Nem kell méregdrága számítógép, a régi PC-ken is elfutnak az új játékok – csak legyen gyors internete

Nem kell méregdrága számítógép, a régi PC-ken is elfutnak az új játékok – csak legyen gyors internete

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Saját játékstreaming szolgáltatást fejlesztett a Google, amely egy távoli gépparkra bízza az erőforrásigényes videojátékok futtatását. A Project Streamet a napokban kezdik el tesztelni az Egyesült Államokban.

A mai videojátékok akadásmentes futtatásához igen erős számítógépre van szükség, főleg, ha az ember magas grafikai beállítások mellett szeretne játszani velük. Iparági szereplők ezért úgy vélik, a jövő nem a méregdrága kompúterekről, hanem a streamelésről szól majd, mely során az erősebb hardvert igénylő programokat a felhasználók eszközeire “vetítik".

A Google ehhez kapcsolódóan mutatott be egy technológiát, amely egyfajta hidat képez egy távolról üzemeltetett géppark és a felhasználó saját készüléke között, de a megjelenített tartalmat valójában előbbi futtatja. Ezzel a másik fél eszköze valamelyest mentesül a terheléstől, a szórakozás pedig kényelmesebbé is válik, a program ugyanis a cég Chrome böngészőjén keresztül jelenik meg.

A jeltovábbításhoz valóban gyors internetre van szükség. A keresősóriás szerint technikájuk jelenlegi állapotában legalább 25 megabites kapcsolódást igényel, hogy az eredmény valóban élvezhető legyen. Az első teszteket a héten érkező Assassin’s Creed Odyssey-vel végzik majd, de egyelőre csak az Egyesült Államok területén. A hétfői bejelentés mellé egy videót is kiadtak, amely már ebben a formátumban készült, ráadásul igen jó minőség mellett: 1080p-s felbontásban és 60 FPS mellett tudták sugározni a látottakat a felhasználó böngészőjébe.

Arról nincs hír, hogy a szolgáltatást milyen feltételekkel és mennyiért lehet majd igénybe venni, a Google célja mindenesetre már most jól érzékelhető: aki nem rendelkezik méregdrága számítógéppel, némi pénz ellenében bérelhet magának egy távolit, amely a legújabb programokkal is gond nélkül megbirkózik. Úgy hírlik, hasonló koncepció mentén készül az új Xbox is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.