szerző:
hvg.hu

Egész héten Matolcsy új megszorítását találgatta mindenki, és hét végére meg is kaptuk. Az elemzők örülnek, az érintettek kiakadtak. Azt viszont még mindig nem tudni, mikor lesz ebből IMF-megállapodás. A parlament a héten szélsebesen betiltotta a nyerőgépeket, előrehozta a dohányosokat sújtó adóemelést, elfogadta a munkahelyvédelmi járulékcsökkentést és megszavazta a vállalkozások két új adóját. A hvg.hu heti összefoglalója.

Hetek óta találgattuk, mi lesz a kormány legújabb kiigazító csomagjában, amellyel biztosítania kell, hogy jövőre is 3 százalék alatt maradjon a költségvetés hiánya (hogy az unió felfüggessze a túlzottdeficit-eljárást, ellenkező esetben súlyos pénzektől eshetünk el). Pénteken végül Matolcsy György előállt egy 400 milliárdos megszorítással. A kormány jövőre 2,2-ről 2,7 százalékra puhítja a hiánycélt, bevezeti a segélyplafont, eltörli a járulékplafont, elhalasztja a tanárok béremelését, háromszorosára emeli a készpénzfelvétel tranzakciós adóját (nem csak a bankautomatáknál, hanem a bankfiókokban is), spórol az uniós források önrészén, bürokráciacsökkentést hajt végre, a fordított áfát kiterjeszti a sertéskereskedelemre.

Ezen felül, az országban működő 400 ezer pénztárgépet – más országok sikerein felbuzdulva – bekötik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, hogy növekedjen az áfabeszedés hatékonysága. Hogy ez kivitelezhető-e január elsejéig, az egyelőre kérdés, mint ahogyan az is, hogy bejön-e ezzel az a 95 milliárd forinttal nagyobb áfabevétel, amit Matolcsy vár. A kereskedők mindenesetre örülnek az ötletnek, azt mondják, visszaszoríthatja a feketegazdaságot.

©

Jól fogadták

Az elemzők első hallásra örültek a pakknak, amiben szerepet játszott az is, hogy Matolcsy nem a korábban kiszivárgott, leghajmeresztőbb ötleteket jelentette be. Erősödött a forint is, és idei mélypontjára süllyedt a magyar csődkockázat. Azonban korai még az öröm, mert jelentős kockázatok övezik a jövő évi költségvetést, a gazdasági növekedést és az IMF-tárgyalásokat is. Esélyes az is, hogy a kiigazítás nem is lesz elég, emellett a csomag sem az állami kiadások rendszerszerű csökkentése, hanem egy újabb kényszerintézkedés, amellyel jövőre már 2000 milliárd fölé emelkedik a Szél Kálmán-tervekkel elindított megszorítás).

Az Európai Bizottságnak az tetszett a csomagban, hogy kiveszi a tranzakciós adó alól a Magyar Nemzeti Bankot (cserébe viszont a Magyar Államkincstárnak négyszer annyit kell befizetnie ebből az adónemből, mint eddig tervezték). A többi intézkedést még vizsgálja az uniós testület, és csak november hetedikén mond róla véleményt. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) is vizsgálja még a bejelentést, emellett közölte azt is, hogy nincs még időpont a tárgyalások folytatására a magyar kormánnyal.

A tanárok kiakadtak

A tanároknak viszont nagyon nem tetszik, hogy a béremelésüket elhalasztja a kormány, miközben a közoktatási reform keretében a terhelésük nőne jövő szeptembertől. A probléma az, hogy a pedagógusbérek 2007 óta nem emelkedtek, és mára sokat vesztettek értékükből, a legtöbb tanár egyre nehezebben él meg nettó 100 ezer forint körüli fizetéséből.

Ezért a Pedagógusok Országos Szövetségének elnöke a köznevelési törvény végrehajtásának felfüggesztését kérte a kormánytól. Emellett a pedagógusok akciókra és demonstrációkra készülnek. A szakszervezeteknek sem tetszik az új Matolcsy-csomag, szerintük „hazug porhintés”, és a kormány a munkavállalókkal fizettetné meg az intézkedések árát.

Repülnek a MÁV-vezetők

Csaknem teljes vezetőcserét hajt végre a MÁV, és csak a vezérigazgató, a helyettese, a friss személyzeti vezető és az új biztonsági főnök marad a helyén. Jövő péntekig majdnem két tucat vezetői állásra lehet pályázni. A MÁV-START szerint ez annak érdekében történik, hogy "olyan vezetők legyenek a személyszállítás élén, akiknek van jövőképük, tenni akarnak a vasútért és az utasokért".

