egyházfői szerephez közelített.
Új magasságokban a kormányzati sikerkommunikáció: harmadik éve dicsekednek ugyanazzal a fejlesztéssel
Ha egy harckocsi kétszer is legördülhet a gyártósorról, akkor 600 felújított orvosi rendelőt hányszor lehet sikerként eladni?
Egy belső sávban „ragadt” autóst büntettek a rendőrök – videó
Nem csak a száguldozókkal van baj.
Balogh Gábor az öttusasikerekről: „Ezekben az eredményekben sem a szövetség, sem én nem fogunk díszelegni”
Az öttusaszövetség elnökének ezüstérmét is megszépítette Gulyás Michelle aranya.