szerző:
Lőrincz Zsolt
Tetszett a cikk?

Idén a forró nyárnak köszönhetően szinte mindenütt korábban beérett a szőlőskertek termése, sok helyen már hetekkel ezelőtt szüreteltek. Ilyenkor illik a házigazdának megkínálni a segítőit, vendégeit valamilyen finomsággal. Sokan ragaszkodnak a hagyományos fogásokhoz, mások már újítanak, és egyre többféle szüreti étek születik.

A szüretnek már a 16. század óta van írásos említése. A különböző borvidékeken persze különböző időpontokban kezdődik a termés betakarítása, hagyományosan  általában Szent Mihály napjától (szeptember 29.) Simon-Júdás (október 28.) napjáig tart.
Persze a nagy munkában mindenki megéhezik, megszomjazik. A hajnalban dologra jelentkezőket általában meleg pogácsával, hagymakarikákkal bőségesen megrakott zsíros kenyér szeletekkel, esetleg finom abált szalonnával fogadják. S nem szólják meg azt sem, aki felhörpint egy kupica házi pálinkát. Déltájt a ház asszonya meleg ételt kínál. Hogy mit , az vidékről vidékre, portáról portára változik.
Eleink is már úgy tartották, hogy a szőlő zsírosat és csípőset kíván. Ezért van, aki egy nagy kondér töltött káposztát készít, a vizek mentén élők, mint például a balatongyörökiek, a halászlevet részesítik előnyben. A noszvaji szüret elengedhetetlen kellékei a kemencében sült ételek. Ennek jegyében minden évben meg is rendezik ilyen tájt ezek versenyét is. Régen sok portán birkát vágtak a szüret alkalmából, ebből illatos pörkölt készült. Mások ludas kásával vendégelték meg a szüretelőket. Villány környékén igen kedvelt a marhahúsból és csülökből készülő vörösboros, vegyes pincepörkölt. Baranyai illetőségű a régiek által csak szüretre sütött kemencés kőtt / kelesztett/, ú.n. bodonyi pogácsa.

A finom ételhez mindig jár pár pohár borocska, de egy nagy pohár frissen préselt must is dukál.
Hogy mi készülhet a szőlő, a frissen préselt must, esetleg a maradék óbor felhasználásával? A szőlő és a bor különleges zamatot ad a pecsenyéknek, a salátának és a desszertnek is.
A legegyszerűbb a jófajta sajtokból készült vegyes ízelítő, bőségesen körítve szőlővel és dióval. Illik hozzá egy pohár Pusztakoktél: keverőpohárban összekeverünk személyenként 3 cl Tokaji száraz szamorodnit 3 cl barackpálinkával, 2 cl Mecsekivel és jól behűtjük.
 A borleveshez felforralunk (négy személyre) fél liter száraz fehér bort csipetnyi sóval, egy kanálnyi cukorral, majd szegfűszeggel, citromhéjjal és csipetnyi kardamommal ízesítjük. Egy tojást elkeverünk kávéskanálnyi liszttel, felhígítjuk három deci vízzel, és a leszűrt, már nem lobogva forró bort kézi habverővel hozzákeverjük. Állandó keverés mellett addig főzzük, míg kicsit sűrűsödni kezd. A levest forrón tálaljuk, tetejére pirított mandulaforgácsot szórhatunk.  
Jöhet a szőlős csirke. Ehhez a csirkemellet kifilézzük, két szeletre vágjuk, sóval és frissen őrölt borssal bedörzsöljük, majd olívaolaj és vaj keverékén gyorsan megkapatjuk. Felöntjük egy deci must és egy deci muskotályos bor keverékével, szerecsendióval ízesítve készre pároljuk. A húst kivéve a mártást tejszínes habarással besűrítjük, és dobunk bele egy maréknyi leszemezett szőlőt. Még egyet rottyantunk rajta, majd a csirkemell köré öntve rizzsel tálaljuk. Jófajta muskotály dukál hozzá.

Desszertként adhatunk például szőlős tiramisut. Ugyanúgy készül, mint a hagyományos változata, csak a krémbe gazdagon nyomkodunk félbevágott, mag nélküli szőlőszemeket, és a tetejét is ezekkel díszítjük.
Borozgatáshoz kínálhatunk szőlőszemeket karamellbe mártva. A fogvájóra szúrt szőlőszemeket megforgatjuk forró karamellben, majd kihűlve tálcára rendezzük.