Jönnek-mennek a levelek

A hét másik nagy kérdése az IMF-tárgyalások folytatása volt, valamint az, hogy a kormány hajlandó lesz-e végül megkötni a megállapodást, vagy folytatja azt a tavaly november óta tartó kommunikációs játékot, amit az elemzők immár szimpla packázásnak tekintenek. Azzal indult a hét, hogy Varga Mihály ismertette annak a levélnek a tartalmát, amelyben a kormány múlt héten megírta, milyen feltételekkel lenne hajlandó tovább tárgyalni. A levélre pontosításokat kérve válaszolt az IMF és az Európai Bizottság is. Orbán Viktor az IMF-hitellel kapcsolatban a héten azt mondta, meg tudnánk oldani nélküle is, csak drágábban.

Így a válaszhoz nem kerültünk közelebb ezen a héten sem, a szakértők pedig elismételték, hogy meg kellene már állapodni a nemzetközi szervezetekkel (magyar cégvezetők viszont úgy látják, nem lesz megállapodás). Annyi újdonság viszont történt, hogy a kormány megtette az előkészületeket egy rendkívül sürgős médiakampányra, amely az Index értesülése szerint az IMF-megállapodás kommunikációja lesz.

Betiltották a nyerőgépeket

Az új csomag összeállítása közben zajlott az élet a parlamentben is. A Miniszterelnökség hétfőn a pénznyerő automaták működtetésének teljes megszüntetését javasolta és keddre a parlament be is tiltotta a nyerőgépeket. Az új szabály alapján pénznyerő automata a továbbiakban csak játékkaszinóban működtethető, máshol – így például vendéglátóhelyeken – nem üzemelhetnek játékgépek. Hiába könyörgött a szerencsejáték szövetség, hogy ne szavazzák meg a törvényt, és érvelt azzal, hogy 40 ezer embert tesznek munkanélkülivé. Iparági szereplők szerint a kormány ezzel milliárdos adóbevételről mondott le, és az illegális szerencsejáték erősödését támogatja. Emellett százmilliós károkat okoz azoknak a cégeknek, amelyek megpróbáltak az új szerencsejáték-törvényhez igazodni.

Emellett a kormány előrehozta a dohánytermékek jövedéki adójának jövőre tervezett kétlépcsős emelését és már idén megtörténik egy lépcsőben, de alacsonyabb mértékkel. Így már januártól hetven forinttal lehet drágább egy doboz cigaretta. A Nemzetgazdasági Minisztérium ezt azért lépte meg, hogy kiegyensúlyozza az idei költségvetést, jövőre viszont emiatt 10 milliárd forinttal kevesebb lesz az államháztartás bevétele. A 2012-es büdzsé kiegyensúlyozására egyébként Matolcsy az új megszorító csomagban bejelentett egy 133 milliárd forintos zárolást a költségvetési intézményeknél. Ez már a sokadik megszorítása az intézményeknek, amiben az a kockázat, hogy megtakarítást eredményező átalakítás nélkül akár a működésképtelenségig is eljuthatnak így.

A héten a parlament elfogadta a munkahelyvédelmi járulékcsökkentést is a hátrányos helyzetű munkaerő-piaci csoportokban, megszavazta a fordított áfát, valamint a két új kisadót, a tételes és a kisvállalati adót is. A tételes adónál az elfogadott törvényben az eredeti javaslathoz képest lényeges változás, hogy az új adónemet választó kisadózók számláját is elszámolhatják a vevők költségként.

Vörösiszap-katasztrófa két év után

A héten volt a 2010-es vörösiszap-katasztrófa kétéves évfordulója. A katasztrófát okozó, egyetlen felelősnek kikiáltott Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. azóta csődközeli helyzetbe került, és állami irányítás alatt van. Bár a cég a környék legnagyobb foglalkoztatója, reorganizációja és a megmaradása korántsem egyértelmű.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Trónok harca: Végre kiderült, mi inspirálta Arya Stark alakját

Trónok harca: Végre kiderült, mi inspirálta Arya Stark alakját

Egy japán egyetem nem vesz fel dohányzó tanárokat

Egy japán egyetem nem vesz fel dohányzó tanárokat

Dolgozott húsvétkor? Ilyenkor jár érte pluszpénz

Dolgozott húsvétkor? Ilyenkor jár érte pluszpénz

Meghalt Egyed László grafikus, filmrendező

Meghalt Egyed László grafikus, filmrendező

Félnek kiadni Trump adóbevallását

Félnek kiadni Trump adóbevallását

Itt belehallgathat: ez a mesterséges intelligencia 0-24-ben gyártja a metált

Itt belehallgathat: ez a mesterséges intelligencia 0-24-ben gyártja a metált