A világ öt legjobb casual-játéka

A világ öt legjobb casual-játéka

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu

A casual-játék szakmai kifejezést még nem sikerült jól honosítanunk, de...

A casual-játék szakmai kifejezést még nem sikerült jól honosítanunk, de valami olyasmit jelent, hogy „mindennapos”, egyszerű, olcsó, bárki által megkedvelhető, széles rétegeket megcélzó játék. 
A casual-játékot nehéz bárhová is besorolni, hiszen bármi lehet: a lövöldözős vagy puzzle játéktól, a stratégián keresztül egészen a menedzsment szimulációig. Ezt a játékstílust le lehet ugyan nézni (mint ahogyan azt a Dead Space mellől felpillantva a„hardcore gamerek” bizonyára meg is teszik), de hiba is egyben: a casual-játékok forgalmazása például a húszmillió felhasználóval rendelkező Steam forgalmának nagyjából hetven százelékát teszi ki, a stílus királya, a PopCap Games (a híres Bejeweled készítői) pedig lassan ötvenmillió eladott példánnyal büszkélkedhet aranyos kis termékeikből. 

A stílus királya a Popcap, olyan klasszisokkal mint a Bejeweled és a Peggle.

A stílus tehát népszerű, hiszen mindenki szereti a könnyű, nem frusztráló, mégis érdekes, akár pár percig is „tolható” játékokat. De mitől „casual” egy játék? Van pár szempont, amelynek minden casual játék megfelel, így mielőtt nekiesünk a toplistának, tisztázzuk gyorsan mitől is „casual” egy játék…

Ha ezeknek a feltételeknek nagyjából megfelel egy játék, akkor máris bekerült a híres „mindennapos” kategóriába. Lássuk a Techline kedvenceit – megmutatjuk, melyek voltak számunkra a tavalyi és az idei év legjobb, legmegunhatatlanabb casual játékai! 

Ötödik helyezett: Mevo And The Groovriders 
Egy játék, ami 9 euróba kerül (kb. kétezerötszáz forint) – de olyan szeretettel és aprólékossággal formálták meg, hogy az ember boldogan fizetne érte kétszer ennyit is. 
Mevo (aki alapból egy mókás kis figura) egy zenész (nem is akármilyen, hanem funk-zenész), aki megmenti a világot „A Csend”-től, miközben előkeríti a Mevo And The Groovriders nevű zenekar elrabolt tagjait. 

A játék egy Dance-Dance revolution/Guitar Hero/Super Marió keverék – a jobbra és balra nyilakat (egér bal, illetve jobb gombjai) kell nyomogatnunk, természetesen pontosan akkor, amikor a képernyőn feltűnik a jobbra-balra nyíl. Minden nyilacska egy-egy hangszer, dallam, dobszóló, gitárakkord vagy hasonló lesz – ha eltaláljuk, akkor szól a zene, ha hibázunk, vagy nem ütemre találjuk el, akkor fülsértő zaj a „jutalom”. 

Mivel a zenék funky stílusúak (azaz nem sima négynegyed, mint a teknó-dizsiben), lesznek felütések, triolák, arpeggio részek és bonyolultabb ritmusok is; a pályák megfelelően nehezek és élvezetesek, ráadásul sok eredmény (achievement) is erősíti az újrajátszhatóságot. 

Valamennyi pályán „groove pontokat” is kapunk, ezekből pedig újabb táncokat, ruhákat, parókákat és extrákat vásárolhatunk Mevónak (a 80-as évek stílusát idéző tánc és ruházat hihetetlenül poénos). A szórakozás hosszú időre garantált - ha minden pályán aranyérmet akarunk, illetve az összes titkos ruhát és táncot meg akarjuk szerezni, akkor hosszú hetekig elleszünk vele. A demó verzió letölthető a honlapról, a játék pedig a Steamen keresztül vásárolható meg. 

Negyedik helyezett: Puzzle Quest Galactrix 
Egy érdekes RPG/űrcsata/stratégia/puzzle keverék ez a játék (az igen sikeres „Puzzle Quest” c. játék folytatása). A játékmenet hihetetlenül addiktív: az űrben kószálva fejlesztjük kicsi járgányunkat (sőt legénységet is toborzunk), vásárolgatunk, kereskedünk vagy éppen aszteroidákat bányászunk, majd ha csatára kerül a sor, megjelenik az érdekes puzzle-képernyő, ahol egy kis logikával, némi szerencsével és persze gondos stratégiával (no meg előzőleg megvásárolt és az űrhajónkra felszerelt ketyeréinkkel) legyőzhetjük az ellenséges űrhajót.

Casual játékhoz képest igen erős grafika...

Maga a puzzle egy egyszerű, úgynevezett „match 3” alapú játék, természetesen alaposan megvariálva különböző finomságokkal, extrákkal, kiegészítve RPG-alapú szintlépéssel és felszerelhető tárgyakkal. A grafika a casual játékhoz képest kiemelkedő, a hangok és a zene pedig szintén nagyon profi, ráadásul a puzzle-jelleg miatt a játék minden alkalommal más-más más kihívást kínál, így gyakorlatilag megunhatatlan.

