Ha 130 fölött van a vérnyomása, van egy rossz hírük a kutatóknak

Ha 130 fölött van a vérnyomása, van egy rossz hírük a kutatóknak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magas vérnyomás növelheti a kognitív károsodás kockázatát - állapították meg kínai kutatók.

A sanghaji Futan Egyetem kórházának és a Csingtaói Városi Kórháznak a szakemberei 209 olyan tanulmányt elemeztek, amelyek összesen több mint 2,2 millió ember bevonásával készültek. Az alanyok vérnyomásával összefüggő indikátorokat, köztük a szisztolés és diasztolés vérnyomásértéket, a pulzusnyomást és a vérnyomás-variabilitást nézték meg, majd azt elemezték, hogy azok milyen kapcsolatban állnak a kognitív zavarral és a demenciával.

Az eredmények azt mutatták, hogy a középkorú emberek esetében a magas vérnyomás (hipertónia) növelheti a kognitív károsodás kockázatát.

Ha egy középkorú embernél a vérnyomás szisztolés értéke meghaladja a 130 Hgmm-t, akkor fokozott a kockázata a kognitív zavar és az időskori elbutulás kialakulásának.

A kutatók azt is megállapították, hogy az antihipertenzív szerek alkalmazása segíthet csökkenteni a demencia kockázatát a jó szellemi állapotban lévő, valamint az enyhe kognitív zavarral küzdők esetében egyaránt.

[Lehet, hogy ön is rosszkor szedi a gyógyszerét]

A kutatók szerint a Hypertension című orvosi lapban közölt eredményeik segíthetik a kognitív károsodás szempontjából magas kockázati csoportba tartozó személyek azonosítását, valamint a hatékony megelőző stratégiák kidolgozását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások