Föld körüli pályára állítanak egy Google-telefont

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Hagyományos mobiltelefon kilövését tervezik brit mérnökök, akik a Föld körüli pályán keringő készüléktől szeretnék megtudni, hogy elviseli-e a világűrben uralkodó extrém körülményeket.

Mobiltelefont állítanának Föld körüli pályára brit mérnökök. A guildfordi Surrey Satellite Technology Limited (SSTL) egy, a Google Android operációs rendszerével működő telefont választott a különleges feladatra, amelynek során a mobilnak a Föld fényképezése mellett egy 30 centiméter hosszú műholdat kell majd vezérelnie. 

Mobiltelefonokat léggömbök segítségével korábban már juttattak már a felső légkörbe, azonban ez lesz az első alkalom, hogy egy hagyományos telefont küldenek több száz kilométer magasba - olvasható a BBC hírportálján. "A modern okostelefonok bámulatosak" - mondta Shaun Kenyon, a küldetés vezetője. "Elsősorban arra vagyunk kíváncsiak, hogy működne-e egyáltalán a készülék, és ha igen, akkor miként birkózik meg egy műhold vezérlésével" - hangsúlyozta. 

Az SSTL kísérletében egy bárki által beszerezhető, százezer forintos készüléket fognak tesztelni. A telefon pontos típusát egyelőre még nem nevezték meg, de a feltételek között szerepel, hogy semmit sem módosítanak rajta. "Nem fogjuk szétszedni, vagy csak a nyomtatott áramkörét a műholdra forrasztani. Úgy fogjuk felküldeni, ahogy van" - magyarázta Kenyon, hozzátéve, hogy a műholdon is lesz egy kamera, amely a telefon kijelzőjét figyeli.

A világűrben tapasztalható szélsőséges hőmérsékletváltozás és az erős sugárzás miatt azért a telefon is kap valami védelmet. A készülék a műhold burkolata alatt lesz, és csak egy lyukat hagynak a kamera lencséjének. A mobillal hazatelefonálni sem fognak, az üzeneteket és a képeket a műhold kommunikációs csatornáján keresztül juttatják vissza a földre.