Ha ezt tényleg bevezeti a Facebook, simán bedőlhet a fél internet

Ha ezt tényleg bevezeti a Facebook, simán bedőlhet a fél internet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kisebb és a nagyobb, a hitelesebb és a hazugságokat közlő, a hazai és a külföldi oldalaknak is betehet a Facebook hírfolyamának jelentős újraértelmezése, melyet hat országban már tesztelnek. A Facebook újításai sokszor keltettek már félelmet a tartalmak készítőiben és fogyasztóiban is, de ez a változás most tényleg sok mindenkit elsöpörhet.

Alig néhány nap telt el azóta, hogy a Facebook bejelentette: mostantól világszerte is elérhetővé vált az új, alternatív hírfolyam, a Facebook Explore. A fejlesztés – amit már március óta teszteltek Zuckerbergék – magyarul a Felfedező hírfolyam nevet kapta, és alapvetően arra szolgál, hogy olyan oldalak tartalmait jelenítse meg, amelyeket még nem követünk. Úgy tűnik azonban, emellett egy sokkal súlyosabb dolgot is tesztelnek vele.

A Mashable beszámolója szerint hat különböző országban a Facebook-oldalak posztjait teljes egészében eltávolították a hírfolyamból, és az egészet a Felfedező hírfolyamba pakolták át. Mondanunk sem kell, ez mekkora érvágás az oldalaknak, erről pedig már egy jól látható ábra is árulkodik.

Filip Struhárik, a DenníkN szerkesztője és közösségimédia-kezelője egy ábrát posztolt a 60 legnagyobb szlovák híroldal Facebook-oldaláról, egész pontosan az oldalakra érkező reakciók mennyiségéről. A világoskék mező az előző heti eredményt mutatja, a sötétkék pedig az aktuális hetit. A Facebook múlt csütörtökön vezette be a változást, ami az ábrán is tökéletesen látszódik.

©

Mindez azt jelenti, hogy alapvetően változhatnak meg a híroldalak Facebook-stratégiái. Míg korábban virális tartalmakkal vagy social media managerek alkalmazásával lehetett több reakciót elérni, a jövőben ezek semmit sem érnek majd. Könnyen lehet, hogy a jövőben csak azok a Facebook-oldalak kerülhetnek be a "hagyományos" hírfolyamba, amelyek fizetnek is ezért.

A Facebook jelenleg Szlovákiában, Srí Lankán, Szerbiában, Bolíviában, Guatemalán és Kambodzsában kezdte el tesztelni ezt a fajta stratégiát. A vállalat szóvivője a Mashable kérdésére elárulta, a Facebook igyekszik a felhasználók azon igényét kielégíteni, hogy több bejegyzést lássanak a barátoktól és ismerősöktől. Ennek érdekében több dolgot is ki akarnak próbálni, ennek egyik lehetséges változata, hogy a Facebook-oldalak és a felhasználók bejegyzéseit más-más hírfolyamokon jelenítsék meg.

©

Kérdés, a felhasználók mennyire szeretnék elkülönítve látni ezeket a tartalmakat. Az biztos, hogy a Facebook-oldalak számára ez egy óriási érvágás lenne, pláne addig, amíg a felhasználók nagy része nem is tud a Felfedező hírfolyam létezéséről, vagy nem elég "motivált", hogy átkattintson.

Persze a Facebooknak más érdeke is fűződhetne a dupla hírfolyamhoz: mindez dupla hirdetési felület és kétszer akkora hirdetési bevételt jelenthetne – feltéve, hogy a felhasználók mindkettőt használják.

Első ránézésre azonban igen nagy esély van rá, hogy hosszabb távon mindenki pórul járna: a forgalmuk jelentős – nem ritkán legnagyobb – részét a Facebookról kapó online híroldalaknál tulajdonképpen függés alakult ki a közösségi oldallal. Ha a médiumok forgalma és hirdetési bevételei is elapadnak, nem nehéz elképzelni, hogy többen csődbe mennek. Ez pedig végül a hiteles tájékoztatásra vágyó felhasználóknak is rossz lehet.

Ha máskor is tudni szeretne a Facebook újításairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.