szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nehéz olyan NER-közeli céget találni, amelynek nem volt jó éve a 2018-as. Közpénzen felhízlalt milliárdos nyereségeket és az azt szinte teljes egészében osztalékként kivevő tulajdonosok szerepelnek az éves beszámolók alapján készült összefoglalónkban.

Ha NER, akkor a legtöbb embernek Mészáros Lőrinc jut eszébe. Az egykori gázszerelő mára már az ország második leggazdagabb embere, karrierje pedig azóta ível töretlenül felfelé, amióta Simicska Lajos szakított a miniszterelnökkel.

Egyik fő cége a Mészáros és Mészáros Kft., amely 5 milliárd feletti adózott eredménnyel zárta 2018-at, mindezt 50,6 milliárdnyi árbevételből. Ahogy az a NER-cégek esetében általában jellemző, úgy ez a vállalkozás is kizárólag itthoni megrendelésekből – jellemzően közbeszerzésekből – termeli a pénzt, külföldről továbbra is kereken nulla forint árbevétele volt a cégnek.

Mészáros vállalkozásában érdekes folyamatok játszódtak le tavaly, hiszen úgy sikerült több mint megdupláznia az árbevételét és negyedével növelnie a profitját az egy évvel korábbihoz képest, hogy időközben megfelezte a dolgozók számát, beruházásra vagy fejlesztésre egy fillért sem költött, a kötelezettségei pedig 8 milliárd forinttal 79,5 milliárdra csökkentek. A nyereséget viszont teljes egészében kiveszik osztalékként.

Természetesen nem ez volt az egyetlen sikeres vállalkozása Mészárosnak, hiszen nagyon úgy tűnik, érdemes volt megvenni Simicska Lajos médiabirodalmát. Az ezt, illetve több más fontos, például ingatlanos vagy energetikai cégeit összefogó Pro-Ráta Holding Zrt. adózott eredménye 4,56 milliárd forint lett. Ezt egyébként ugyancsak teljes egészében kivették osztalékként, ahogy a 2,3 milliárdos eredménytartalék terhére még 853 milliót is hozzácsaptak ehhez, így a felcsúti üzletember 5,4 milliárd forinttal gazdagodott csak ezzel az egy cégével.

©

A Simicska-birodalom egy másik darabja is szép pénzt hozott Mészáros Lőrincnek: a közterületi reklámokkal foglalkozó Publimont árbevétele a 2017-es 3,99 milliárdhoz képest 5,09 milliárdra nőtt. A nyereség mégis leapadt, 409 millióról 110 millió forintra, aminek a legfontosabb oka az egyéb ráfordítások drasztikus megnövekedése. Ehhez a nyereséghez kivételesen nem nyúltak, a profit eredménytartalékba került.

Ide kapcsolódóan érdemes megjegyezni, hogy 70,9 milliót kaszált a HVG plakátjait eltüntető cég, a Mahir Cityposter. Ez a vállalkozás is Simicska Lajosé volt egykor, ma már Mészáros Lőrinc érdekeltségi köréhez tartozik, árbevétele pedig az egy évvel korábbi 749 millió helyett 781 millió forint lett. Negyvenmilliós osztalékot azért így is kivettek belőle.

Volt viszont egy Mészáros-cég, amelyik szinte az egész profitját elveszítette. Nem véletlenül írtuk, hogy szinte, hiszen 4 millió forintos nyereséget csak össze tudott szedni a Vivienvíz Kft.-ből – ezt az eredménytartalékba helyezték. Emlékezetes, ez az a cég, amelyiket egy felszámolási eljárás során szerzett meg a felcsúti milliárdos, majd hamarosan addigi forgalmának többszörösére kapott állami megrendelést. Tavaly például a MÁV kötött egy szerződést a céggel, amelynek köszönhetően újabb négy évig Mészáros vizét ihatják a vasutasok.

A csökkenő profitra magyarázat lehet, hogy cég követelése egy év alatt 48,7 millióról 162 millióra nőtt, miközben a kötelezettségei 232 millióról 169,7 millióra csökkentek, az eredménytartalék pedig mínusz 103 millióról közel 161 millióra emelkedett. 

És akkor még egy Mészáros-cég, mégpedig egy olyan, amelyik veszteséggel zárta a tavalyi évet. A 2Rule-márkát gyártó Magyar Sportmárka Zrt. mínusz 129 millió forint adózott eredményt ért el, miután az anyagjellegű ráfordítás megközelítette a 200 millió forintot, de a bérekre is 34 millió forintot fordított a cég.

©

Egyébként vannak érdekességek Magyar Sportmárka Zrt. beszámolójában: a saját tőkéjük a jegyzett tőke alá csökkent, így mínusz 125 millió forinton landolt.

