Hírlevelek
Menü

Olvasási mód:

Betűméret:

Betűstílus:

Wesselényi megmentette, Petőfi kigúnyolta – Laborfalvi Róza még a halála után is szálka volt a Jókai-imádók szemében
Élet+Stílus

Wesselényi megmentette, Petőfi kigúnyolta – Laborfalvi Róza még a halála után is szálka volt a Jókai-imádók szemében

Petőfi Sándort, az író barátját annyira feldúlta a küszöbön álló házasság híre, hogy elrohant az eljegyzési ebédjükről. Sőt még az évtizedekkel későbbi, Mikszáth-féle Jókai-életrajzban is az volt a narratíva, hogy a Nemzeti Színház vezető tragikája, „a hervadó nő” számító módon behálózta a nála fiatalabb, tapasztalatlan írót, aki még csak nem is az első férfi volt az életében. Hogy ez mennyire volt igaz vagy sem, kiderül Szécsi Noémi Jókai és a nők című könyvéből, amely az író születésének 200. évfordulója alkalmából jelent meg.

Gasztro

Kvargli kavalkád

A pilseni sör és a karlsbadi keserűlikőr után Csehország talán harmadik legismertebb élelmiszeripari exportcikke az Olmützi kvargli. Pedig nem is ott készítik.

Kovács Gábor Gasztro

Ha Belgium, akkor "Hirtelen halál"

Ahol hatalmas, aranyló árpatáblák festik a tájat, ott a sörök országa: Belgium. Talán a szomszédos francia szőlőültetvények, a jó borok közelségének, tán a burgundiak néhány száz évvel ezelőtti uralmának köszönhetően a belgák ösztönösen értik és élvezik mindkét nedűt. A sörnek nem csupán a megbecsülést, hanem a más népeknél csak a bornak kijáró szertartásokat is megadják.

Gasztro

A szezon királynője: a spárga

A legnagyobb tápértékű zöldség a spárganövény fiatal hajtása, amit sípnak hívnak. A francia spárgasíp színe ibolyaszínű, de az íze ugyanolyan, mint a fehéré. A zöld spárga úgy „születik”, hogy a növény kibújik a földfelszín alól, és a napfény hatására színt vált. Áprilistól júniusig tart a szezonja. Az ötletes spárgarétes zöldspárga mártással és spárga pesztóval receptet Ványi László mesterszakácstól tudhatunk meg.

MTI Gasztro

Lord Sandwich halálának 215 éves évfordulója

Hétfőn, április 30-án lesz kétszáztizenöt éve, hogy meghalt Lord John Montagu Sandwich angol politikus, a szendvics "feltalálója". A brit főrend nevét egy étkezési szokása tette hallhatatlanná, pedig politikai karrierje sem mondható jelentéktelennek.

Gőgh Csilla Gasztro

Dolce Vita Tokajon

A magyar borok vitathatatlan sikert értek el a 3. VinAgora Botrytis & Sweet Selection nemzetközi borversenyen, hiszen a TOP 10-es listára öt hazai bor került fel.

Gőgh Csilla Gasztro

Mindenki lehet borkóstoló V. - Miről ismerszik meg a jó pezsgő?

A pezsgőt a legnemesebb italként szokták emlegetni. Ha jól belegondolunk, csak különleges alkalmakkor isszuk, s szinte biztos, hogy a legtöbbünknél vár egy üveg a megfelelő alkalomra. Azt azonban kevesen tudják, hogy mitől Champagne, pezsgő, habzóbor, vagy gyöngyöző bor egy nedű.

hvg.hu Gasztro

Az Első Pesti Borrandevú

A tavalyi két, nagy sikerű fesztivál után az idén márciusban a Falk-Art-tal nyitották a szezont a galériások. Legutóbb április 12-én a Pintér Galériában került sor az Első Pesti Borrandevúra.

Gyimesi Zsuzsa Gasztro

Lustamenü: Tavaszjáró gulyás

Piros betű ugyan nem jelzi a naptárban, de április 24. mindig is jeles ünnep volt a magyar néphitben. Ilyenkor, azaz Szent György napján csuda dolgok történnek.

Gasztro

Az osztrákok kampányt kezdenek a bécsi szeletért

A bécsi vendéglátásban és szállodaiparban várható változásokról beszéltek azok a szakemberek, akik az április 15-18. között megrendezett szakkiállítás, az Alles für den Gast egyik konferenciájának előadói voltak.

MTI Világ

Az osztrákok bronzérmesek sörivásban

Az osztrákok nemzetközi összehasonlításban továbbra is a harmadik helyen állnak sörivásban a németek és a csehek mögött: fejenként évente 108-109 liter árpalét eresztenek le a torkukon.

