Hogyan jut ember a Holdra 2024-ben? Megjött a NASA válasza

Hogyan jut ember a Holdra 2024-ben? Megjött a NASA válasza

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Négy év múlva újra amerikai űrhajós léphet a Hold felszínére, de ehhez feszített tempót kell tartaniuk a NASA mérnökeinek. Az űrügynökség most elárulta, melyek lesznek a kulcsmomentumok a programban.

A NASA tavaly jelentette be az Artemisz programot, és rögtön el is árulta, mikorra szeretné elérni, hogy újra ember – egy férfi és az első nő – lépjen a Hold felszínére. Ezek szerint a célt 2024-re szeretné elérni az amerikai űrhivatal, amit hallva több szakértőnek is elkerekedett a szeme, mondván, ilyen rövid határidővel ez nem biztos, hogy teljesíthető. Az űrügynökség ezt máshogy látja, és most közzé is tette az Artemisz-misszió pontos forgatókönyvét.

A 70 oldalas dokumentum (PDF) szerint a valaha készített legerősebb hajtómű, a Space Launch System (SLS), valamint az Orion űrhajó hamarosan teljes egészében elkészül – ezek alapvető kellékei lesznek a Holdat célzó missziónak.

©

Az űrügynökség tervei szerint 2021-ben és 2022-ben landolhatnak majd az első olyan kereskedelmi szállítmányok a Hold felszínén, amelyekkel már előkészítik az űrhajósok érkezését. Két cég összesen 16 eszközt és műszert visz majd az égitestre. Emellett egy miniműholdat is elindítanak majd 2021-ben, amely a Hold körül keringve szolgáltat majd igen hasznos adatokat a Gateway nevű "feltételes megálló" későbbi működéséhez.

©

Ezzel párhuzamosan megindulnak az első, egyelőre ember nélküli tesztrepülések a Hold felé, hogy lássák, minden rendben működik-e a technikával. 2023-ban már űrhajósokkal indulna el az SLS és az Orion tesztje, hogy végül aztán 2024-ben éles küldetésben érjék el az asztronauták a Holdat.

©

Az elképzelések szerint a Viper nevű jármű is eljut a Holdra, már 2023-ban. Egy évre rá az segíti majd az űrhajósok közlekedését a felszínen, és teszi lehetővé, hogy a landolás helyszínétől távolabb is vizsgálatokat tudjanak végezni az asztronauták.

©

Persze ahhoz, hogy ezt az ütemtervet taratani lehessen, az is kell, hogy minden teszt rendben menjen, és ne jöjjön közbe egy baleset – például az Orion megsemmisülése. Egyetlen hiba is évekkel csúsztathatja a menetrendet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások