hvg.hu
Élet+Stílus
Hogyan lehet túlélni egy repülőgép-balesetet?
Mielőtt legközelebb repülőre száll, olvassa el ezeket a tanácsokat.
Magyar sütireceptként kínálja olvasóinak a monarchiás islert a Los Angeles Times.
Engedjék meg, Kedves Olvasóink, hogy megosszuk a karácsonyi hírügyeletesünk esti gasztronómiai kalandját a klaviatúra mellett.
Az utolsó pillanatban kiderült, hogy az egyik vendég vega? Ne essünk pánikba, mert rántott sajtot biztos eszik. Ennek is meg lehet adni a módját. S ha ráadásul még nem antialkoholista, akkor a körettel is okozhatunk kellemes ünnepi meglepetést.
Bár egyre többen vallják, hogy bármely hétköznap ünnepi lehet, ha pezsgőt bontunk, mégis ilyentájt kerül a legtöbb palack az asztalra. Akár ajándékba vesszük, akár vendéglátásra, otthonra, nagyon nem mindegy, milyen minőségűt, stílusút választunk, melyik méltó valóban az ünnepléshez és az évbúcsúztató koccintásokhoz. A jó döntéshez elég, ha tudjuk, milyen információkat keressünk a címkén.
Az írek többsége úgy tartja, hogy a karácsony éjszakáján érkező Father Christmas szívesen felhajt egy doboz Guinness sört is miközben telerakja ajándékokkal a kiaggatott zoknikat.
Ehető karácsonyfát készítettek egy indiai luxusszálloda séfjei: minden alkotóeleme sütemény.
Forralt bor, tojáslikőr, grog – sűrűn koccintunk velük karácsony tájékán Ám a ma karácsonyinak tekintett italaink nagy része már akkor is kedvelt téli innivaló volt, amikor a karácsony – mint ünnep – még nem is létezett. Többségüket a téli napfordulóhoz igazodva főzték, fogyasztási szokásaik pedig pogány hagyományokban, leginkább különféle termékenységi rítusokban gyökereznek.
Megvan a dédi tuti receptje, de mégsem akar sikerülni a bejglink? Lehet, hogy elfelejtett leírni egy-két trükköt. Tiszteljük a hagyományt, de már a gondolattól is kiráz a hideg, hogy a tányérunkba dől a diós és mákos bejgli? Akkor töltsük másként.
A Magyar Sommelier Szövetség (MASOSZ) második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az idei díjazottak: Beőthy János, Pátzay István, Csongrádi Csaba, dr. Rohály Gábor, Csíki Sándor.
Az ötujjas evőeszköz már elég régen fel van találva. A régi-új felfedezés gasztro korunkban finger food néven csinált óriási karriert. A nem is kézzel-lábbal, de mindenesetre kézzel bekapkodható falatkák az ünnepek alatti vendégjáráskor is jó szolgálatot tesznek.
Befogadás, a terített asztal megosztása egy idegennel, egy menekülttel - a kezdeményezés advent időszakában született, a karácsonyi ünnepre készülő Rómában. Aggiungi un migrante a tavola - egészen pontosan így hangzik olaszul a felhívás, amelynek magyar fordítása: Adj helyet egy migránsnak az asztalodnál!
A szentek is tudják, hogy a Balaton télen sincs zárva. Masíroznak a csopaki szőlőhegyre.
Az unokaöccse már azt hiszi, hogy a sushi spanyol étel. S hogy ki az a nagybácsi, aki megtévesztette? Nem más, mint a világszerte ismert séf, a katalán származására oly büszke Ferran Adriá, akit a napokban tüntetett ki Akihito japán császár a Felkelő Nap érdemrenddel.
Érdekes és tulajdonképpen értelmetlen panírozási ötletekkel áltt elő a NetPincér.
A december 13-i selejtezőn 11 versenyzőből öten jutottak tovább a Bocuse d’Or magyarországi döntőjébe, amelyen elindul Széll Tamás, a 2013-as lyoni világdöntőn kiválóan szereplő séf is. A tét nem kisebb, mint hogy ki képviselheti jövőre Magyarországot a Budapesten megrendezésre kerülő Bocuse d’Or Europe versenyen. 2016 májusában Európa 20 országának legkiválóbb séfjei nálunk versenyeznek.
Célegyenesbe ért a Magyar Haltani Társaság által hagyományosan meghirdetett Az év hala-közönségszavazás, amelyben ezúttal már most eldőlni látszik a verseny. Győzelmi esélyes: a compó
Bejgli, kocsonya, halászlé, libamáj, töltött káposzta - úgy tűnik, nincs az a gasztroforradalom, ami képes lenne lesöpörni a magyarok asztaláról ezeket az ételeket. Szerencsére. Ráadásul hagyományosan, háziasan, az újragondolást a fine diningra hagyva. Az élmény kedvéért kihörpintjük kupicából a léesszenciákat, kanalazzuk a szigorúan espumának nevezett habokat, de enni jobban szeretünk.
Egy kis fahéj, csipetnyi barnacukor, púpozott evőkanálnyi erjesztett advent-fíling, s máris itt a karácsonykor kedvelt apró édességek egyik remeke. A K.u.K, avagy Königliche und Kaiserliche, a Keksz és Karácsony élmény.
Még első osztályú vízilabdázó volt, amikor diplomázott a Kertészeti és Szőlészeti Egyetemen. Pár évvel később ugyanitt doktorált, hogy aztán újra visszaüljön az iskolapadba, csak éppen hittudományokat folytatni. A Borászok borászát (2008), az Év bortermelőjét (2009), a Mária-szobrokat emelő, templomot építő dr. Lőrincz Györgyöt, a St. Andrea Szőlőbirtok tulajdonos-vezetőjét karácsony közeledtével a bor spirituális üzenetéről is kérdeztük.
Nálunk is egyre népszerűbb karácsonyi ünnepi sütemény a német/szász gasztronómia kultúrkörből ismert Christstollen, egyszerűbben Stollen, vagyis a Krisztuskalács. Többféle változata van, a legismertebb az eredetvédett drezdai, amelyből óriási méretűt sütöttek a napokban Szászország fővárosának pékei. Mi azért a receptet nem rekordméretű mennyiségre adjuk meg.
Frissítés: eloltották a tüzet, de még késések és terelések vannak a vasúti forgalomban.
David Lynch volt a rendszerváltó közép-kelet európai filmfogyasztók vizuális védőoltása a nyugati kultúra befogadásához...
Ha egy harckocsi kétszer is legördülhet a gyártósorról, akkor 600 felújított orvosi rendelőt hányszor lehet sikerként eladni?
Nem csak a száguldozókkal van baj.
Az öttusaszövetség elnökének ezüstérmét is megszépítette Gulyás Michelle aranya.