Az eurócsoport megértéssel fogadta az EKB kamatemelését

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több megértést, mint amennyi bírálatot kapott az Európai Központi Bank hétfő este az euróval fizető országok pénzügyminisztereitől a múlt héten végrehajtott kamatemelésért.

A Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök által vezetett eurócsoport annak a jelenleg 15 EU-tagországnak a gazdasági, illetve pénzügyminisztereiből áll, amelyek már bevezették fizetőeszközként az eurót. Az uniós pénzügyminiszterek soros tanácskozásának előestéjén mindig együtt vacsorázik az eurócsoport, hogy megvitassa az időszerű kérdéseket, és bizonyos értelemben megadja a másnapi EU-tanácskozás alaphangját.

Ezúttal az Európai Központi Bank alapkamat-emelése volt a fő téma. Franciaország erőteljesen bírálta a lépést, mondván, hogy a kamatok emelése csökkenti a beruházási kedvet, visszaveti a gazdasági növekedést. Az eurócsoport legtöbb tagja azonban – derült ki Juncker késő esti brüsszeli sajtótájékoztatóján – ennél több megértést mutatott a bank álláspontja iránt, miszerint jelenleg az inflációs veszély elleni fellépés élvez elsőbbséget, és ez megindokolja a kamatemelést.

Juncker szerint az infláció nem csupán a pénzügyi, hanem a politikai illetékeseket is aggasztja. Azt mondta, hogy az eurócsoport ülésén nem vitatták meg a jövőben várható kamatpolitikai irányvonalat, de személy szerint úgy gondolja, a múlt heti kamatemelés nem tekinthető valamilyen emelési sorozat első epizódjának. Hangsúlyozta emellett a Jean-Claude Trichet vezette, frankfurti székhelyű központi bank független döntési jogát ebben a kérdésben.

Joaquin Almunia, az EU pénzügyi biztosa szerint az eurózónában tapasztalható, egy évre visszavetített 4 százalékos inflációs ráta egyharmad részben az olaj és az olajszármazékok áremelkedésének tudható be. Az olaj ára az elmúlt öt évben megötszöröződött. A másik fő inflációgerjesztő tényező – szintén mintegy egyharmados részesedéssel – az élelmiszerárak magasra szökése.

Nicolas Sarkozy francia elnök, akinek országa e hónap elejétől az EU soros elnöki tisztét tölti be, nyilvánosan bírálta a központi kamatemelést, és azzal érvelt, hogy az nem szolgálja az olajárak letörésének ügyét, miközben rontja az európai gazdaság versenyképességét az alacsony kamatokkal működő amerikai gazdasággal szemben.

Bíráló szavait azonban az eurócsoporton belül saját gazdasági miniszterén, Christine Lagarde-on kívül ezúttal senki nem visszhangozta nyilvánosan. Egyedül Pedro Solbes spanyol gazdasági miniszter szavaiból csendült ki némi aggódás. Azt mondta, tiszteletben tartja az Európai Központi Bank lépését, „aztán majd meglátjuk, hogy a piac ezt igazolja-e vagy sem”.