Ez persze nem fogja megroppantani a Mészáros-birodalmat, de megnyugvást jelenthet számára az is, hogy testvére, Mészáros János cége, a Pegazus Trade Kft. is igen szépen teljesített tavaly: a 204,5 millió forintos adózott eredményből 150 milliós osztalékot vett ki a tulajdonos, a forgalom pedig 1,3 milliárd volt. A Mészáros-testvér másik cégében, a Herceghalom Interat Kft.-ben 2018-ban 1,9 milliárd forintos volt forgalom és 187,5 milliós a haszon. Mészáros János harmadik cége, az Agro-Felcsút Kft. 238,5 milliós adózott eredménnyel zárta a 2018-as évet. Ami pedig közös mindhárom cégben: több százmilliós értékben nyertek el megbízásokat a Magyar Közúttól.

Családban marad a siker – ez bizonyosan állíthatjuk, hiszen Mészáros Lőrinc három gyermekének a cége a Fejér B.Á.L. Zrt. (mint Beatrix, Ágnes és Lőrinc) 10,2 milliárdról 22,8 milliárd forintra növelte árbevételét, amiből 5,69 milliárd volt az adózott eredmény. Ebből 0,09 milliárdot hagytak a cégben, ugyanis a közgyűlés döntése szerint 5,6 milliárd lett az osztalék.

A család és a milliárdok

Orbán Viktor miniszterelnök családtagjainak cégei is igen szépen teljesítettek tavaly. Édesapja Orbán Győző például 400 millió forintnyi osztalékot vett ki a Nehéz Kő Kft.-ből. A Gánt Kő és Tőzeg Kft. bár idén már nyereséget termelt, osztalékot nem vettek ki belőle, nem úgy, mint a Dolomit Kft.-ből, ahol az 1,91 milliárdos nyereséget az utolsó fillérig kifizették osztalékként – igaz, ennél a cégnél nem egyedüli tulajdonos Orbán Győző, ám közel egymilliárd forint valószínűleg így is ütötte a markát. A jó eredményhez az is kellett, hogy a cég megduplázza eredményét, és 2018-ben már 4,64 milliárd forint árbevétele volt – de még így is egészen kiváló eredmény, hogy az árbevétel közel fele nyereség lett.

©

Ennél is több tud azonban Tiborcz István: a miniszterelnök veje ugyanis 214 milliós árbevételből csinált 1 milliárdos nyereséget a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt.-vel. A nyereséget végül a pénzügyi műveletek hozták: tavaly 43,3 millió forint ráfordítással 1,19 milliárdos nyereséget ért el a cég. És hogy mi tartozik a pénzügyi műveletekbe? Ilyen lehet a kapott osztalék és részesedés, a részesedések értékesítésének árfolyamnyeresége, a befektetett pénzügyi eszközök kamatai és árfolyamnyeresége, illetve az egyéb kapott (járó) kamatok és kamatjellegű bevételek.

Fontos kiemelni, hogy a befektetett pénzügyi eszközöknél 2017-ben 3,7 milliárd, 2018-ban már 8,1 milliárd forint szerepelt, miközben a cég eredménytartaléka 299,7 millióról 4,4 milliárdra nőtt – ez utóbbi azzal magyarázható, hogy az idei eredményt teljes egészében oda tették.

Más NER-lovagok sem panaszkodhatnak

Aki közel került a tűzhöz, az meg is tudott melegedni, derül ki a beszámolókból: a Garancsi István közvetett tulajdonában álló CAI Hungary Kft., amely a soproni kaszinót üzemelteti, például 1,23 milliárdos nyereséget hozott össze. A cég az egy évvel korábbinál 600 millióval nagyobb árbevételt ért el, mégpedig 4,2 milliárdot, amiből 3,6 milliárdot a pénznyerő automatákból, 546 milliót az asztali játékokból, a borravaló cégre eső fele pedig 82 millió forint volt. Meglepetés nincs: szinte a teljes, 1,2 milliárdos nyereséget kivették osztalékként.

És ez csak az apró volt Garancsinak, hiszen építőipari cége, a Market Építő Zrt. 6,8 milliárd forint nyereséget termelt 2018-ban, ami félmilliárddal magasabb az egy évvel korábbinál. Sokat nem hagynak a cégben, ugyanis összesen 4,7 milliárd forintnyi osztalék kifizetéséről döntöttek.

Ilyen eredmények mellett nem csoda, hogy több Fidesz-közeli vállalkozó is az építőiparba vágta a fejszéjét: a Magyar Építő Zrt. profitja például 1,2 milliárd forintról 3,7 milliárdra nőtt. A vállalatot – amely 2,5 milliárd forintnyi osztalékot fizetett – tavalyelőtt vette meg a Paár Attila tulajdonában álló WHB Befektetési Kft., illetve a Szeivolt István által birtokolt Épkar Zrt. Ráadásul, mivel a részvények 2 százaléka a fővárosi önkormányzat tulajdonában van, 50 millió forintot kap az osztalékból a főváros is.

©

Jól megy a többi NER-közeli építőcégnek: a West Hungária Bau egyébként 7,3 milliárdos adózott eredmény mellett 4 milliárdot fizetett ki osztalékként, a ZÁÉV 5,6 milliárd forintos nyereség mellett 8 milliárdot, az R-Kord pedig közel 6 milliárdos nyereség mellett 5 milliárdos osztalékot fizetett.

