Máris kitolnak a meleg örökbefogadókkal a Háttér Társaság szerint

Máris kitolnak a meleg örökbefogadókkal a Háttér Társaság szerint

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pedig még nem is lépett életbe az új törvény.

Decemberben az Országgyűlés 135 igen, 55 nem és 5 tartózkodó szavazattal megszavazta az azonos nemű párkapcsolatban élő és egyedülálló személyek örökbefogadását megnehezítő törvénymódosítást. A törvény ugyan csak március elsején lép hatályba, de a Háttér Társaság szerint a hatóságok már most akadályozzák a meleg örökbefogadni vágyókat.

Közleményükben azt írják, jogsegélyszolgálatukhoz fordult az a meleg férfi, akit örökbefogadásra alkalmatlannak minősített a gyámhatóság arra hivatkozva, hogy egyedülállóként jelentkezett örökbefogadásra, pedig valójában nem egyedülálló.

A magyar jogszabályok azt ugyan nem teszik lehetővé azonos nemű párkapcsolatban élők számára, hogy gyermeket közösen örökbefogadjanak, annak viszont semmi akadálya nem volt eddig, hogy egy azonos nemű párkapcsolatban élő személy egyénileg örökbefogadjon. A Háttér szerint a hatóságok most azokat kezdték el büntetni, akik a jogszabályoknak megfelelően egyéni örökbefogadóként jelentkeznek, azzal utasítva el őket, hogy titkolni akarják párkapcsolatukat, holott erről szó sincs.

„Elkeserítő, hogy a szülővé váláshoz egy ilyen tortúrán kell keresztülmennem"

Hidegzuhanyként érte az érintetteket a kormány javaslata, amely miniszteri engedélyhez kötné az egyedülállók örökbefogadását. A szakértő attól fél, a döntés az örökbefogadásra váró gyermekeket érinti majd a legrosszabbul, mások szerint pedig a törvénnyel a hazai meleg társadalmat bélyegezhetik meg.

A Háttér Társaság ügyfele, R. márciusban jelentkezett örökbefogadásra egyéni örökbefogadóként. A bevett gyakorlatnak megfelelően R. mellett a párját is bevonták a folyamatba, aki vele együtt részt vett a pszichológiai vizsgálaton is, (ahogy történt ez például ebben és ebben a családban – a szerk.). A környezettanulmány folyamán is mindent rendben találtak a szakemberek, ennek megfelelően a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ) a környezettanulmány és a pszichológiai vizsgálat alapján kérte a gyámhatóságtól az alkalmasság megállapítását.

Ezután R.-t a gyámügy behívta egy elbeszélgetésre, amelynek végén az ügyintéző felhívta ügyfelük figyelmét arra, hogy ügye „valószínűleg nem fog átmenni, de ennél nem mondhat többet”.

A jogsegélyszolgálat szerint az ügyintéző minden bizonnyal a szakemberek által egyértelműen érzékelt politikai nyomásgyakorlásra utalt, amellyel a minisztériumi vezetés azt próbálja elérni, hogy a gyermekvédelemben dolgozók ne a szakmai szempontok és az örökbefogadásra váró gyermekek érdekei szerint, hanem a kormány ideológiájának megfelelően hozzák meg döntéseiket, és bármi áron akadályozzák meg, hogy LMBTQI emberek gyermeket fogadhassanak örökbe.

"Novák Katalin politikai döntése lesz, hogy ki az, aki jó szülő"

Aki nem házas, az csak miniszteri engedéllyel fogadhatna örökbe a jövőben. Nem nehéz kitalálni, kikre céloz a kormány, Magyarországon ugyanis az azonos nemű párok nem köthetnek házasságot. Dombos Tamást, a Háttér Társaság ügyvivőjét kérdeztük a melegek jogainak szűkítéséről.

R. az elutasító végzést december elején kapta meg, még azelőtt, hogy a parlament elfogadta volna azt a törvénymódosítást, ami Novák Katalin családpolitikáért felelős miniszter kezébe helyezi az egyedül örökbefogadó személyek alkalmasságáról való döntést.

A meleg férfit alkalmatlannak minősítő döntés arra hivatkozik, hogy ügyfelük (a jogszabályoknak megfelelően) egyedülállóként kérelmezte az örökbefogadást, azonban párkapcsolatban él. Ezt azonban ő sohasem tagadta, párjával együtt vett részt a folyamatban, amit a környezettanulmány és a pszichológiai vizsgálat is tartalmazott.

A közlemény emlékeztet: a kormány másfél éve hirdetett harcot a szivárványcsaládok ellen, mint ismert, 2019 májusában Kövér László a pedofilokhoz hasonlította gyermeket vállaló azonos nemű párokat, kormánytagok és a kormánypárti média pedig trükközéssel, a jogszabályok kijátszásával vádolja az örökbefogadó azonos nemű párokat, holott ők nyíltan vállalták párkapcsolatukat az örökbefogást intéző szervek előtt, és a szakemberek ennek tudatában döntöttek úgy: alkalmasak a gyermekvállalásra.

Az új törvény március elsejétől lép életbe, de egyelőre nem világos, hogy pontosan milyen szabályok vonatkoznak majd az egyedülálló jelentkezőkre. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter nemrég egy interjúban beszélt az egyszülős örökbefogadásról, ott azt mondta, ők elsősorban azt szeretnék, hogy ha van olyan házaspár, aki kész örökbe fogadni egy gyereket, ők élvezzenek elsőbbséget. „Ebben változtak valamelyest a szabályok, újabban nemcsak területi alapon, hanem országosan is megnézzük, hogy találunk-e ilyen házaspárt. Ha nem, akkor jöhetnek az egyedülállók.

Olyanok, akik valóban egyedül élnek, nem trükköznek.

Hiába telepítenek minden jogkört adott miniszterhez a közigazgatásban, a nap végén a konkrét örökbefogadási ügyekben továbbra is a szakemberek hozzák meg a döntéseket. Ha egy gyermek érdeke, hogy őt egyedülálló szülő fogadhassa örökbe, már most megígérhetem, hogy ez nem rajtam fog múlni" – mondta, és hozzátette: szerinte a homoszexuálisok örökbefogadásának kérdése nincs a magyar emberek első száz problémája között. A Szivárványcsaládokért Alapítvány rövid időn belül reagált az interjúra, ők azt írták: "a gyerekeink sorsa mindenképp szerepel az ország első száz problémája között".

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket: