Sikerült a függőleges visszatérés a Földre – videó

Sikerült a függőleges visszatérés a Földre – videó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Először tért vissza sikeresen függőlegesen a Földre az űrből hordozórakéta sértetlenül, amelyet így újra fel lehet majd használni. A bravúr hétfő éjjel történt az Egyesült Államokban, Cape Canaveralben, és mindez hatalmas siker a kifejlesztőnek, a SpaceX amerikai magáncégnek.

A hordozórakéta Falcon-9-es típusú, 15 emelet magas, azaz majdnem 50 méter hosszú. 11 kis műholdat juttatott fel az űrbe, majd biztonságosan visszaereszkedett.

A cég korábban többször próbálkozott azzal, hogy hordozórakétája függőlegesen visszatérjen, de még sohasem sikerült a művelet.

A harmadik kísérlet idén áprilisban kis híján összejött: a Föld légkörén át visszatérő rakéta reménykeltően lassan ereszkedett, az utolsó pillanatban mégis összetört azon a távirányítású tengeri platformon, amely a floridai partoktól néhány száz kilométerre várta.

A mostani volt az első alkalom, hogy szárazföldre irányították vissza a rakétát. A SpaceX dolgozói ujjongva örültek a sikernek.

A hordozórakéták visszanyerése és többszöri felhasználása kereskedelmi-gazdasági értelemben új fejezetet nyitna az űrrepülésben.

A visszatért Falcon-9 "utasa", a 11 műhold sikeresen pályájára került. Az űrküldetésnek ez volt az elsődleges célja, de a függőleges landolás sikere jóval szenzációsabb.