Már egy órával előre jelzi az epilepsziás rohamot egy új kütyü

Már egy órával előre jelzi az epilepsziás rohamot egy új kütyü

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az agyhullámokat monitorozó, viselhető elektroenkefalográfot (EEG) fejlesztettek ki izraeli kutatók, amelynek mért jeleit a mesterséges intelligencia elemzi, és szól, ha közeledik a baj.

Az epilepsziás rohamoktól szenvedő betegek számára komoly előrelépést jelentene, hogy a rohamokat már jóval a bekövetkezésük előtt meg lehetne jósolni. Az izraeli Ben-Gurion Egyetem kutatói most ebben adhatnak segítséget, a szakemberek ugyanis egy olyan viselhető elektroenkefalográfot fejlesztettek ki, ami képes akár egy órával a roham előtt jelezni, hogy baj lesz.

Az Epiness nevű eszköz a gépi tanulást hívja segítségül ebben. A mért agyi aktivitást egy algoritmus elemzi, majd keresi az esetleges rohamokra utaló előjeleket. Ha ilyet talált, azonnal értesítést küld a készülékhez vezeték nélkül csatlakozó okostelefonra.

[Kevesebb rohamot szenvednek el az epilepsziások, ha Mozartot hallgatnak]

Hasonló megoldással állt elő az amerikai University of Louisiana at Lafayette is, amelynek kutatói azt mondják, az általuk fejlesztett algoritmus hasonló pontossággal dolgozik, mint az Epiness, és szintén képes egy órával korábban jelezni, hogy jönni fog a roham. Ez lehetővé tenné a betegek számára, hogy gyógyszerrel csökkentsék a roham mértékét, vagy ha akinél nem használnak a gyógyszerek, biztonságba helyezze magát, hogy a roham alatt ne sérüljön meg.

[Ki gondolta volna, hogy előnye is van az epilepsziának]

Az izraeli egyetem szakemberei szerint az általuk fejlesztett EEG 95–97 százalékos pontossággal képes megjósolni a bajt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.