Még szerencse, hogy vettem pajzs-feltöltőt és lézerágyút is!

A Galactrix bőven megéri az árát, bár egyes rajongók szerint az előző rész, a hagyományos „kastélyos-fantasy” megvalósítás miatt jobb. 

Harmadik helyezett: Stoneloops 
Ha olyan játékra vágyunk, ami egyszerű, de mégis megunhatalan – pörgős, ugyanakkor gondolkodásra késztet, mosolyogtató, de az adrenalint is pumpálja – nos, ha ilyet keresünk, akkor a Stoneloops pontosan nekünk való. Tulajdonképpen a híres Zuma  nevű játék koncepciójára épül a Stoneloops is, azonban az aranyos „ősemberes” grafika, a jópofa hangok és extrák, valamint az igényes grafika miatt jóval élvezhetőbb, mint elődei (igaz, újabb is). 

A játék lényege itt is egy ún. „Match 3” puzzle, persze alaposan átalakítva: különböző színű köveket kell párosítanunk, mire azok látványos robbanás kiséretében eltűnnek. A lényeg, hogy ne engedjük a kavicsokat elérni a pálya végéig – mindez bősz egérkapkodással, nyomogatással, és gyors helyzetfelismeréssel el is érhető. A játék eleinte nagyon könnyű, később azonban már igazi (élvezetes, de még nem frusztráló) kihívás. Az extrákat jópofa hangeffektek kisérik (kedvencünk, a nagyobb kombókat kisérő „Ruuuuumbleeee” felkiáltás), ráadásul itt is sok-sok eredmény (achivement) erősíti az újrajátszhatóságot. Fantasztikus darab, a demót erősen ajánlott kipróbálni! 

Második helyezett: Audiosurf 
Túl sokat nem is érdemes róla írni, valószínűleg a világ egy legfelkapottabb  casual-játéka (akárcsak mostanában a Braid, de ő nincs a listánkban, mert még nagyon új, előbb bizonyítani kell). Tény, hogy az alapötlet hihetetlenül egyedi: a játék a felhasználó MP3 zenéiből állítja elő a hullámvasútra emlékeztető pályát, amelyen azután ritmusra érkeznek a puzzle-játék alapjait szolgáltató elemek. Az Audiosurfről részletes írásunk itt található. 

Első helyezett: Ancient Quest Of Saqqarah 
Bár sokan úgy tartják, hogy a Bejeweled a casual-puzzle játékok királya, (az eladott példányszámot tekintve valóban így van) - igazság szerint a PopCap üdvöskéje nem annyira „mély” és nem is annyira igényes kivitelezésű, hogy kiérdemelje az első helyet. 

De milyen az ideális első helyezett? Nos, remek a grafikája és a zenéje. Korlátlan újrajátszhatóságot biztosít, és megfelelően változatos pályák/feladványok vannak benne ahhoz, hogy soha ne unjuk meg. Roppant felhasználóbarát, és rengeteg extra van „belepakolva”, hogy az ár-érték arány kimagasló legyen. Az sem árt, ha egyetlen egérgomb segítségével kezelhető, bármikor abbahagyható – de ha akarjuk, akár nyolc órát is eltölthetünk benne egyhuzamban. Van ilyen játék? Nos, nehéz ilyet találni: talán az egyetlen, ami mindezeknek a szempontoknak megfelel, a Techline nagy kedvence, a Saqqarah

Kihagyhatatlan, megunhatatlan - isteni!

Alapvetően egy puzzle-játékról van szó, a Saqqarah készítői azonban annyira tökélyre vitték a műfajt, hogy oldalakon kersztül lehetne sorolni, mennyi játékvariációt zsúfoltak ebbe az egyiptomi hangulatú játékba. 

Van itt hosszas gondolkodást és stratégiát igénylő logikai puzzle, de van agyatlan, bal egérrel felrobbantós, és látványos feszültség-levezető puzzle is, van síneken tologatható puzzle, match3 megoldások, forgatható puzzle, útvonalrajzolós puzzle és még ki tudja mi minden. Minden egyiptomi isten „templomában” más-más feladványok és minijátékok fogadnak minket, ráadásul van egy segítőnk (Khufu), aki különböző varázslatokkal és tanácsokkal támogat a játékok során, és persze mókás beszólásaival isgondoskodik a remek szórakozásról. 
A Saqqarah elképszető mennyiségű pályát tartalmaz (közel 500, illetve további 1000 letölthető) – mindenképpen érdemes kipróbálni a demóverziót. 

A játék grafikája jelen pillanatban a casual-játékok csúcsának számít (igazság szerint sok „nagy” játék csak örülne, ha ilyen grafikája lenne), ráadásul itt is rengeteg „kupát” (achievements) gyűjtögethetünk. A játék emellett stabil, két másodperc alatt betölthető, menteni sem kell benne, azaz nem más, mint a tökéletes casual játék, hardcore- és mindennapi „gémereknek” egyaránt! 

Hozzászólások