Jól megy Szijj László cégének, a Duna Aszfaltnak is, amely tavaly 129,5 milliárdos forgalom mellett 18,559 milliárdos adózott eredményt ért el – ebből 13 milliárdot vesz ki osztalékként. A cég „természetesen” csak itthon vállal munkákat, ekkora forgalom mellett sem mentek külföldre, legalábbis erre utal, hogy az „exportértékesítés nettó árbevétele” sorban ugyanis továbbra is csak egy kövér nullát látunk.

A Duna Aszfaltot sokszor hívják a Közgép utódjának, hiszen amíg korábban Simicska Lajos egykori cége nyerte el az állami megbízások sorát, ma már Szijj László cége. A két történet már összeért, hiszen a Közgép tulajdonosa immáron a Duna Aszfalt, előbbi cég pedig tavaly 1 milliárdos árbevétel mellett 30 millió forintos nyereséget termelt. Hol van ez attól, amikor 2013-ban több mint 84 milliárdos árbevételt ért el – igaz, akkor még szent volt a béke Simicska és Orbán Viktor miniszterelnök között.

Most úgy tűnik teljesen lezárják a történetet: az idei nyereséget az eredménytartalékba helyezik, amely így 8,092 milliárd forintra nő. Ugyanakkor a közzétett tájékoztató szerint pontosan ennyi, 8,092 milliárd forintnyi osztalék kifizetését javasolják.

Persze a NER nemcsak út- és egyéb építésekből él, jó példa erre Rogán Cecília és Sarka Kata közös cége, a Nakama & Partners, amely tavaly már átlépte az egymilliárdos álomhatárt. Az árbevétele ugyanis egészen pontosan 1 milliárd 192 millió forintot tett ki, amiből 136 milliót ki is vettek osztalékként. 

Érdekesség, hogy a beszámolóból ezen felül kiderül az is, hogy Rogán Cecília vezető tisztségviselői munkadíja 12 millió, Sarka Katáé pedig 9,6 millió forint volt. A cég életében egyébként éppen Rogán Antal feleségének megjelenése okozta a nagy fordulatot: addig mindössze néhány százezer forintot hozott a cég, ami azóta milliárdos vállalkozássá nőtte ki magát.

©

A kommunikáció is szép pénzt hoz, legalábbis a NER esetében. Az ilyen megbízások jó részét lefölöző Balásy Gyula két cége közül a Lounge Design 3,1 milliárd forintról 7,8 milliárdra tudta megnövelni nettó árbevételét, így 2,01 milliárd forintra nőtt a nyereség. Ezt gyakorlatilag egy az egyben kivette Balásy. Az üzletember másik, a kormányzati kommunikációs tendereken ugyancsak nyertes cége, a New Land Media szintén remek évet zárt: a 2017-es, 25,8 milliárd forintos bevételét bőven megduplázva 52,2 milliárdot szerzett – jobbára a kormányzati kommunikációs megatender révén szerzett megbízásokból. Az adózott eredmény itt is irigylésre méltó: a 2017-es 2,1 milliárd a négyszeresére hizlalta Balásy, a 8,8 milliárdot meghaladó profit felét, egészen pontosan 4,3 milliárd forint osztalékot vett ki. Összefoglalva: két cég, 6,3 milliárd forint a zsebbe.

A trafikoknak árut szállító, így az ellátásukat biztosító Országos Dohányboltellátó Kft. nyeresége egymilliárd forinttal, 4,6 milliárd forintra nőtt. Ez a szám úgy még szebb, ha tudjuk, hogy 392 millió forintnyi koncessziós díjat kellett tavaly az államnak befizetniük, miközben osztalékként ki tudtak venni 3,69 milliárd forintot.

Mindez azt is jelenti, hogy összességében 11,5 milliárd forintot hozott a cég az alapítása óta a tulajdonosainak: a Tabán Trafik Zrt.-nek és a BAT Pécsi Dohánygyárnak. A többségi tulajdonos Tabán Trafik nagy része a Sánta családé – Sánta János neve akkor vált ismertté, amikor kiderült, hogy a trafiktörvény tervezete az ő számítógépét is megjárta.

És akkor érdemes egy kicsit összesíteni: csak a fenti cégekből – mert a lista közel sem teljes –

74,1 milliárd forintnyi vagyont vettek ki a tulajdonosok osztalékként egy év alatt, amihez képest az ötös lottó tényleg csak a szegények játszótere.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
A rendőröknek kellett kimenteni négy férfit a Velencei-tóból

A rendőröknek kellett kimenteni négy férfit a Velencei-tóból

Közel 500 intézmény kért iskolaőröket

Közel 500 intézmény kért iskolaőröket

Trükkök és TEQnikák otthoni és szabadtéri mozgáshoz

Trükkök és TEQnikák otthoni és szabadtéri mozgáshoz