Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
A szüretet, a szőlő leszedését, a borkészítést régóta bálok, mulatságok, hagyományok övezik. A magyar gasztronómia történetéből szemezgető, most induló sorozatunk első részében a szüretről emlékezünk meg.
A világon fellelhető több tízezer féle orchidea között mindössze egyetlen egy van, amelyik fogyasztható termést hoz. A vaníliát, az aromás, illatos fűszerfejedelmet.
Tíz esztendős a Békéscsabai Kolbászfesztivál,amelyet az idén október 23-25. között rendeznek meg. A jubileumi attrakció szombaton a Kolbászkészítők Bajnokok Ligája. A versenyre 370 csapat nevezett be.
Az északkelet-spanyolországi Roses mellett, egy eldugott kis öbölben található a világ egyik legjobb étterme: a három Michelin-csillagos El Bulli. Amit a világ egyik leginnovatívabb séfjeként, a molekuláris konyha nagymestereként számon tartott Ferran Adria neve fémjelez.
Az ember nem győzi kapkodni a fejét: a tér közepén biciklis zsonglőröket áll körbe a nép, valahonnan lentről operaáriát sodor felénk a szél, a felső teraszokon sört kortyolgatók bátorítják az aszfaltművészeket, a standok között embertömeg, bábeli nyelvzavar. Alig lehet hinni, hogy a londoni Covent Garden helyén egykor kámzsás szerzetesek kapálták veteményes ágyásaikat. Pedig így volt.
Könnyű, pénztárcabarát, időkímélő, viszont nagyszerű ízharmóniával kecsegtető étel a gyümölcsös csirke. Hétköznapi hozzávalókból, sütőben készülhet, csak egy alkalmatos tál szükségeltetik hozzá.
A Hoventa Nemzetközi Kereskedelmi- és Vendéglátó- technikai Szakkiállítást október 14-17. között tartják a Budapesti Vásárközpont „A” pavilonjában. 200 cég 6 ezer négyzetméteren, várhatóan 15 ezer látogatóval.
Az École Lenôtre és a Cegos együttműködésének eredményeként elindult Budapesten az Educatio CulinArtist első képzése. A Chef Akadémia oktató gárdáját tavasszal akkreditálta az anyaintézmény.
Tizenkét évesen elhatározta, öt esztendővel később már csinálta, s kereken húsz volt, amikor tapasztalt szakácsként a jó nevű budai étterembe került. Nemrég azt írták róla egy gasztronómiai szaklapban: a nyelvével gondolkodik.
Annyira jól sikerült a siófoki Tojásfesztivál zárónapján 10 ezer tyúk-, fürj-, és strucctojás felhasználásával készített, 5 ezer adagos reneszánsz tojásétel, hogy a nagy tömeg számára kevésnek bizonyult, de egy Guinness-rekord felállítására elegendő lesz.
Csak azért, mert a kelleténél többet mutat a mérleg, vagy éppenséggel, ha leülünk, saját magunkat találjuk az ölünkben, még nem kell leszokni az evésről. Akár élvezhetjük is.
Ha a főzési szokásaink döntően nem változnak meg, a helyes táplálkozást elősegítő minden tanács csak pusztába kiáltott szó marad. Dr. Marton István professzor Korkontroll című könyvében segítséget kíván nyújtani az egészséges életmód kialakításához, az aktív, értelmes tevékenységgel eltölthető évek számának meghosszabbításához. Könyvének Egészséges táplálkozás minden életkorban című fejezetében Frank Júlia receptjeivel illusztrálja az elméletet.
Ahogy egyre többet s több felé járunk-kelünk a világban, láthatjuk, mennyire szeretnek az emberek kiülni… Most a budai teraszokat néztük meg közelebbről.
A rücskös, bolyhos, olykor amorf külső fanyar, kemény húsú, ám illatos és bámulatos átváltozásokra képes belsőt takar. Amikor beköszönt a birsszezon, visszavonhatatlanul itt az ősz.
A csirkemáj a legtöbb háztartásban általában ugyanúgy végzi, mint a sertésből, marhából való társai. Jó magyarosan, resztelve, pláne agyonbundázva, és körbekerítve nagy adag burgonyával.
Vénasszonyok nyara avagy indián nyár, kinek mi tetszik jobban, mindenesetre az októbertől még várunk néhány enyhe, napfényes, barátságos napot. De legalábbis, hogy az időjárás-felelős kegyes legyen a hétvégi szabadtéri programokhoz.
A csokoládétól régen sem állt messze az alkohol - elég ha csak a konyakos meggyre vagy a vodkás bonbonra gondol az ember - de újabban a borokat "házasítják" össze vele a gasztronómusok. Hogy melyik borhoz milyen csokoládé való és fordítva, azt főleg a kakaótartalom mennyisége és az ízesítés dönti el.