Ahol nemzetbiztonsági ügy a DVD-másolás elleni harc

Ahol nemzetbiztonsági ügy a DVD-másolás elleni harc

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Izzard mondása valószínűleg már sokaknak eszébe jutott, főleg a tengerentúli másolásvédelem és zenekalózkodás...

 Izzard mondása valószínűleg már sokaknak eszébe jutott, főleg a tengerentúli másolásvédelem és zenekalózkodás hisztériát nyomon követve. A jogvédőknek, de főleg a lemez- és filmkiadóknak őrült, néha nevetséges, néha dühítő ötletei vannak. Volt már szó az internet teljes cenzúrázásáról, a torrent- és egyéb fájlcsere protokollok teljes betiltásáról, a cserélgető felhasználók gépének távirányítással történő megrongálásáról, a másolt zeneszámok birtoklásáért kiszabható büntetési tételek megemeléséről 3-ról 10 évre (!)… És persze ott vannak az amerikai jogász szlengben csak „J. Doe perek” néven elhíresült esetek, amikor teljesen átlagos, amúgy törvénytisztelő magánszemélyeket, nyugdíjasokat, sőt néha gyerekeket perel be például a RIAA, mondván, hogy minden letöltött zeneszám 750 dolláros kárt okoz a kiadóknak.

Hogy a 750 dollár hogy jön ki nekik, az rejtély, hiszen a legtöbb online zeneboltban 99 cent vagy 77 cent ez zeneszám, ám illegális másolás esetén mégis 750 dollár/zeneszám. Nem értjük, de nem is akarjuk érteni…

 

A Motion Picture Association of America, a Recording Industry Association of America (röviden RIAA) és a Screen Actors Guild legújabb eszement „találmánya” azonban már valóban Monty Pythonhoz méltó magasságokba emeli az eddig is paródiába illő MP3 versus zenekiadók harcot. Miről is van szó? Nos, a fentebb említett három szervezet (hangzatos nevük ne tévesszen meg senkit, ezek mögött valójában a zene- és filmkiadók állnak, csak ők nem ténykedhetnek közvetlenül, így „civil” vagy állami szervezeteket hoznak létre) kérvényeket nyújtott be az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatalnak, miszerint a CD/DVD-másolás nemzetbiztonsági ügy, mivel az így befolyt illegális bevételekből javarészt terroristákat pénzelnek…

Néhány érdekes bekezdés az eredeti beadványból: „a blockbuster (várható kasszasiker) filmek bemutatásának időpontja, illetve az ez előtti rövid időszak, kiemelt fontosságú biztonsági eseményként kezelendő, mivel az esemény fokozottan vonzza a különböző copyright-kalózokat, akik anyagi haszon reményében próbálják eltulajdonítani/megjelenés előtt terjeszteni a kópiát.” […]  „Az állami biztonsági szervezetek (DHS és DOJ, Department of Homeland Security és Department Of Justice) feladata, hogy ezekre az esetekre részletes tervet készítsen és ellenlépéseket foganatosítson.” […] „Az illegális zene- és filmkereskedelem bevételei a legtöbb esetben terrorista- vagy államellenes tevékenységek finanszírozásában jelennek meg.”

Az eredeti beadvány egy részlete

 

Valóban, ez lenne a feladata a 2002-ben, a terrorista támadások hatására alapított, „Keep America Safe”  szlogennel reklámozott Nemzetbiztonsági Hivatalnak? Ha igen, akkor ideje átírni a szlogent: „Keep America Safe from Pirates…”. 

A legmeglepőbb az egészben, hogy a DHS nem zárkózott el a dologtól – ebben csak az érdekes, hogy így a lemez- és filmkiadók tulajdonképpen az adófizetők dollárjait használják fel arra, hogy megelőzzék a bevételkiesést, hiszen a DHS állami szervezet, állami költségvetéssel, a kiadók pedig magánszemélyek birtokában levő cégek (részvénytársaságok). Pat Reilly a DHS szóvivője elmondta: „ez nem újdonság, már eddig is rengeteg esetben találkoztunk illegális CD/DVD-másolatokkal kapcsolatos ügyekkel – a DSH huszonkét divízióval rendelkezik, és ebből csak az egyik foglalkozik a terrorizmussal. Komolyan fontolóra vesszük a beadványban szereplő javaslatokat.” 

Nem ez az első próbálkozás: 2009-ben az MPAA már kiadott egy tanulmányt, amelyben kiemelten hangsúlyozzák, hogy a CD/DVD-másolásból származó bevételekkel terroristákat finanszíroznak, akkor azonban még nem foglalkozott vele a Nemzetbiztonsági Hivatal. Úgy tűnik, mostanra beérett a lobbi-tevékenység. Lehet, hogy nemsokára már nem a rendőrség vagy az FBI, hanem egyenesen a Nemzetbiztonság fog kopogtatni az ajtónkon, ha DVD-ket írunk a garázsban? Szerencsére csak Amerikában.

[Források: ice.gov, DailyFinance, RIAA]

Hozzászólások