Szüreti eseménynaptár:

Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok október 5-7-én.
Villányi Vörösbor Fesztivál október 5-7-én.
Teréz napi Must-és Borfesztivál október 13-án,Tarcal .
Az Újbor Ünnepe november 3-án, Nagyréde.
Szent Márton Újbor Fesztivál és Libator november 10-11-én, Szentendrei Skanzen.
Márton Napi Kóstoló / újbor és libás ételek/ november 11-én, Nyíregyháza-Sóstói Múzeumfalu.











HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Gasztro

Misebor mustra és ünnep Kiskutason

Az alig több mint 200 lakost számláló zalai település Halász Gábor polgármester kezdeményezésére az idén második alkalommal ad otthont egy különleges bormustrának. A Szent Gellért misebor ünnepen s versenyen a templomi szertartások borai vonulnak fel.

hvg.hu Gasztro

Görhöny a Csigaházban

Aki úgy gondolja, fogalma sincs róla, eszik vagy isszák-e a görhönyt, viszont szereti a lapcsánkát, a tócsnit, a cicegét, a matutkát, a macokot, netán a harulát vagy a siligót, az látogasson ezen a hét végén Kistarcsára.

hvg.hu Gasztro

Kultúrhíd, ami összeköt

Egyhetes rendezvénysorozatnak ad otthont szeptember 21-től a budapesti Károlyi Mihály utca. Kultúrhíd fesztivál címmel olasz-magyar kézfogót tartanak a Belváros tíz helyszínén, egyebek mellett a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Károlyi Palota kertjében, az Ybl Palotában, a Károlyi étteremben, a Pesti Lámpás étteremben és az Erzsébet Szálló utcai frontján megnyílt olasz vendéglátóhelyen, a Peccati di Gola-ban.

hvg.hu Gasztro

Se pincér, se borravaló

Aki betér a nürnbergi ’s Baggers étterembe egy futurisztikus világban találja magát. Ez a vendéglátóhely leginkább úgy néz ki, mint egy űrközpont – személyzet nélkül.

hvg.hu Gasztro

Korzózzon, koccintson, kóstoljon Budafokon!

Budafok egykor az önálló buda-sashegyi borvidék része volt. Borászai legújabban már távolabbra tekintenek, s a Kárpát-medencei Borászati és Kulturális Központ létrehozásán munkálkodnak. Így e hét végén az immáron 18. alkalommal megrendezendő helyi pezsgő-és borfesztivál egyúttal a Kárpát-medencei borászok találkozója is.

Gasztro

Minden harmadik felnőtt rendszertelenül étkezik

A GfK Hungária étkezési szokásokat vizsgáló tanulmányának 2007. évi adatai jól tükrözik a napjainkban jellemző életmódot, a korábbiakhoz képest átalakuló napirendünket. 2005 óta jelentősen megnőtt azoknak a száma, akiknek fő étkezése az ebéd helyett a vacsora, s a magyarok közel harmada bevallottan rendszertelenül étkezik. Aki nem otthon eszik, leggyakrabban a munkahelyi vagy az iskolai menzára tér be.

Gőgh Csilla Gasztro

Fesztivál a Várban

A Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál keretében 16. alkalommal kóstolhatjuk nem csak Magyarország, hanem a világ számos külföldi pincészetének legízletesebb borait. A szeptember 5-től 9-ig tartó fesztiválon az idei díszvendég Dél-Afrika.

Gőgh Csilla Gasztro

Szakácsverseny a Hoventán

A tavaszi és őszi Budapesti Nemzetközi Vásár s a Hóshow mellett évről évre nagyobb jelentőséggel bír a Hoventa, Nemzetközi Kereskedelmi és Vendéglátótechnikai Szakkiállítás. Az idén kiemelkedõ eseménye lesz a WACS (Szakácsegyesületek Világszövetsége) által meghirdetett Melegkonyhás Világbajnokság közép-európai döntője.

Tech

Egészséges étkezés személyre szabottan

Akár áttörés is lehet egy müncheni intézet szolgáltatása, ahol genetikai alapokon személyre szabott gyógyászatot hirdetnek. Magyar szakértők túlságosan merésznek tartják a próbálkozást.