szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Villámgyorsan átnyomták a parlamenten a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetését; kudarcba fulladt az újabb Brexit-tárgyalás; megtízszerezte az MNB az aranytartalékát. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Tud a Fidesz sietni, ha kell: hétfő délelőtt Bánki Erik beadta a törvényjavaslatot a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetéséről, kedden kora délután megszavazták a parlamentben az indítványt, aznap este pedig már Áder János is aláírta. Így aztán csak azokra a szerződésekre jár még az évi 72 ezer forintos állami támogatás, amelyeket kedd estig kötöttek meg, nem is csoda, hogy tömegek álltak sorban addig a lakástakarékok ügyfélszolgálatain.

©

A lakástakarékok ezzel épp a legfőbb vonzerejüket vesztették el. Aki lakást szeretne, választhatja a csokot, már ha vállalja, hogy bizonyos időn belül lesz néhány gyermeke. Ám egyre többen keresik fel a bankokat azzal: tönkrement a házasságuk, nem lesz annyi gyerekük, mint amennyiről szerződtek, így most fizethetik vissza a csok összegét. Sok társasház is bajba kerülhet, hiszen ezek a közösségek is szerződhettek lakástakarékra, és a felújítás is több százezer forinttal drágulhat.

A lakástakarékok egy diplomatikus hangvételű levélben kérték a kormányt, hogy legalább tárgyaljanak velük (hiába). A változtatás nagy nyertese a lakáslottó lehet - ennek a vezére viszont arról beszélt a hvg.hu-nak, hogy őket nem érinti a törvénymódosítás. Megkérdeztük Csányi Sándort is, de ő azt mondta: nem lát problémát, igaz, aznap, amikor beadták a törvényjavaslatot, az észt-magyar meccsen volt, így csak később értesült a történtekről. A sajtóból, azt mondja.

Mi lesz a következő piac, amit két nap alatt lenulláz a kormány?

Szerdáig kellett volna megegyezni a Brexit feltételeiről, ám ez nem történt meg, így egyre inkább valós az a veszély, hogy a britek jövő márciusban megegyezés nélkül lépnek ki az EU-ból.

©

Hiába rángatták Brüsszelbe egy nappal korábban az uniós állam- és kormányfőket, Theresa Maytől nem kapták meg azt a várt új javaslatot, amelynek a megvitatásával kellett volna tölteni a 24 extra órát. Az unió vezetői egyelőre a novemberre tervezett extra csúcsot is lefújták, majd elmentek sörözni. A megegyezés nélküli Brexit azonban kijózanító élmény lesz mindenkinek.

A jelenlegi forgatókönyv szerint az Egyesült Királyság 2020 végéig "majdnem tag" marad – teljesíti kötelezettségeit, élvezi az egységes piacból eredő előnyöket, viszont nem vesz részt a döntéshozatalban.

Mi történhet ezután?

Tanult-e a világ a tíz évvel ezelőtti gazdasági válságból? Ezt vizsgálta meg Bajnai Gordon a HVG-nek írt cikkében. A volt miniszterelnök úgy jellemezte a helyzetet: miközben a világgazdaság még dübörögve bővül, a nemzetközi politikában egyre nő a szétesés veszélye, és hamarosan ez lehet a soron következő válság kirobbantója.

Bajnai Gordon az esszét azzal zárja, hogy „a magyar felzárkózás és polgárosodás esélye, a haza és a haladás ügye ma távolabb van, mint 1990 tavaszán volt”.

Ön szerint is távolabb vagyunk a felzárkózástól, mint 1990-ben?

A hét képe: az utcán állt a sor a Fundamenta ügyfélszolgálata előtt.

©

Megtízszerezte az aranytartalékát a Magyar Nemzeti Bank. Az MNB összesen 2300 aranytömböt vett, de hogy mennyiért, azt nem árulták el. Az újonnan vett aranytömbök már Magyarországon, a legszigorúbban őrzött épületben vannak.

Igaz, néhány éve az MNB még épp azt magyarázta: a sérülékenyebb országoknak van szükségük arra, hogy több aranyat tartalékoljanak. Most viszont már arról van szó, hogy maga Orbán Viktor kérte, gondolják át az aranystratégiát, Matolcsy György szerint ez biztonságot, alacsonyabb kockázatot, és a nemzeti öntudat erősítését jelenti.

Ön kinek hisz inkább?

Különös per indult a bélmegyeri vadászterületért, a felperes és az alperes is a Mészáros-érdekkört képviseli. A perben „ellenérdekelt” felek pedig egymást támogatják a bíróság előtt.

A történet két évvel ezelőtt kezdődött, amikor kigolyózták a vadászatból a területen már évtizedek óta dolgozó vadászokat, helyettük ifjabb Mészáros Lőrinc vadásztársaságával kötöttek szerződést. Ezt a határozatot a kizárt földtulajdonosok megtámadták, és nyertek is, csakhogy Mészárosék erre válaszul be akarják bizonyítani, hogy az a két évvel korábbi közgyűlés, amelyet ők bonyolítottak le, érvénytelen volt. Ha ugyanis új közgyűlést hívnának össze, akkor az azóta nagyobb területet megszerző Mészáros-érdekeltségek jogszerűen szereznék meg a vadászterületet.

Mi lesz a történet vége?

Nemcsak a dinasztiában, hanem lassan a szakmában is egyedül maradt az utolsó budai úriszabó. A többiek vagy tönkre-, vagy nyugdíjba mentek, a hajdanán öt szabót is eltartó Keleti Károly utcai műhelyben is csak egy cégér maradt. Jáni Tamásnál törzsvendég volt Göncz Árpád, Görgey Gábor és Torgyán József, a fiatalok közül Bajnai Gordon is.

Egy öltönyt megvarrni 45 óra, Jáni Tamás egyszerre több renden is dolgozik. Naponta 10-14 órát szán a munkára, hétvégente nyolcat.

©

Igazán az zavarja, amikor olyan politikusokat lát, akik nem foglalkoznak az öltözködéssel: „nézem a tévében a parlamenti felszólalón a ruhát, alig bírja tartani a kezében a papírt, annyira rálóg az öltöny ujja.”

Mit kéne tenniük a politikusoknak?

Időben kell feladni a rendelést, különben megeshet, hogy a külföldről érkező csomag nem lesz ott a karácsonyfa alatt – erre figyelmeztettek a Magyar Posta és a NAV közös sajtótájékoztatóján. A kézbesítés csúcsidőben a távol-keleti országokból 6-8 hétig, az uniós tagállamokból 1-2 hétig, míg a harmadik országból 2-4 hétig tart.

Már toborozzák az embereket, hogy karácsonykor ne legyen teljes káosz. Tavaly, karácsony előtt olyan magas fizetésekért vettek fel embereket, hogy az feszültséget okozott, feldühítette a régi dolgozókat. A Magyar Posta szóvivője azt mondta, a munkaerő-kölcsönző cégen múlik, hogy az alkalmi postások végül mennyit kapnak, ebbe a Magyar Postának nincs beleszólása.

Ön szerint idén karácsonykor meg fog birkózni a posta a feladatával?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a Gazdaság rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
"Ha az edzőm azt mondta, át tudok ugratni 30 emeletet, tudtam, képes leszek rá"

"Ha az edzőm azt mondta, át tudok ugratni 30 emeletet, tudtam, képes leszek rá"

Így egyszerre biciklizhet a GTA 5-ben és a valóságban – videó

Így egyszerre biciklizhet a GTA 5-ben és a valóságban – videó

Talált bankkártyáról lopott egymillió forintot

Talált bankkártyáról lopott egymillió forintot