MTI Gasztro

Sajtparádé és pincérverseny

Száz nemes sajt közül válogathatnak a vendégek az egyik belvárosi ötcsillagos szállodában. A most zajló francia kulináris és kulturális programoknak keretében a sajtparádé mellett jótékony célú pincérversenyen mérik össze tudásúkat a legjobbak.

Kovács Gábor Gasztro

Dublin, a szomjas torkok városa

Az egykor melankolikus írek ma már felszabadultan tudnak örülni és ünnepelni, és minden alkalmat meg is ragadnak erre. Írországban a bárok és a pubok a társadalmi élet szerves részei: az országban eladott sörök 80 százalékát a kocsmákban nyelik el a szomjas torkok, melyekből csak Dublinban több mint nyolcszáz található.

MTI Gasztro

Paprikás csirke az égben

Őrült ötletek kivitelezésének csak a képzelet szab határt. Egy éve Túróczi Gábor a Lucullus Baráti Társaság alelnöke az Északi-sarkon paprikás csirkét főzött, most ennek megünneplésére készül: április 22-én vasárnap újra elkészítik az ételt, ám most 50 méter magasan.

Gőgh Csilla Gasztro

Mentaterasz inkognitóban

A hajdani Paksi halászcsárda alapos átalakuláson ment keresztül, mire tavaly decemberben megnyílhatott Mentaterasz néven az utóda. A névadás okára nem sikerült rájönnünk, talán a menta frisseségét akarják mintául venni a komplexum tulajdonosai.

Gőgh Csilla Gasztro

A „balhés” rum - tippek, receptek a mestermixertől

Kevesen ismerik a koktélok alapanyagait képező, úgynevezett bázis italok kialakulását, eredetét és összetevőit. Ilyen a rum is, amelynek meglehetősen erős hatására utal az idők folyamán ráragadt rambouillon név, ami nem mást, mint botrányt, zűrt, vagyis balhét jelent.

hvg.hu Gasztro

Böllérnaptól a fakanál forgatásig

Legyen az pálinkafesztivál, sólet expressz, díszmagyarba öltözött étteremajánló, túrófesztivál esetleg fakanálforgató főzőverseny, a lényeg, hogy mindegyiknek a fő mogzatórugója a gasztronómia. A következőkben tartalmas programokat ajánlunk korhatár nélkül nem csak gasztróguruknak.

hvg.hu Gasztro

A kék színt egészségesnek gondolják a fogyasztók

Egy neves színszakértő bevonásával végzett felmérés azt derítette ki, hogy az egészségtudatos európaiak a kék csomagolású élelmiszereket választják - függetlenül attól, mi van a csomagolásban.

Gőgh Csilla Gasztro

Mindenkiből lehet borkostoló IV. - Technikák és praktikák

Már azt is nagy misztérium övezi, hogy mikor kell leszedni a szőlőszemeket, hogy a legjobb minőségű bort készítsék el belőle. A szőlőszüret után még az eljárás és az érlelés mikéntjéről is dönteni kell. A borászoknak, azaz a borkészítő mestereknek megérzéseik, szaktudásuk és tapasztalataik alapján kell cselekedniük. Hogy milyen eredménnyel, az csak később derül ki, amikor a bor elkészült.

Lánczi Tamás már nem akar pereskedni az ÁVO-s bőrkabát miatt

Lánczi Tamás már nem akar pereskedni az ÁVO-s bőrkabát miatt

Habonyék cége miatt még nem vehette meg Budapest Rákosrendezőt

Habonyék cége miatt még nem vehette meg Budapest Rákosrendezőt

Lassan éri el az áttörést az MNB új azonnali fizetési rendszere

Lassan éri el az áttörést az MNB új azonnali fizetési rendszere

Ilyen a svájci vasszigor: 42 millió forintra büntettek egy autóst, aki nem tartotta a követési távolságot

Ilyen a svájci vasszigor: 42 millió forintra büntettek egy autóst, aki nem tartotta a követési távolságot

Révész Sándor: A „cigánybűnözés” rehabilitálásáról

Révész Sándor: A „cigánybűnözés” rehabilitálásáról

Elfogadták az újabb szankciós csomagot, Szijjártó kiharcolta, hogy focicsapatokra és Kirill pátriárkára ne vonatkozzon

Elfogadták az újabb szankciós csomagot, Szijjártó kiharcolta, hogy focicsapatokra és Kirill pátriárkára ne vonatkozzon

Zuppi bíboros: Minden Ferenc pápa teljes felépülésének irányába mutat

Zuppi bíboros: Minden Ferenc pápa teljes felépülésének irányába mutat

Orbán zárt körben arról beszélt a fideszes képviselőknek, hogy mi az a politikai korrupció

Orbán zárt körben arról beszélt a fideszes képviselőknek, hogy mi az a politikai korrupció

Pontosítja a főváros, hogy miért tiltják be az aluljárókban sütögetést

Pontosítja a főváros, hogy miért tiltják be az aluljárókban sütögetést

A címlapról ajánljuk