Rendetlenkedik az Apple az iPhone-okon? Panasz nyújtott be a Kaspersky

Rendetlenkedik az Apple az iPhone-okon? Panasz nyújtott be a Kaspersky

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sorra fordulnak a cégek az Apple ellen: nemrégiben a Kaspersky Lab biztonsági cég nyújtott be panaszt Oroszországban, nehezményezve az almás cég tisztességtelen App Store-os üzletpolitikáját.

Korábban a Spotify tett panaszt az Európai Uniónál amiatt, hogy az Apple 30 százalékot kér az eszközén kezdeményezett előfizetésből, a napokban pedig az orosz kiberbiztonsági cég, a Kaspersky Lab élt panasszal hazájában az App Store monopolhelyzete miatt, szükséges lépésnek nevezve ezt a cupertinói céggel már hosszú ideje fennálló jó kapcsolata ellenére.

A Kaspersky azt állítja, hogy az Apple alkalmazásboltján és az egész iOS-es alkalmazás-ökoszisztémán keresztül gyakorol nyomást rájuk annak érdekében, hogy távolítsanak el két fontos funkciót a Kaspersky Safe Kids iOS-es alkalmazásból, méghozzá az alkalmazás-kontrollt és a Safari böngésző blokkolót. Az indok: az App Store irányelveinek megsértése.

©

A Kaspersky szerint mindkét funkció elengedhetetlen az appból. Az első lehetővé teszi a szülő számára, hogy az App Store korhatár-besorolása alapján határozza meg, milyen alkalmazásokat futtathat a gyereke. A másik feladata, hogy a kicsik csak a Kaspersky app beépített, biztonságos böngészőjét használják, ami megvédi őket a nem biztonságos tartalmaktól. A Kaspersky állítólag többször is megpróbált kapcsolatba lépni az Apple-lel, de nem jöttek létre érdemi tárgyalások.

A biztonsági cég úgy véli, az Apple azért rendelte el az említett funkciók eltávolítását az appból, mert az iOS 12-ben bevezette saját képernyő-idő funkcióját (tulajdonképpen saját szülői felügyeleti rendszerét), és nem akar ennek vetélytársat. Ezzel pedig platformtulajdonosként megakadályozza, hogy a fejlesztők egyenlő feltételekkel dolgozhassanak. Lehetne persze azzal érvelni, mondja a Kaspersky, hogy az App Store az Apple tulajdonában van, és így nyugodtan meghatározhatja a feltételeket, a probléma viszont az, hogy az Apple nem engedélyezi más szoftverboltok használatát az iOS számára.

2016-ban egyébként a Kaspersky a Microsoft ellen nyújtott be trösztellenes panaszt Oroszországban és az Európai Unióban, állítva, hogy a Windows 10-ben nem versenyezhet harmadik fél vírusvédelmi szolgáltatása a Windows Defenderrel. A panaszát azóta visszavonta, ugyanis a Microsoft módosította ezzel kapcsolatos irányelveit.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások