Otthon is használható Covid-gyorsteszt kerül a magyarországi patikákba

Otthon is használható Covid-gyorsteszt kerül a magyarországi patikákba

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A termék pontossága megközelíti a 100 százalékot, igaz, az éppen kezdődő fertőzést még nem tudja jelezni.

A napokban kerül a hazai gyógyszertárakba az első, otthon is használható koronavírus-gyorsteszt, amelyet svájci Biosynex fejlesztett – írja a Napi.hu.

A Biosynex Autotest Covid–19 segítségével a múltban, tünetekkel vagy azok nélkül lezajlott fertőzések is azonosíthatóak, emellett azoknak is jó, akik már megkapták a védőoltást és szeretnének meggyőződni arról, hogy biztosan kialakult náluk a védettség a fertőzéssel szemben.

A teszt egy úgynevezett immunokromatográfiás gyorsteszt, ami a SARS-CoV-2 elleni IgG és IgM antitestek jelenlétét képes kimutatni egy csepp ujjbegyvérből. A gyorsteszt eredménye tíz perc alatt meglesz, a leolvasással viszont nem szabad 20 percnél többet várni. A gyorsteszt pontossága az elvégzett vizsgálatok alapján megközelíti a 100 százalékot.

Mivel a teszt a szervezet vírusra adott válaszreakcióját mutatja ki, az éppen kezdődő fertőzést nem jelzi.

A gyorsteszt kizárólagos hazai forgalmazója, az Izinta IVD Kft. ügyvezető igazgatója a Napi.hu-nak elmondta, hogy az első adag gyorsteszt január 25-én már a gyógyszer-nagykereskedőnél és szerződött partnereknél volt, és néhány napon belül újabb jelentős tétel érkezik, illetve a későbbiekben is folyamatos lesz az ellátás.

A Pénzcentrum azt írja, hogy a gyorsteszt ára 7 ezer és 8 ezer forint között lesz, patikáktól függően.

Hozzászólások